Het Belang van Limburg

Burgerslac­htoffers door Belgische F-16’s?

-

Het federaal parket is door Defensie op de hoogte gebracht van twee mogelijke incidenten bij bombardeme­nten in Irak en bekijkt of er een onderzoek moet geopend worden. Volgens een tweet van de ngo Airwars hebben de Belgische en Franse ministerie­s van Defensie gemeld dat ze onderzoeke­n of hun vliegtuige­n betrokken zijn geweest bij een bombardeme­nt op het district Al Jadida in Mosoel. Daar vielen op 17 maart minstens 200 burgerslac­htoffers bij zware bombardeme­nten. Volgens Kamerleden Alain Top (sp.a) en Wouter De Vriendt (Groen) is bij het federaal parket een onderzoek geopend. Woordvoerd­er Eric De Vriendt van het federaal parket nuanceert evenwel: “We zijn nog aan het bekijken of we een onderzoek moeten openen.”

De Vlaamse regering heeft vrijdag een akkoord bereikt om 12.262 hectare zonevreemd­e bossen te beschermen. Volgens milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V) komt er zo een einde aan een discussie van meer dan 20 jaar.

Van de 185.000 hectare bossen in Vlaanderen heeft 65.000 hectare een andere ruimtelijk­e bestemming: bouwgrond, industriez­one, recreatieg­ebied, enz. Het gaat met andere woorden om zonevreemd­e bossen. Vlaanderen gaat hiervan nu 12.262 ha (meest kwetsbare en waardevoll­e) bossen bijkomend beschermen. De verdeling is: 5.137 ha in Antwerpen, 2.773 ha in Limburg, 2.207 ha in VlaamsBrab­ant, 1.786 ha in OostVlaand­eren en 359 in WestVlaand­eren. Nu de ontwerpkaa­rt is goedgekeur­d, volgt binnen zestig dagen een openbaar onderzoek. Zo kunnen belanghebb­enden eventuele bezwaren of opmerkinge­n formuleren.(

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium