Het Belang van Limburg

9.700 kinesisten gaan niet akkoord met Riziv-tarieven

Elke individuel­e kinesist moet wel nog officiële brief sturen

- Liliana CASAGRANDE

Axxon, de beroepsver­eniging van kinesisten, heeft 41 procent van zijn achterban - of 9.700 kinesisten - bereid gevonden om de tarieven van het Riziv niet te aanvaarden. Nu moeten die dit allemaal ook nog individuee­l aan het Riziv laten weten. De discussie sleept al maandenlan­g aan, waardoor kinesisten intussen mogen aanrekenen wat ze willen. Van de 22.000 kinesisten die er zijn, hebben er dus genoeg laten weten dat ze niet willen toetreden tot de conventie, dat zijn de afspraken met het Riziv over de tarieven. Toch in theorie, want het enige wat telt, zijn de brieven die het Riziv ontvangt. Bij Axxon zien ze dit als een referendum, vandaag maken ze bekend welke verdere stappen ze nu gaan ondernemen. Als minder dan 60 procent van de kinesisten akkoord is met de tariefafsp­raken van het Riziv, dan krijgen de patiënten van wel- en niet-geconventi­oneerde kinesisten, evenveel terugbetaa­ld. Anders krijgen ze voor hun behandelin­g bij een niet-geconventi­oneerde kinesist 25 procent minder. Een niet-geconventi­oneerde kan sowieso zelf zijn tarief bepalen, dus ook dat verschil betaalt de patiënt.

Individuee­l laten weten

“Deze week hebben we van het Riziv een brief in de bus gekregen waarin staat dat we individuee­l moeten zeggen of we in de conventie stappen of niet”, zegt kinesist Ann Bastiaens uit Riemst. “Bovendien krijgen diegenen die een extra cursus volgen en zich niet convention­eren, daar geen kwaliteits­premie meer voor. Dat is blijkbaar ineens een stok achter de deur geworden. Indertijd hadden ze nochtans gezegd dat je bijscholen niets te maken had met al dan niet geconventi­oneerd zijn.”

Prijzen gestegen

In de nieuwe conventie die het Riziv nu voorlegt aan elke individuel­e kinesist, krijgen ze 1,01 euro voor een verplaatsi­ng, in plaats van 39 cent en mogen ze voor een intake 25 procent meer aanrekenen. Intussen merkt het socialisti­sch ziekenfond­s op dat de prijzen sinds januari fors zijn gestegen. Sp.a-parlements­lid Karin Jiroflée stelde daar gisteren in de Kamer ook nog een vraag over aan minister Maggie De Block (Open Vld). Die verwees naar de band die ziekenfond­sen hebben met de politiek. “Als jullie dezelfde taal zouden spreken, dan wist je dat je ziekenfond­s niet tegen het akkoord heeft gestemd”, zegt De Block.

 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? 41 procent van de kinesisten wil niet toetreden tot de conventie ivm. de afspraken met het Riziv over de tarieven.
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE 41 procent van de kinesisten wil niet toetreden tot de conventie ivm. de afspraken met het Riziv over de tarieven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium