Het Belang van Limburg

“Nog snel twee pampers meegenomen”

TTweeee Weesstt-- VVllaaaams­see ddoorrppee­nn meett rruuiim 990000 iinnwoonne­errss oonnttrruu­iimdd nnaaddaatt ssaallppee­tteerrzzuu­uurr oonnttssnn­aapptt uuiitt ttaannkkwa­aggeenn

- Dirk COOSEMANS/Tim LESCRAUWAE­T/Dominique JAUQUET

In allerijl zijn vrijdag de West-Vlaamse dorpen Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle ontruimd nadat een gifwolk salpeterzu­ur ontsnapte uit een tank van een mestverwer­kingsbedri­jf. In totaal werden ruim 900 mensen geëvacueer­d, de grootste evacuatie in jaren. Minstens vijf mensen raakten gewond. De wolk is zeer giftig, bewoners en landbouwer­s vrezen voor het leven van hun achtergela­ten dieren. Het was een hallucinan­t beeld. Boven Zevekote, deelgemeen­te van Gistel, hing een okergele wolk. Het salpeterzu­ur was in de vooravond ontsnapt uit een tanksilo van 25.000 liter bij een mestverwer­kingsbedri­jf in het dorp. “De tank, die voor zestig procent gevuld was, was blijkbaar gescheurd”, zegt de Gistelse burgemeest­er Bart Halewyck (CD&V). Hij besliste daarop om heel het dorp te evacueren. Meer dan 500 huizen werden ontruimd. De 590 inwoners werden ondergebra­cht in het cultureel centrum, waar ze koffie en limonade kregen. De mensen van Gistel zelf kregen de raad om ramen en deuren gesloten te houden en hun ventilatie­systemen uit te draaien. Brandweerk­orpsen probeerden met een watergordi­jn de wolk te vernevelen en te laten neerslaan. Ook een gespeciali­seerde firma kwam ter plekke. Maar het leek allemaal niet te baten. Het salpeterzu­ur dreeff langzaam af naar ar het westen, waarnarna gouverneur Carl Deinciaal Decaluwé het provinciaa­l rampenplan afkondigde. ondigde. Ook Sint-Pieters-Kapelle,s-Kapelle, een een deelgemeen­te van Midd Middelkerk­e,lk k moest daarop ontruimd worden. Ruim 350 extra mensen moesten hun huizen verlaten. Velen van hen konden opgevangen worden door vrienden.

Het gaat om de grootste evacuatie in jaren. Je moet al terug naar 2004, toen in Ekeren nabij Antwerpen 3.000 mensen in allerijl uit hun huizen werden gehaald nadat een tankwagen met het zeer giftige broom was gekanteld.

Achtergela­ten dieren

Intussen slaagden de hulpdienst­en er niet in om het lek te dichten, waardoor de wolk tot laat in de avond nog in omvang toenam. In het gebied hebben veel landbouwer­s hun veebedrijf. Ze moesten koeien en andere dieren achterlate­n en vrezen nu dat de dieren zullen omkomen. Omdat er een perimeter was aangelegd van verschille­nde kilometers groot was het niet geweten of de dieren de doortocht van de wolk al dan niet doorstaan hadden. De stof kan dodelijk zijn, en in eerste instantie worden vooral ogen en longen erdoor aangetast. Ternauwern­ood probeerde men de overgeblev­en vloeistof over te pompen. Pas na ruim tien uur kwam het bericht dat die operatie wel lukte en dat de toestand zich zou stabiliser­en.

Ziekenhuis

Door het gifinciden­t zouden alvast vijf mensen in het ziekenhuis beland zijn. Vier agenten die als eerste ter plekke waren, en het begin van de evacuatie organiseer­den, zijn opgenomen met ademhaling­smoeilijkh­eden. Maar hun toestand zou al bij al meevallen. Een man uit Gistel is er erger aan toe. Toen die op vraag van de politie zijn ventilatie­systeem in huis wou uitdraaien dat op zolder stond, maakte hij een lelijke val van de zoldertrap. Hij is met zware verwonding­en opgenomen in het ziekenhuis.

Onder de ruim 900 geëvacueer­den was ook Chelsea Durhem en haar zeven maanden oude dochtertje Lily-Rose. “Ik was haar net gaan halen bij de schoonmoed­er, toen het nieuws van de verplichte evacuatie kwam. Ik heb thuis nog net twee pampers en een flesje melk mee kunnen graaien. Ik hoop dat Lily-Rose – ze is al een beetje moe – het daarmee toch even kan uitzingen.”

 ?? Foto DOMINIQUE JAUQUET ?? De gifwolk zorgde vrijdag voor een hallucinan­t beeld boven Gistel.
Foto DOMINIQUE JAUQUET De gifwolk zorgde vrijdag voor een hallucinan­t beeld boven Gistel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium