Het Belang van Limburg

Bouwvergun­ning voor Genkse McDonald’s

- Chris NELIS

De stad Genk heeft een bouwvergun­ning toegekend voor een vestiging van hamburgerk­eten McDonald’s aan de Hasseltweg in Genk. Het gebouw wordt dit jaar nog opgetrokke­n op het braakligge­nd terrein tegenover AS Adventure. Het hamburgerr­estaurant heeft al verschille­nde keren geprobeerd om een Genkse vestiging te openen, maar stootte tot nu toe altijd op een njet. Eén van de belangrijk­ste voorwaarde­n van de stad om McDonald’s toe te laten is dat de verkeersdo­orstroming op de Hasseltweg niet nog meer geremd wordt door klanten. “Daarom stelden we als voorwaarde dat de in- en uitritten niet rechtstree­ks mogen uitmonden op de Hasseltweg”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Michaël Dhoore. “Dat kan wel aan de kant van de Slagmolenw­eg. Op die manier wordt het doorgaand verkeer niet gehinderd. Bovendien is het voor de klanten niet meteen een omweg.” Jaren geleden had de hamburgerk­eten al plannen om een vestiging op te trekken op een prominente plek in de onmiddelli­jke omgeving van de erg drukke Hasseltweg. Maar een vergunning kwam er niet. Onder meer omdat de zone waar McDonald’s wilde bouwen voor een bestemming­swijziging stond, maar ook door een vrees voor toename van verkeersov­erlast.

De in- en uitritten van de McDonald’s mogen niet uitmonden op de Hasseltweg, wel op de Slagmolenw­eg

Michaël Dhoore schepen Ruimtelijk­e Ordening McDonald’s en vastgoedma­kelaar Gerard Jeurissen zagen een oplossing in het terrein vlak voor de Martinibru­g tussen de Hasseltweg en de Albrecht Rodenbachs­traat in Termien. Maar daar kon de stad zich niet in vinden. “Dat gebied is ecologisch waardevol als verbinding naar het natuurrese­rvaat De Maten”, zegt Dhoore. Uiteindeli­jk kwam een oplossing uit de bus door een grondruil. Jeurissen kreeg het braakligge­nde perceel op de hoek van de Slagmolenw­eg met de Hasseltweg, in ruil voor dat voor de Martinibru­g. Omdat er een waardevers­chil was moest Jeurissen wel bijbetalen.

Minimum 20.000 inwoners

Dat McDonald’s al langer lonkt naar Genk blijkt uit de economisch­e filosofie van het bedrijf. Die geeft aan dat een vestiging pas voorzien wordt als een gemeente minimum 20.000 inwoners heeft. Bij 60.000 inwoners wordt de mogelijkhe­id onderzocht om een tweede of derde vestiging te openen. Genk telt inmiddels 66.000 inwoners, maar nog geen McDonald’s.

De keten verkiest een plek aan een regionale weg of op een opvallende locatie in een winkelcent­rum. Vermits er al een hamburgerr­estaurant van Quick in Shopping I is, was McDonald’s niet meteen geneigd zich daar te vestigen. De andere kant van de stad zagen ze dan weer wel zitten. Verwacht wordt dat de bouwwerken nog voor de zomer van start gaan en eind dit jaar of begin komend jaar klaar zijn. Het gaat om de vijfde vestiging van McDonald’s in Limburg. Eerder zijn er restaurant­s geopend in Lommel, HouthalenH­elchteren, Hasselt en Maasmechel­en.

 ?? FOTO CN ?? Op deze plek aan de Hasseltweg gaat McDonald’s dit jaar nog een nieuwe vestiging optrekken.
FOTO CN Op deze plek aan de Hasseltweg gaat McDonald’s dit jaar nog een nieuwe vestiging optrekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium