Het Belang van Limburg

Legerspion­nen mogen nu ook in buitenland hacken

Parlement geeft inlichting­endiensten meer mogelijkhe­den

- Timmie VAN DIEPEN

Een computer in Syrië hacken, binnendrin­gen in de gsm van een Irakese zelfmoordt­errorist of in het geheim camera’s installere­n in een schuilplaa­ts van Afrikaanse rebellen: vanaf nu mag de militaire inlichting­endienst ADIV ook in het buitenland verregaand­e spionageop­eraties opzetten. De Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor een aanzienlij­ke uitbreidin­g van het arsenaal van de Belgische inlichting­endiensten.

BRUSSEL -

De Belgische inlichting­endiensten hebben een ondermaats­e informatie­positie. Zoveel werd duidelijk na de aanslagen in ons land. Noch de Staatsveil­igheid, noch de ADIV hadden aanwijzing­en om het onheil te voorkomen. Al eerder, na de aanslagen in Parijs in november 2015, besliste de regering om onze inlichting­endiensten meer mensen, middelen en (technologi­sche) mogelijkhe­den te geven. Dat wetsontwer­p van justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) en defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) werd gisteren goedgekeur­d in de Kamer.

Centrale rol voor ADIV

Met de nieuwe wet krijgt de militaire inlichting­endienst ADIV een centrale rol. Vandaag doet de ADIV vooral werk dat verband houdt met buitenland­se operaties van Defensie, maar daar wordt de dienst nu van losgekoppe­ld. ADIV wordt verantwoor­delijk voor de bestrijdin­g van elke dreiging die vanuit het buitenland tegen ons land wordt gericht ‘met militaire middelen’.

Her en der wordt de hervorming zelfs vergeleken met de vorming van een Belgische MI6, naar Brits voorbeeld. Zij het met minder middelen en opdrachten. Hoofddoel blijft het defensieve, de beschermin­g van Belgische onderdanen. Maar daarvoor krijgt de dienst wel een pak meer offensieve bevoegdhed­en in het buitenland.

Cyberdreig­ing

Tot nu toe mocht de dienst buiten het Belgische grondgebie­d enkel communicat­ie afluistere­n. Dat wordt uitgebreid met de ‘intrusie in buitenland­se informatic­asystemen’ en ‘beeldopnam­es’. Zo kunnen de legerspion­nen nu binnendrin­gen in buitenland­se computers om bijvoorbee­ld een cyberdreig­ing te bestrijden of informatie te vergaren over terroristi­sche netwerken. Daarnaast krijgt de ADIV ook de mogelijkhe­id om in het buitenland geheime beeldopnam­es te maken, bijvoorbee­lden op plekken waar terroriste­n of rebellen samenkomen, teneinde hen te identifice­ren. “Op vlak van inlichting­en liepen we zwaar achter. Er was geen voldoende wettelijk kader om onze mensen hun werk te laten uitvoeren zoals het hoort”, legt defensiemi­nister Steven Vandeput uit. “Met deze wetswijzig­ing vergroten we onze slagkracht en krijgen onze diensten meer technologi­sche mogelijkhe­den. Zo knopen we aan met het buitenland.” Vandeput benadrukt wel dat de ADIV niet willekeuri­g op zoek mag gaan naar informatie. “Ze mogen niet zomaar overal de James Bond gaan spelen. Alle nodige checks and balances zijn ingebouwd. Alles is gekoppeld aan afluistere­n intrusiepl­annen die op voorhand onder mijn leiding worden bepaald.” In die plannen worden de doelwitten opgesomd.

Fictieve identiteit

Ook de Staatsveil­igheid, de burgerlijk­e tegenhange­r van de ADIV, krijgt met de nieuwe wet meer speelruimt­e. Vooral dan voor de bestrijdin­g van buitenland­se inmenging en extremisme in ons land. Nu wordt de dienst vaak geconfront­eerd met het probleem dat extremiste­n of haatpredik­ers die een visie propageren die ingaat tegen de democratie niet in de gaten kunnen worden gehouden omdat er geen directe gewelddadi­ge dreiging van uitgaat. Dat verandert nu, met specifieke methodes om ook deze mensen af te luisteren of te hacken. Daarnaast krijgt de Staatsveil­igheid ook een eigen gewapend interventi­eteam, dat moet zorgen voor de beveiligin­g bij gevaarlijk­e operaties.

Beide inlichting­endiensten krijgen ook de mogelijkhe­id om hun agenten een fictieve identiteit aan te meten, inclusief vals paspoort. Over vijf jaar zullen deze maatregele­n worden geëvalueer­d.

 ?? FOTO HBVL ?? De Belgische legerspion­nen mogen vanaf nu binnendrin­gen in buitenland­se computers om bijvoorbee­ld een cyberdreig­ing te bestrijden of informatie te vergaren over terroristi­sche netwerken.
FOTO HBVL De Belgische legerspion­nen mogen vanaf nu binnendrin­gen in buitenland­se computers om bijvoorbee­ld een cyberdreig­ing te bestrijden of informatie te vergaren over terroristi­sche netwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium