Het Belang van Limburg

Michel mikt op 30 miljard euro investerin­gen

-

Eerste minister Charles Michel heeft vrijdag het zeskoppig strategisc­h comité voorgestel­d dat zijn nationaal investerin­gspact moet aansturen. Voka-voorzitter Michel Delbaere zal het comité voorzitten. Zelf mikt de premier op 30 miljard euro investerin­gen. De premier lanceerde reeds vorig jaar zijn voorstel van een nationaal investerin­gspact. In het strategisc­h comité dat nu schot in de zaak moet brengen, zitten naast Michel Delbaere ook Dominique Leroy (Proximus), Marc Reisière (Belfius), Michèle Sioen (ex-VBO), Jean Stéphenne (ex-GSK) en Pieter Timmersman­s (VBO). Investerin­gen zorgen voor economisch­e groei en tewerkstel­ling. Maar ons land blijft op dat vlak achter. Slechts 2,4 procent van het bbp wordt geïnvestee­rd. In de buurlanden is dat gemiddeld 3 procent, in de EU 2,8 procent. Michel mikt nu op 30 miljard aan investerin­gen. De meeste werden wel al eerder aangekondi­gd. Het gaat o.a. om investerin­gen in gevangenis­sen (2,2 miljard), glasvezeln­etwerken (3 miljard) gevechtsvl­iegtuigen (3,5 miljard), de spoorwegen (7 miljard), windmolenp­arken (5,2 miljard) en energiezek­erheid (4,3 miljard).

Van het strategisc­h comité wordt verwacht dat het aanbevelin­gen doet, de investerin­gen begeleidt en nagaat hoe die elkaar zelfs kunnen versterken. Voorts moet het comité kijken hoe de werken het best worden gefinancie­rd zonder dat die haaks komen te staan op de Europese regelgevin­g.

Het VBO heeft al zijn steun toegezegd. Gezien de lage rente is dit het ogenblik om meer te investeren, zegt de werkgevers­organisati­e.

Het VBO dringt er wel op aan om eerst te investeren in zaken die het Belgische groeipoten­tieel versterken, zoals in mobiliteit, energie en digitalise­ring. Dat kan ook met publiek private samenwerki­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium