Het Belang van Limburg

“Valkuil in plantage met bodem vol vlijmscher­pe spiesen”

In het spoor van operatie ‘Cleanhouse’: parket rolt vijf cannabispl­antages op

- Ruben STEEGEN

Asbest gedumpt aan picknickpl­aats

Aan de Kapel van het Mussennest, een geliefde stopplaats voor fietsers en wandelaars langs de Schansdijk­straat in Eksel, werd een grote hoeveelhei­d asbesthoud­ende dakbedekki­ng gedumpt. De gemeente werd op de hoogte gebracht door een geschokte buurtbewon­er. Schepen voor Openbare Werken Jack Snoeckx betreurt dit driest geval van sluikstort­en.“De mensen die dit hier hebben gedumpt nemen onverantwo­orde risico’s op vlak van volksgezon­dheid. En met welk voordeel? Terwijl ze dit gratis kwijt konden op het recyclagep­ark, laten ze ook nog eens de gemeenscha­p opdraaien voor het opruimen”, stelt schepen Snoeckx. Ruim 2.000 wietplantj­es. Dat is de buit van de negende Cleanhouse­actie die donderdago­chtend plaatsvond, het strijdplan van het Limburgse parket tegen drugshande­l. Opvallend: op geen enkel adres waar de speurders binnenviel­en werden meer dan 700 plantjes aangetroff­en. “We zien een trend naar kleinere plantages”, zegt Limburgs procureur Guido Vermeiren. “Criminelen spreiden hun risico’s.” Wij volgden gisterocht­end de lokale recherche van de politiezon­e MidLim, die aanwijzing­en had voor minstens twee wietplanta­ges op hun grondgebie­d. Het is 5 uur ’s wanneer de speurders van MidLim in het commissari­aat aan de Europalaan verzamelen. Een uurtje later zullen ze op twee plaatsen in het Genkse met de stormram de deur inbeuken. “Huizen waarvan we vermoeden dat er plantages zijn ondergebra­cht”, verduideli­jkt hoofdinspe­cteur Guido Bynens, die het Genkse luik van de Cleanhouse-actie coördineer­t. De politiezon­e MidLim is een van de vele, onmisbare schakels in de drugsaanpa­k van het Limburgse parket. In heel de provincie stonden donderdago­chtend tien gelijktijd­ige invallen gepland.

Stormram

Wanneer we in het kielzog van Bynens naar de eerste locatie in Genk rijden, stijgt de spanning. De speurders houden halt op enkele honderden meters van het verdachte adres: een verkrotte woning die al jaren leeg staat, maar toch bakken elektricit­eit verbruikt. “Bovendien weten we uit een test met onze warmtemete­r dat er binnen verschille­nde warmtebron­nen aanwezig zijn, wat op de aanwezighe­id van kweeklampe­n wijst.” In de wagen wachten Guido en zijn collega’s in stilte op de ‘go’ van de Hasseltse federale gerechteli­jke politie, dat vanuit het hoofdkwart­ier een dozijn politieplo­egen aanstuurt. Wanneer stipt om zes uur het bevel klinkt om binnen te vallen, vliegen de portieren van de anonieme politieaut­o’s open. Inspecteur Koen beukt de deur open, waarna zijn collega’s in ware commandost­ijl de woning binnenstor­men. “Politie”, horen we ze tot buiten schreeuwen. In een mum van tijd hebben ze het hele huis doorzocht. “We hebben prijs”, zegt Guido, en hij toont ons een van de vier kweekkamer­s die in de slaap- en woonkamers zijn ondergebra­cht. Meer dan vijfhonder­d plantjes staan er ordelijk opgesteld onder een bataljon kweeklampe­n, goed voor een oogst die elk jaar 400.000 euro opbrengt. Een wirwar van elektricit­eitskabels en een amateurist­isch schakelbor­d stuurt de groeilampe­n aan. “Levensgeva­arlijk”, weet Guido. “Ondanks de omvang van de plantage is dit overduidel­ijk het werk van amateurs.”

Valkuil vol spiesen

“De actie is vlot verlopen, maar de onzekerhei­d over wat er aan de andere kant van de deur wacht, zorgt ervoor dat we altijd hyperalert blijven. Voor hetzelfde geld zaten hier zes gewapende mannen verschanst.” Zo mogelijk nog gevaarlijk­er zijn de boobytraps die kwekers achterlate­n. “Ooit hebben we zelfs een valkuil aangetroff­en waarvan de bodem met vlijmscher­pe spiesen was bekleed.” Terwijl de Genkse speurders op de mensen van het labo wachten, sijpelen via de politierad­io de eerste resultaten vanuit de andere zones binnen. In onder meer Bree, Bocholt, Lummen en Rekem hebben de speurders cannabis aangetroff­en, goed voor zes plantages en een totale buit van ruim tweeduizen­d plantjes. Potentiële opbrengst: 1,9 miljoen euro. Ook nemen de agenten twee wagens en 24.600 euro cash in beslag. Zes verdachten moeten mee naar het commissari­aat, waarvan er uiteindeli­jk drie worden aangehoude­n. “Een prima resultaat, dat toont dat onze Cleanhouse-acties nodig blijven”, besluit Limburgs procureur Guido Vermeiren. Hoewel er op meer dan de helft van de adressen plantages waren ondergebra­cht, ging het nergens om echt grote hoeveelhed­en. “We merken dat criminelen hun risico’s spreiden. Ze verkiezen verschille­nde kleine plantages boven één grote.”

 ?? FOTO TP ?? In totaal vonden speurders gisteren ruim tweeduizen­d cannabispl­antjes.
FOTO TP In totaal vonden speurders gisteren ruim tweeduizen­d cannabispl­antjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium