Het Belang van Limburg

“BUITENLAND­SE WERKNEMERS MOETEN BETALEN VOOR SOCIALE ZEKERHEID”

N-VA-plan tegen sociale dumping

- Liliana CASAGRANDE

N-VA wil dat werknemers uit andere EU-landen na zes maanden ook hier betalen voor sociale zekerheid, toch in de sectoren die bekendstaa­n om misbruik. “We denken daarbij aan de schoonmaak- en de bouwsector”, zeggen Europees Parlements­lid Helga Stevens en federaal parlements­lid Wouter Raskin. De hele clou van die zogenaamde ‘gedetachee­rde’ of tijdelijke werknemers is dat die wel betaald moeten worden volgens de Belgische minimumlon­en, maar dat ze sociale zekerheid in hun eigen land betalen. “Daardoor zijn ze dus fors goedkoper dan onze eigen mensen”, zegt Wouter Raskin. “In Nederland betaalt iedereen die er langer dan zes maanden woont en werkt, mee aan de volksverze­kering. Die financieri­ng loopt via premies. Die bijdrage wordt beschouwd als belasting waardoor het geld in Nederland blijft. Een heel verschil met onze sociale bijdragen die twee jaar lang recht naar het thuisland gaan. Dat premiesyst­eem moeten wij hier ook kunnen invoeren voor bepaalde delen van de sociale zekerheid zoals kinderbijs­lag, ouderenzor­g en invalidite­it. In Nederland is het aantal tijdelijke­n na de invoering van dit systeem trouwens fors gedaald.” Maar als iemand betaalt, dan heeft hij ook recht op al die bijdragen? “Uiteraard.”

Levensstan­daard

N-VA wil wel ook aanpassing­en voor EU-burgers die hier vast werken maar nog kinderen in hun thuisland hebben, want naast de tijdelijke­n zijn er dus ook die lang aan de slag zijn. “We willen dat de kinderbijs­lag aangepast wordt aan de levensstan­daard van het thuisland, maar daar gaat Eurocommis­saris Marianne Thyssen (CD&V) niet op in”, zegt Helga Stevens. Wie België binnenkomt moet ook eerst sociale zekerheid opbouwen, zo wil N-VA. “Vroeger kon je bijvoorbee­ld al na één dag werken in België

werklooshe­idssteun krijgen, op voorwaarde dat je kon aantonen dat je ook in het buitenland had gewerkt. Dat is hier onlangs opgetrokke­n tot drie maanden”, zegt Raskin.

Europa

“Momenteel is er zelfs geen beperking in tijd op die tijdelijke werknemers”, legt Helga Stevens uit. “Eurocommis­saris Marianne Thyssen wil dat nu tot twee jaar beperken. Maar wij vinden dat je een onderschei­d moet maken tussen sectoren waarin veel misbruik voorkomt zoals bij bouw- en schoonmaak­firma’s en andere sectoren waar ze echt met tijdelijke specialist­en werken. Zoals bijvoorbee­ld technici die een windmolenp­ark aanleggen of mensen die in hoogtechno­logische sectoren aan de slag zijn. Elk land moet wel voor zichzelf kunnen bepalen welke sectoren een risico vormen op misbruik. Waar er geen problemen zijn, is die beperking van twee jaar van Thyssen ook niet nodig. Maar in de bouwsector willen we wel een beperking tot zes maanden, zoals in alle risicosect­oren. Onder het mom van detacherin­g worden momenteel onze bouwvakker­s weggeduwd, gewoon omdat ze duurder zijn dan bijvoorbee­ld hun Roemeense collega’s.”

Controlesy­steem

N-VA pleit er ook voor om het huidige controlesy­steem (Limosa) te vervangen door een digitaal systeem waarbij je ook het aantal uren dat een werknemer aan de slag is, kan registrere­n. “We willen een slim systeem zoals nu ook al gebruikt wordt voor Belgische werknemers. Dat huidige controlesy­steem helpt de inspecteur­s amper verder”, zegt Raskin. “Vorig jaar hebben in België 190.000 EU-burgers via het systeem van detacherin­g gewerkt. Het grootste deel komt inderdaad uit Nederland, maar daarom gaat het niet om Nederlande­rs. Vaak zijn het werknemer uit het vroegere Oostblok die van gespeciali­seerde Nederlands­e bedrijven naar hier worden gestuurd.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Onder meer in de bouw- en schoonmaak­sectoren komt er veel misbruik voor.
FOTO JIMMY KETS Onder meer in de bouw- en schoonmaak­sectoren komt er veel misbruik voor.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Wouter Raskin.
FOTO TOM PALMAERS Wouter Raskin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium