Het Belang van Limburg

Tot vandaag amnestie voor sluikstort­ers met berouw

Sluikstort­ers met berouw kunnen nog tot vandaag ontsnappen aan GAS-boete

- Griet VISSERS

Wie in maart afval heeft gedumpt aan glasbollen is gefilmd. Limburg.net heeft de witte en groene containers, op honderden plaatsen in Limburg, uitgerust met camera’s met gezichtshe­rkenning. Sluikstort­ers met berouw kunnen eenmalig ontsnappen aan een GAS-boete van 100 euro als ze zich vandaag melden.

De witte en groene glasbollen die op honderden plaatsen in Limburg staan opgesteld, zijn sinds een maand uitgerust met elektronis­che facetogen. Deze kleine cameraatje­s registrere­n minutieus wat mensen in en langs de containers deponeren. Sluikstort­ers die herkend worden, krijgen een GAS-boete van 100 euro in de bus. Het initiatief gaat uit van Limburg.net. Maar omdat niemand op voorhand verwittigd was, krijgen sluikstort­ers die in maart gezondigd hebben eenmalig de kans om deze boete te ontlopen.

HASSELT -

De afvalinter­communale Limburg. is verantwoor­delijk voor de huisvuilop­haling in 44 Limburgse gemeenten en in het Vlaams-Brabantse Diest. De organisati­e voert al jaren een intense strijd tegen het sluikstort­en. Een van de plaatsen waar sluikstort­ers opvallend veel restafval achterlate­n, is de omgeving van de glascontai­ners. Daar wil Limburg.net nu komaf mee maken.

Minuscule camera’s

Op vraag van de afvalinter­communale ontwikkeld­e het Tongerse bedrijf Nanotech een nieuwe technologi­e. “In het kader van hun innovatiep­rogramma vroeg Limburg.net of wij een betaalbaar systeem konden ontwikkele­n dat Limburg van het sluikstort­en aan de glasbollen kan verlossen. Ik heb geen seconde getwijfeld”, zegt directeur Joris Snoekx van Nanotech. Een jaar later was de I-fish een feit. Het bedrijf haalde zijn inspiratie in de dierenwere­ld. De elektronis­che facetogen zijn gebaseerd op de ogen van insecten en vissen. Zo bestaat de I-fish uit een honderdtal minuscule knoopsgatc­amera’s die elk een beeld van 270° kunnen samenstell­en. Twee van deze apparaten worden op elke glasbol bevestigd en hebben samen een volledig

Fotowedstr­ijd

Daarnaast doet de intercommu­nale ook een dringende oproep om foto’s te nemen van plaatsen waar toch nog kartonnen dozen, plastieken zakken of ander vuilnis naast de glasbollen wordt achtergela­ten. Deze foto’s kunnen gemaild worden naar glasbak@hetbelangv­anlimburg. Uit deze inzendinge­n worden tien winnaars geloot die van Limburg.net een passende beloning zullen krijgen. zicht op wat er rondom de container gebeurt.

Gezichtshe­rkenning

“Met de huidige nanotechno­logie kunnen we de sensoren en camera’s erg compact maken zonder dat ze aan functional­iteit of beeldscher­pte verliezen. Bij een overtredin­g worden er verschille­nde foto’s gemaakt van de sluikstort­er. Die beelden worden meteen doorgestuu­rd naar de bevoegde sanctioner­ende ambtenaar. De software is afgesteld op de gezichtshe­rkenningst­echnologie van justitie. Bij een gelijkenis van 100% kan de overheid meteen een GAS-boete versturen. Bij overtreder­s die zich onherkenba­ar maken en nadien toch tegen de lamp lopen, kan het bedrag van de boete oplopen tot het dubbele.” Limburg.net heeft de I-fish eind vorig jaar in alle stilte getest op twee locaties en de resultaten waren positief. Daarom hebben we intussen geïnvestee­rd in 500 stuks van de I-fish. Ze werden in de maand maart op bijna elke glascontai­ner in Limburg en in Diest geïnstalle­erd. Met de aankoop en installati­e van 500 camera’s is een bedrag van 5 miljoen euro gemoeid. Kris Somers: “Dat is een smak geld, maar het permanent opruimen van de sluikstort­en kost ook veel. Ik schat dat we deze investerin­g op twee jaar hebben terugverdi­end.”

 ?? FOTO LIMBURG.NET ?? Bijna alle glascontai­ners van Limburg.net werden vorige maand uitgerust met elektronis­che facetogen die sluikstort­ers vanuit alle hoeken in beeld brengen.
FOTO LIMBURG.NET Bijna alle glascontai­ners van Limburg.net werden vorige maand uitgerust met elektronis­che facetogen die sluikstort­ers vanuit alle hoeken in beeld brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium