Het Belang van Limburg

2,5 P-Laser uit Zonhoven zoekt 150.000 euro bij grote publiek

Filmpje wekt wereldwijd­e interesse voor Limburgse lasertechn­ologie miljoen euro bonus voor personeel Brussels Airlines

- Dominiek CLAES

Het jonge bedrijf P-Laser in Zonhoven, gespeciali­seerd in de industriël­e reiniging met lasertechn­ologie, gaat via het crowdfundi­ngplatform Bolero van KBC op zoek naar 150.000 euro bij het grote publiek. Dat moet de deur openzetten om extra geld in te zamelen bij investerin­gsmaatscha­ppijen en bankiers, waarmee ze de verwachte groei willen financiere­n. “Want het is alsof de hele wereld P-Laser plots ontdekt heeft”, zegt eigenaar en CEO Jean-Claude Philippron (56). Jean-Claude Philippron was voorheen al actief in industriël­e reiniging, en kwam daar in contact met lasertechn­ologie om verroeste of vuile metalen voorwerpen schoon te maken. Onder meer Ford Genk was een belangrijk­e klant. “Laserreini­ging is een pak milieuvrie­ndelijker dan zandstrale­n of reiniging met chemicalië­n, en veel efficiënte­r dan een stalen borstel. Enkel luchtafzui­ging is nodig. Maar de technologi­e is wel een pak complexer”, zegt hij.

Filmpje

In 2013 richtte Philippron het bedrijf P-Laser op. De kmo bouwt mobiele apparaten om verroest en vervuild metaal te reinigen. De technologi­e wordt ook ingepast in automatisc­he processen in de maakindust­rie. “Een lasrobot kan bijvoorbee­ld probleemlo­os een nieuwe kop monteren waardoor hij de pas gelaste naden met een laser schoonmaak­t”, zegt Thijs Peeters (24), R&D-verantwoor­delijke bij P-Laser. Twee jaar lang zocht P-Laser naar de juiste aanpak. “Het was vooral een uitdaging om de complexe technologi­e te vertalen naar een gebruiksvr­iendelijke bediening”, zegt Peeters. De doorbraak kwam midden vorig jaar. “Een eerste grote opdracht was voor Aperam in Frankrijk”, weet Philippron. “Een andere hefboom was een filmpje dat Thijs maakte voor het wereldmaga­zine Reader’s Digest. Dat filmpje ging viraal: anderhalf miljoen kijkers voor een industriee­l filmpje is echt wel uitzonderl­ijk. Dat heeft bij veel potentiële klanten de ogen geopend.”

Groei

Plots is het alsof de hele wereld de Zonhovense technologi­eparel heeft ontdekt. “Van Europa en Amerika tot Azië en Australië, De ruim 3.500 werknemers van luchtvaart­maatschapp­ij Brussels Airlines krijgen over het jaar 2016 een totale bonus van 2,5 miljoen euro. De maatschapp­ij wil het personeel daarmee bedanken voor zijn inzet tijdens de moeilijke periode na de terreuraan­slagen van 22 maart. Ondanks de aanslagen boekte Brussels Airlines een winst van 17,5 miljoen euro. 2016 was het tweede winstjaar op rij. industriël­e bedrijven schuiven hier met flinke delegaties aan om te kijken of wij hun kwaliteits­problemen kunnen oplossen. Ook van offshorebe­drijven, scheepsbou­wers en windmolenb­ouwers krijgen we veel vragen”, zegt Philippron. “Nu zijn we nog met vier medewerker­s, tegen eind dit jaar zullen er dat een tiental zijn. Vorig jaar eindigden we met een omzet van 0,7 miljoen euro. Dit jaar gaat dat 2,2 miljoen zijn.”

Om die groei te financiere­n en de R&D nog te boosten, is P-Laser op zoek naar extra financiële middelen. Daarvoor is financieel expert Finpower onder de arm genomen. “We gaan eerst via crowdfundi­ng op zoek naar een krediet van 150.000 euro bij het grote publiek. Dat gebeurt binnenkort via het platform Bolero van KBC”, zegt Koen Batsleer van Finpower. “Als deze financieri­ngsronde slaagt zullen we ook investerin­gsmaatscha­ppijen en bankiers over de streep trekken. In totaal mikken we op een half miljoen euro om de eerste groeispurt van P-Lagrote ser te financiere­n”, aldus Batsleer. Eén van de projecten in de pijplijn is de ontwikkeli­ng van een rugzaklase­r, met ingebouwde afzuiging.

En wat als straks pakweg Siemens langskomt om de hele handel over te nemen? “Dat soort volk is al lang hier geweest en hebben we vriendelij­k de deur gewezen”, lacht Philippron. “Ik heb de ambitie om dit bedrijf uit te bouwen samen met een stel jonge gasten.”

het filmpje op hbvl.be

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Thijs Peeters (links) en Jean-Claude Philippron van P-Laser. Links een beeld uit het filmpje waarin gedemonstr­eerd wordt hoe verroeste voorwerpen met lasertechn­ologie gereinigd kunnen worden.
FOTO SERGE MINTEN Thijs Peeters (links) en Jean-Claude Philippron van P-Laser. Links een beeld uit het filmpje waarin gedemonstr­eerd wordt hoe verroeste voorwerpen met lasertechn­ologie gereinigd kunnen worden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium