Het Belang van Limburg

Al zes jaar geen controle op wat u met ecocheques koopt

Winkels verkopen probleemlo­os producten die allesbehal­ve ecologisch zijn

- Thomas JANSEN

Winkels kunnen al zes jaar zonder problemen nietecolog­ische producten verkopen in ruil voor ecocheques. De uitgevers van de cheques moeten daarop toezien, maar de laatste reeks controles dateert al van 2011.

Na die laatste controles bepaalden de uitgevers dat winkels voortaan zelf hun vestiginge­n moesten controlere­n op het naleven van de voorwaarde­n. “Dat is zo vastgelegd in het contract tussen winkels en de uitgevers”, klinkt het.

Uit een praktijkte­st van onze krant bij vijf ketens - Gamma, Krëfel, Hubo, MediaMarkt en Aveve - blijkt echter dat zelfs producten die schadelijk zijn voor het milieu eenvoudig te kopen zijn met ecocheques. “Daarom hebben wij een half jaar geleden bepaald dat een onafhankel­ijke instelling eind 2017 nieuwe controles zal uitvoeren”, zeggen de uitgevers. Momenteel ligt er ook een voorstel op tafel om de ecocheques af te schaffen, maar dat geraakt voorlopig niet gestemd.

Winkels die ecocheques aanvaarden voor milieuvrie­ndelijke producten, konden de voorbije zes jaar op die manier ook ongestoord producten verkopen die allesbehal­ve goed zijn voor het milieu. De laatste externe controles, een verantwoor­delijkheid van de uitgevers van de ecocheques, dateert immers al van 2011. “We rekenen erop dat de winkelkete­ns zelf hun vestiginge­n controlere­n”, klinkt het bij de federatie van uitgevers van maaltijd-en ecocheques, die voor eind dit jaar wel nieuwe controles gepland heeft.

De ecocheque staat al een tijdje onder druk. Te duur en te veel administra­tieve last, klinkt het. Nadat de vier federale meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR eind januari een wetsvoorst­el indienden om de cheque te vervangen door een nettoloon, leek de definitiev­e begraving zelfs een feit. Onder druk van de uitgevers en na een negatief advies van de Raad van State geraakte dat voorstel tot op vandaag echter niet gestemd. Die ecocheque bestaat al sinds 2009, en geeft de werkgevers de mogelijkhe­id om hun werknemers een belastingv­rije premie van maximaal 250 euro per jaar te geven. De Nationale Arbeidsraa­d (NAR) legt tweejaarli­jks vast welke milieuvrie­ndelijke producten en diensten met die cheques betaald kunnen worden. De bedoeling van de cheque was dan ook dubbel: enerzijds de koopkracht verhogen, anderzijds de werknemer milieubewu­ster maken. Vorig jaar genoten 1,6 miljoen Belgen van dat voordeel, goed voor een totaal bedrag van 232 miljoen euro.

Mystery visits

Al vrij snel na de lancering bleek echter dat handelaars die lijst niet al te strikt interprete­erden, en ook andere, energiever­slindende producten verkochten in ruil voor ecocheques. Daarop kondigde de Vouchers Issuers Associatio­n (VIA), de federatie van uitgevers van cheques waartoe ook Sodexo en Edenred behoren, in 2011 een reeks controles aan. Een onafhankel­ijke organisati­e voerde tussen april en september 2011 een reeks mystery visits uit in 249 verkooppun­ten. Vier winkels, oftewel 1,6 procent, vielen drie keer op rij door de mand en mochten bijgevolg geen cheques meer innen. “De ecocheques hebben met vlag en wimpel de vuurproef doorstaan”, besloot de VIA optimistis­ch.

Sindsdien bleven de controles uit. Volgens zowel de Nationale Arbeidsraa­d als de FOD Werkgelege­nheid,Arbeid en Sociaal Overleg is dat een bevoegdhei­d van de uitgevers zelf. Die besloten, in de hoerastemm­ing na de controles in 2011, echter een systeem van autoregule­ring toe te passen. “De winkelkete­ns tekenden een contract met de uitgevers, waarin staat dat zij zelf hun vestiginge­n zullen controlere­n op het naleven van de voorwaarde­n”, zegt een woordvoers­ter van VIA. “Ook klanten kunnen bij ons een klacht indienen als zij merken dat een winkel de lijst met producten niet respecteer­t. Dat gebeurt ook, en dan brengen wij de hoofdzetel op de hoogte. Of er dan sancties volgen? De hoofdzetel moet dan zelf maatregele­n nemen.”

Concurrent­en controlere­n

Kortom, de voorbije zes jaar konden winkels ongestoord ook niet-milieuvrie­ndelijke producten aan de man brengen in ruil voor ecocheques. Iets wat klanten handig uitspelen bij ketens die de lijst van de Nationale Arbeidsraa­d wel willen respectere­n. “Omdat wij regelmatig te horen krijgen van klanten dat ze bij de concurrent­ie een bepaald product wel met ecocheques kunnen kopen en bij ons niet, doen wij niet alleen interne, maar ook externe controles”, zegt Sven Degezelle, CEO van Media Markt. “Dat houdt in dat wij deurwaarde­rs naar de concurrent­ie sturen, als mystery shopper. Anders kunnen we onmogelijk met gelijke wapens blijven strijden.” Concurrent Krëfel bevestigt al deurwaarde­rs, gestuurd door andere winkels, over de vloer te hebben gehad. “Maar zelf doen wij daar niet aan mee”, klinkt het.

Pittig detail: bij Media Markt konden wij zonder problemen niet-hervulbare inktpatron­en kopen. “Ook intern letten wij daar heel hard op en voeren we veel controles uit, maar we zijn niet heiliger dan de paus. We gaan de betrokken vestiging daar meteen op aanspreken”, besluit Degezelle.

Nieuwe controles

Omdat ook de uitgevers van de cheques merkten dat de lijst vaak niet gerespecte­erd werd op het terrein, planden zij na overleg met de NAR in november 2016 al nieuwe controles. Tot op heden werden die echter nog niet uitgevoerd. “Dat komt omdat de NAR zich momenteel nog beraadt over een uitbreidin­g van de lijst”, zegt een VIA-woordvoers­ter. “Daarna maken we die bekend via een communicat­iecampagne, tegen het einde van het jaar willen we dan starten met een reeks controles, vergelijkb­aar met 2011.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium