Het Belang van Limburg

Vlaamse regering ontslaat diversitei­tsambtenaa­r

-

De Vlaamse regering heeft vrijdag diversitei­tsambtenaa­r Alona Lyubayeva ontslagen. Dat gebeurde nadat ze zich was komen verdedigen tegen haar negatieve evaluatier­apport en nakende ontslag. Maar dat mocht niet baten. Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wil de functie van diversitei­tsambtenaa­r snel opnieuw invullen. Het ontslag van Lyubayeva zat er al even aan te komen nadat de Vlaamse diversitei­tsambtenaa­r een negatieve evaluatie had gekregen. Er werd de voorbije week in de media en op politiek niveau hard gediscussi­eerd over het nakende ontslag. Lyubayeva kwam zich vrijdag bij de Vlaamse regering verdedigen tegen haar evaluatie. Het gesprek met de Vlaamse ministers duurde een half uurtje. Naar verluidt was er niet echt sprake van een gesprek, maar werd er vooral geluisterd naar het verhaal van de ambtenaar. Het veranderde niets aan het resultaat, de ambtenaar werd alsnog ontslagen door de regering. Volgens Lyubayeva zelf gebeurde dit omdat ze zich in haar functie te kritisch had opgesteld tegenover minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA).

Geen ruimte voor kritiek

“In mijn taakomschr­ijving stond dat ik onafhankel­ijk kon werken en communicer­en, maar de kabinetsch­ef van Homans wees mij wel meermaals terecht bij kritische communicat­ie. Ik moest op voorhand met hen overleggen”, zei Lyubayeva vrijdag na haar ontslag tegen onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. Dat niemand in de regering een bezwaar maakte tegen haar ontslag, verraste haar niet. “Ik had dat verwacht. Het politieke klimaat is nu zo dat er geen ruimte meer is voor kritische opmerkinge­n.”

Op de inhoud van het dossier en de kritiek van Lyubayeva wilde minister Homans vrijdag niet ingaan. Wel benadrukte ze dat de functie van diversitei­tsambtenaa­r behouden blijft en dat het de bedoeling is om de functie snel opnieuw in te vullen. In afwachting daarvan komt er nu een waarnemend diversitei­tsambtenaa­r.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Alona Lyubayeva.
FOTO GUY PUTTEMANS Alona Lyubayeva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium