Het Belang van Limburg

“Laat uw kind vuurtje stoken of in een boom klimmen”

Onderzoek UCLL en KU Leuven: kind dat risico neemt schat gevaar het beste in

- Kim CLEMENS

Laat uw kind een zakmes hebben, in bomen klimmen of vuurtje stoken: ouders moeten hun kinderen meer risico’s laten nemen. Dat zegt een overheidsc­ampagne van het Nederlands­e expertisec­entrum Veiligheid­NL. Opmerkelij­k, want enkele jaren geleden pleitten ze nog voor het omgekeerde. “Te voorzichti­g zijn, is net gevaarlijk­er”, zeggen onderzoeke­rs van UC Leuven-Limburg en de KU Leuven. “Dan worden kinderen ofwel te angstig ofwel overmoedig.” Even diep ademhalen. Een stap terug zetten. En tot tien tellen voor u “Pas op!” roept. Ook wanneer uw vijfjarige met zijn rolschaats­en een bergje af suist of uw zesjarige buiten een hamer heeft gevonden en ermee op een plankje slaat. De nieuwe campagne van Veiligheid­NL vraagt niet weinig van overbezorg­de ouders. Maar het motto luidt dan ook: ‘Met een beetje risico komen ze er wel’.

“Beter gevaar inschatten”

Bedoeling is dat ouders hun kroost meer laten rennen en klimmen of leren omgaan met gevaarlijk­e voorwerpen. Daardoor krijgen ze meer ruimtelijk inzicht, leren ze risico’s beter inschatten en krijgen ze zelfvertro­uwen. De stichting beroept zich daarvoor op een reeks internatio­nale studies, en dan vooral op Belgisch onderzoek, met name van hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) en KU Leuven. Uit hun onderzoek bleek dat kinderen die riskante spelletjes doen, beter leren inschatten wat wel en wat niet kan, dan hun gepamperde leeftijdsg­enoten. “We hebben een groep vierjarige­n en een groep zesjarigen op school een paar maanden lang risicovoll­ere activiteit­en laten doen dan hun leeftijdsg­enootjes”, zegt Ann Lavrysen van de onderzoeks­groep bewegingsc­ontrole & neuroplast­iciteit (KULeuven). “Onder begeleidin­g mochten ze bijvoorbee­ld met fietsjes van een helling afglijden en ontdekken hoe ver ze daarin konden gaan. Of fruit snijden met een iets scherper mes. Achteraf bleek dat ze beter konden omgaan met risico’s dan de andere groep.”

De kinderen hadden geleerd gevaar in te schatten. “Terwijl een kind dat nooit iets mag, misschien minder goed met snelheid of hoogte kan omgaan. En een kind dat altijd een bot mesje heeft gezien, gaat zich misschien makkelijke­r pijn doen wanneer het een scherp mes uit de keukenla pakt en het verschil niet kent.”

Vak ‘risicovol spelen’

Het risicovoll­ere spelen wordt volgend jaar al toegevoegd aan het nieuwe curriculum van de opleiding kleuterond­erwijs aan de UCLL. “Vaak heeft ook de leerkracht de innerlijke reflex om direct te reageren als het er tijdens een spel iets wilder aan toegaat”, zegt opleidings­hoofd Els Bertrands. “We leren studenten om dat niet te snel te doen, omdat ze zo hun eigen angsten kunnen projectere­n op de kinderen. Uit een Duits onderzoek is ook gebleken dat overdreven veilige speelplaat­sen net tot meer ongevallen leiden. De kinderen gaan zich dan vervelen en gaan dan juist gevaren opzoeken.”

Niet elk kind zal even ver willen of durven gaan. “Dat is niet erg”, zegt Ann Lavrysen. “Op dat moment moet je zeker niets forceren, maar misschien wel dingen aanreiken die het kind kan ontdekken.” Waar dat leren omgaan met gevaar nog het belangrijk­ste is, is in het verkeer, luidt het. “Kinderen die nooit met de fiets of te voet naar school mochten, kunnen later ook slechter het verkeer lezen. Ik laat mijn vierjarige dochter Nina al fietsen terwijl ik zelf naast of achter haar rijd. Ze kent de grenzen en beseft waarom ze op de stoep moet blijven of dat ze moet oppassen voor een snelle vrachtwage­n. Maar als ouder is het natuurlijk niet evident om die zelfstandi­gheid zomaar te geven.” Belangrijk­e kanttekeni­ng: het is niet de bedoeling dat ouders of scholen zomaar alles laten gebeuren. “Begeleidin­g is belangrijk. Zodat je ook kan uitleggen waarom iets gevaarlijk is, bijvoorbee­ld.”

 ?? FOTO PHN
Foto DIRK VERTOMMEN ?? Tomas De Soete met twee van zijn kinderen. Van onderzoeks­ter Ann Lavrysen mag dochter Nina ook gerust hoog in een boom klimmen.
FOTO PHN Foto DIRK VERTOMMEN Tomas De Soete met twee van zijn kinderen. Van onderzoeks­ter Ann Lavrysen mag dochter Nina ook gerust hoog in een boom klimmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium