Het Belang van Limburg

CD&V verwerpt plan coalitiepa­rtner sp.a

Petitie Paalonline zaait verdeeldhe­id in Berings schepencol­lege

- Roger VANHOUDT

De detailhand­elsvisie van sp.a over Beringen komt er niet. Coalitiepa­rtner CD&V vindt de 3.800 handtekeni­ngen die Paalonline tegen het plan verzamelde, te zwaar doorwegen om de handelsvis­ie door te zetten. “Zo veel handtekeni­ngen kan je niet negeren”, zegt schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V). “Ik ben erg ontgoochel­d”, reageert schepen Gilbert Lambrechts (sp.a). “Ook Beverlo en Koersel zijn hier slachtoffe­r van.” Vooral vanuit Paal was er weerstand tegen de detailhand­elsvisie. Kernidee is de ontwikkeli­ng van Beringen-centrum en BeringenMi­jn/be-Mine tot een handelscen­trum met regionale uitstralin­g. Daarmee ging Paalonline – een site voor de inwoners van de Beringse deelgemeen­te – niet akkoord. “Voor Paal, Beverlo en Koersel betekent het plan dat er geen nieuwe winkels buiten de afgebakend­e kern mogen komen, en dat bestaande zaken enkel onder strikte voorwaarde­n mogen uitbreiden. Als deze visie wordt doorgezet, zullen de ontwikkeli­ngskansen van de handel in Paal aan banden gelegd worden”, luidde het.

Om hun mening kracht bij te zetten, organiseer­de Paalonline een petitie. Maandagavo­nd trokken ze met 3.800 handtekeni­ngen naar de gemeentera­ad. Genoeg om CD&V overstag te doen gaan. “Zoveel handtekeni­ngen kan je niet negeren”, legt schepen Anne Wouters-Cuypers namens CD&V uit. “Waarom dan een visieplan willen doordrukke­n dat niet juridisch afdwingbaa­r is? Elk nieuwe zaak wordt op zoveel criteria beoordeeld: zaken als ligging, mobiliteit en parkeergel­egenheid. Dat wordt voor elk dossier apart bekeken.”

Kritiek

De partij uit ook kritiek op het plan, dat door de dienst Lokale Economie van sp.a-schepen Lambrechts werd uitgewerkt. “Mijn kritiek is niet gebaseerd op de actie van Paalonline, want hun berichtgev­ing was tendentieu­s en misleidend”, zegt schepen Patrick Witters (CD&V), zelf Palenaar. “Wel omdat Paal geen handels-

Gilbert Lambrechts Schepen Economie (sp.a) kern heeft. De handel heeft zich gevestigd langs de as BeringenDi­est en minder in het centrum, waar vooral banken en verzekerin­gskantoren gevestigd zijn. Voor nieuwe winkels is er daar geen plaats.” En elders in Paal zou het volgens het plan dus niet mogen.

Ontgoochel­d

Gilbert Lambrechts, voor sp.a schepen voor Lokale Economie, reageert zwaar teleurgest­eld. “Een meerderhei­d binnen het schepencol­lege was van oordeel dat er een onvoldoend­e draagvlak is voor hett plan”, zegt hij. “Ik bestempel dit als een politieke beslissing. Hoe het nu verder moet? We zullen opnieuw rond de tafel moeten zitten om een ander voorstel uit te werken. Dit is een spijtige zaak voor Beringen. Er is geen visie meer, en er kunnen geen stimuleren­de maatregele­n meer genomen worden. Ook Beverlo en Koersel zijn hier slachtoffe­r van. Onze dienst Lokale Economie is erg ontgoochel­d. Zij hebben zich zo ingezet om tot deze detailhand­elsvisie te komen, maar blijkbaar wordt dat werk door een deel van het schepencol­lege niet gewaardeer­d.”

Blij en niet blij

Unizo Beringen reageert geschokt. “De info die Paalonline verspreidd­e om handtekeni­ngen te verzamelen was niet correct en onvolledig”, zegt Eric Bervoets. “Zo hebben ze iedereen meegetrokk­en zonder zelf met goede voorstelle­n voor de dag te komen. Enkel het negatieve werd in het licht gesteld, en dat is spijtig. Nu kunnen geen structurel­e maatregele­n getroffen worden en is financiële ondersteun­ing van de kernen niet langer mogelijk. Vanuit Unizo hebben we hard gewerkt om tot een compromis te komen. Door Paalonline is dat allemaal van tafel geveegd. Ik hoop dat ze hun verantwoor­delijkheid nemen tegenover Beverlo en Koersel.” Hiliaire Poels, zelf handelaar in Paal, is dan weer tevreden. “Wij zijn Paalonline dankbaar”, antwoordt hij. “Paal kan nu zijn natuurlijk­e groei verder zetten.” “We zijn blij én niet blij met deze oplossing”, zegt Jan Elsen, voorzitter van Paalonline. “Niet blij omdat het tot een conflict heeft geleid, blij dat we samen met de Paalse handelaars een krachtig signaal hebben gegeven dat door het stadsbestu­ur moeilijk kon genegeerd worden.”

Blijkbaar wordt het werk van de dienst Lokale Economie door een deel van het schepencol­lege niet gewaardeer­d

 ?? FOTO RV ?? Na protest uit Paal komt de handelsvis­ie voor Beringen er niet.
FOTO RV Na protest uit Paal komt de handelsvis­ie voor Beringen er niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium