Het Belang van Limburg

Eindelijk champagnev­oetbal

Anderlecht dwingt Europese kwartfinal­es af met dominant en frivool voetbal

- Jürgen GERIL

Anderlecht staat voor het eerst sinds 1997 in een Europese kwartfinal­e. Paars-wit maakte het af tegen APOEL Nicosia en gebruikte daarvoor - zeker in de eerste helft - wervelend voetbal, van een niveau dat we nog maar zelden zagen dit seizoen. Acheampong besliste de match en vanaf de kwartfinal­e is alles mogelijk in dit tornooi. Zeker als het frivole Anderlecht nu en dan eens opstaat. Waterman: het is tijd om je liefdeslev­en eens goed te overdenken. Je gezondheid- en energieniv­eau krijgen een dip en op profession­eel vlak neemt u soms de verkeerde beslissing­en.

Als u ook de horoscoop mist in de krant, dan kon u gisteren op Anderlecht terecht, want Waterman zakte persoonlij­k af naar het Astridpark. Boy Waterman, welteverst­aan, doelman bij APOEL Nicosia. En die nam op profession­eel vlak inderdaad enkele foute beslissing­en. Zo liet hij een schot van Stanciu glippen, maar Anderlecht kon niet profiteren.

APOEL schoppersp­loeg

Bij paars-wit stonden alle planeten wel op eenzelfde lijn. Algemeen werd verwacht dat APOEL met een stormloop zou beginnen om de 0-1 achterstan­d uit de heenmatch uit te wissen, maar het omgekeerde was waar. RSCA greep de Cyprioten bij de keel en versierde al in het eerste kwartier een viertal goeie kansen. Teodorczyk slaagde er - toch een beetje verbazend - niet in om te scoren. Het was wel duidelijk dat de Brusselaar­s deze Europa League niet (meer) zien als een extraatje naast de titelstrij­d. De champagne heeft dit jaar lang in de frigo gezeten, maar Weiler haalde ze er nu toch uit. Champagnev­oetbal in plaats van countervoe­tbal. Anderlecht domineerde en het publiek genoot ervan hoe Najar, Hanni en Stanciu meer dan eens de defensie uittikten. Dit was Anderlecht­s’ beste eerste helft in maanden. Wij herinnerde­n ons alleen de match op Genk , maar die dateert al van vorige zomer. Helaas ontbrak de efficiënti­e. Dat kwam ook door het potige APOEL. Zij zaten na een uur voetballen aan geen enkele kans, maar wel aan 23 - soms - zware overtredin­gen. Bijna één fout om de drie minuten. Hun doelman en verdediger­s maakten er soms zelfs een ware boksmatch van. Waterman mepte Teodorczyk letterlijk onderuit en iedereen vroeg zich af waarom paars-wit daar geen penalty voor kreeg. De sterke Chipciu kreeg dan weer geen balvoordee­l na een fout van Lagos. Ja, die Wit-Russische ref nam een paar vreemde beslissing­en en bij APOEL brachten ze nog enkele verse beenhouwer­s in. Gelukkig was Tielemans soms zo frivool dat hij die slachters gewoon door de benen speelde.

Het gevaar was dat APOEL aan één uitbraak genoeg zou hebben om te scoren. Zo schakelden ze in de vorige ronde het Spaanse Athletic de Bilbao uit en da’s toch geen kleintje. Na de pauze liet Weiler zijn troepen dan ook wat meer terugplooi­en. Logischerw­ijs bracht hij Frank Acheampong in om te counteren en Mister Europe deed zijn bijnaam alle eer aan. Bij een afgeweken voorzet van Hanni duwde Franky zijn derde Europese goal binnen. In de Europa League heeft de Ghanees nu betere statistiek­en dan in de competitie.

Dromen van finale

Beenhouwer­ij APOEL sneed daarna nog wel enkele schelletje­s af, maar die eerste Europese kwartfinal­e voor Anderlecht sinds 1997 tegen Inter, kwam nooit meer in gevaar. Linksback Najar - die wordt toch ook onhoudbaar? - bleef de lijn afrennen, terwijl Hanni en Tielemans met passes bleven strooien. De verdedigin­g gaf amper kansen weg. Zou dit Anderlecht op 24 mei in Stockholm echt de finale kunnen halen en zelfs winnen? Veel zal afhangen van de loting vandaag. Geef ons in de kwartfinal­e maar Genk of Ajax. Astrologen beweren alleszins dat de sterren gunstig staan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Acheampong deed zijn bijnaam als Mister Europe alle eer aan.
FOTO PHOTO NEWS Acheampong deed zijn bijnaam als Mister Europe alle eer aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium