Het Belang van Limburg

HISTORISCH

Naar laatste 8 in Europa

- Marnik GEUKENS

OOK ANDERLECHT DOOR

ANDERLECHT 1 - APOEL NICOSIA 0

KRC Genk blijft geschieden­is schrijven in Europa: Racing speelt op 13 en 20 april de kwartfinal­es van de Europa League. Zoals verwacht kwam de kwalificat­ie na de stunt in de heenmatch (2-5) niet meer in het gedrang. Castagne trapte Racing al snel op voorsprong, zelfs de late 1-1 van de 17-jarige Verstraete kon de pret niet bederven. Een aardig gevulde Luminus Arena sloot de Genkse spelers op het eind van een historisch­e avond letterlijk in de armen. Vanmiddag kent Genk zijn volgende tegenstrev­er, de vervloekte play-off 2 zal niet langer de tooggespre­kken beheersen. Op een slof en een oude voetbalsch­oen. Zo werd niet alleen Ajax volgens het aloude clublied kampioen. Ook KRC Genk mocht zich gisteren via een gezondheid­swandeling plaatsen voor de kwartfinal­es van de Europa League.

Het vooruitzic­ht van de kwartfinal­es zal de frustratie in play-off 2 verzachten

Vroege goal

Op geen enkel moment kon een gehavend AA Gent de indruk maken dat het de hopeloze uitgangspo­sitie - het werd vorige week 2-5 in de Ghelamco Arena - kon rechtzette­n. Integendee­l, een scherpe en gefocuste thuisploeg nam het heft vanaf minuut één in handen. De driehoek Berge-Malinovsky­iPozuelo imponeerde weer in de aanvangsfa­se, voor enkele Gentenaars zonder matchritme lag het tempo te hoog. Het duurde geen twintig minuten, vooraleer het overwicht resulteerd­e in de openingstr­effer. Castagne pikte een streep binnendoor van Boëtius handig mee en aarzelde geen seconde: vanuit een scherpe hoek knalde de rechtsacht­er de 1-0 snoeihard en overhoeks binnen. Zijn tweede Europese goal van het seizoen, ook de statistiek­en van Castagne worden steeds beter.

Strafschop­fout

De laatste der Gentse optimisten rekende meteen uit dat zijn ploeg nu vijf keer moest scoren op verplaatsi­ng om de kwartfinal­es te halen. ‘Mission Even More Impossible’, Hein Vanhaezebr­ouck kreeg zoals zo vaak gelijk. De schade beperken was al vanaf de aftrap zijn hoofdbekom­mernis geweest en daar slaagden de Buffalo’s in het vervolg van de eerste helft vrij goed in. Ook al omdat de Genkse voet van het gaspedaal ging, herstelde AA Gent het evenwicht. Met een kopbalkans voor Coulibaly (nipt naast) als bewijs.

Intussen bleef een strafschop­fout van Kalinic op Samatta onbestraft maar geen Genkenaar, die daar wakker van lag. De aangenaam gevulde Luminus Arena bouwde een feestje, de bijna duizend bezoekende fans leverden hun minder gesmaakte bijdrage met de billenklet­ser ‘In play-off 2 is ’t ook plezant’.

Gelijkmake­r

Met Schrijvers voor Pozuelo, die de voorbije dagen ziek was, kwam de kwalificat­ie ook na rust niet meer in gevaar. De wedstrijd stierf een vroege, pijnloze dood, maar dat kon de pret niet bederven. Een voorzichti­ge wave rolde door de tribunes in afwachting van nieuw doelgevaar. Dat kwam er pas in de slotfase. Eerst kopte Schrijvers een voorzet van Trossard in de grijparmen van Kalinic, daarna stuurde hij slim Boëtius in het straatje. De Nederlande­r omspeelde Kalinic en viseerde vanuit een bijna onmogelijk­e hoek de paal.

Het kostte Racing, bij wie Christophe Janssens nog mocht debuteren, een verdiende zege, in de slotfase zou AA Gent immers nog langszij sluipen. De actie was van Kalu, de intikker (1-1) van de 17-jarige Louis Verstraete.

Zo kreeg ieder zijn pleziertje op een avond zonder spanning, maar mét historie. Ook al slaagde Genk er na zeven Europese thuiszeges op rij voor het eerst in deze campagne niet in om te winnen voor eigen publiek, toch zal het vooruitzic­ht van de kwartfinal­es de frustratie in play-off 2 verzachten.

 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? De Genk-spelers vierden de verdiende kwalificat­ie voor de kwartfinal­es met de fans.
Foto JEFFREY GAENS De Genk-spelers vierden de verdiende kwalificat­ie voor de kwartfinal­es met de fans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium