Het Belang van Limburg

Helft van huisartsen wil onmiddelli­jke inning op spoed

-

Bijna de helft van de huisartsen vindt het een goed idee om het honorarium voor een consultati­e op de spoed onmiddelli­jk te innen. Dat blijkt uit een enquête van de Artsenkran­t bij ruim 2.000 huisartsen. De Artsenkran­t polste naar oplossinge­n voor het probleem dat te veel mensen naar de spoed trekken terwijl ze net zo goed door de huisarts geholpen kunnen worden. Bijna de helft van de huisartsen vindt dat de patienten beter geïnformee­rd moeten worden over klachten waarmee ze naar de spoed kunnen/ moeten. De helft denkt dat een onmiddelli­jke inning van de consultati­e daarbij zou helpen. Ook het idee om de huisartsen zelf verantwoor­delijk te maken voor triage – via de wachtdiens­t of in het ziekenhuis zelf – kan op bijval rekenen.

Geen risico

De beroepsver­eniging voor spoedartse­n BeCEP reageert verbaasd op die laatste suggestie. “Het zou zeker een interessan­t experiment zijn om een wachtdiens­t van huisartsen te koppelen aan een spoedafdel­ing van het ziekenhuis”, reageert dr. Jan Stroobants, voorzitter van BeCEP. “Maar dat voorstel werd een tijd geleden door de vertegenwo­ordigers van de huisartsen van tafel geveegd, omdat hun leden zich niet zouden willen verplaatse­n naar het ziekenhuis. Als ik nu lees dat bijna 40 procent van de huisartsen dat wel ziet zitten, dan stel ik me toch vragen. Het zou niet bij triage moeten blijven, de huisartsen zouden moeten meedraaien als volwaardig­e leden van de spoedafdel­ing. Dat klinkt organisato­risch moeilijk, maar wij staan open voor het experiment.”

“Wat het ‘te snel’ naar de spoed komen betreft, daarbij spelen verschille­nde belangen tussen patiënten, huisartsen en specialist­en. Wanneer het over hun gezondheid gaat, nemen mensen immers geen risico. Maatregele­n zoals een hoger remgeld en sensibilis­eringscamp­agnes hebben dan ook niet geholpen”, besluit dr. Stroobants.

 ?? FOTO VRT ?? Een beeld uit ‘Spoed 24/7’, de reeks die een blik achter de schermen gunt op de spoedafdel­ing van het UZ Leuven.
FOTO VRT Een beeld uit ‘Spoed 24/7’, de reeks die een blik achter de schermen gunt op de spoedafdel­ing van het UZ Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium