Het Belang van Limburg

De opwinding van een breimarath­on

Fietsende Ruben Van Gucht lanceert slow tv in Vlaanderen

- Joos MEESTERS

Op 31 maart kunt u op Canvas twaalf uur lang kijken hoe Sporza-journalist Ruben Van Gucht de volledige Ronde van Vlaanderen fietst. U moet alleen al bij het lezen ervan een geeuw onderdrukk­en? In Noorwegen is slow tv, televisie waarbij nauwelijks iets gebeurt, nochtans bijzonder populair. Denk aan: urenlang turen naar een voedertafe­l of een brandend haardvuur. “De opwinding zit net in het feit dat er niks gebeurt”, zegt Rune Møklebust, een van de vaders van het genre. De ondernemin­g van Ruben Van Gucht is het eerste voldragen experiment met slow tv in Vlaanderen. Al gaf ‘Reizen Waes’ wel al de schuchtere aanzet. Begin deze maand bundelde het reisprogra­mma ongebruikt­e landschaps­beelden tot een twee uur durende compilatie zonder commentaar. Het programma van Tom Waes scoorde op zondagvoor­middag een gemiddelde van 102.347 kijkers. En 230.874 mensen keken minstens 10 minuten zonder onderbreki­ng.

Verbazing

Rune Møklebust, programmad­irecteur van de Noorse openbare omroep NRK is de drijvende kracht achter meerdere slow tvprojecte­n, van een zeven uur durende treinreis over een breimarath­on tot een 18 uur aanslepend­e impressie van zalmvisser­s. Oersaai volgens de ene, een oase van rust volgens de andere. “Toen ik er voor het eerst over hoorde, vond ik het meteen een goed idee om slow tv te maken van de Ronde van Vlaanderen”, zegt Møklebust. “Wielerklas­siekers zijn vanzelf al een soort trage tv. Alleen heb je bij echte slow tv niet de opwinding van de race. De opwinding zit net in het feit dat er niks gebeurt. Het zijn hypnotiser­ende, ontspannen­de beelden, waarbij de kijkers na drie uur tot hun eigen verbazing vaststelle­n dat ze nog steeds zitten te kijken.”

Slow tv kan volgens Rune Møklebust ook buiten Noorwegen aanslaan. “Op voorwaarde dat je een onderwerp kiest waar mensen zich verbonden mee voelen. Wij hebben een vijfdaagse boottocht langs de westkust uitgezonde­n. Het is een traject dat elke Noor kent en dat een groot cultureel en historisch belang heeft. Het marktaande­el van onze zender NRK2 steeg tijdens de uitzending van 6 naar 36 procent. In totaal hebben 3,2 miljoen Noren gekeken, meer dan zestig procent van onze bevolking.”

Alleenstaa­nden

Lina Juvens, trendwatch­er van Trendwolve­s, vindt het niet zo gek dat slow tv aanslaat. “Het leven gaat heel snel. Tv is flitsend en we worden bestookt met berichten op onze gsm of via reclame. Slow tv brengt rust in die wereld vol impulsen.” Ook het toenemende aantal alleenstaa­nden speelt een rol, zegt Juvens. “Slow tv op de achtergron­d geeft het gevoel dat je niet alleen bent.”

De VRT sluit een vervolg niet uit. “Als het experiment van Ruben Van Gucht geapprecie­erd wordt en er dient zich een nieuwe gelegenhei­d aan, kan dat zeker bekeken worden”, klinkt het. Voor de Ronde’, Canvas, 31 maart, 8 tot 20 uur.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium