Het Belang van Limburg

Zieke moet weer aan het werk

Sancties voor baas en langdurig zieke die niet willen meewerken

- Eric DONCKIER

De federale regering-Michel is het vrijdag eens geworden over de sancties die werkgevers en werknemers riskeren wanneer ze te weinig inspanning­en doen voor de herintegra­tie van een langdurig zieke in het bedrijf. Het houdt in dat het een verplichti­ng wordt. Tot nu gebeurde dit op vrijwillig­e basis, maar zonder veel succes. Voor een goed begrip, het gaat wel degelijk om langdurig zieken die nog in staat zijn om aangepast te werken. Wie niet in staat is om te werken, wordt met rust gelaten.

BRUSSEL -

Tot vandaag gebeurde de herintegra­tie van langdurig zieken in hun bedrijf op vrijwillig­e basis. Dat is geen succes. Daarom wordt er al langer gedacht aan een verplichti­ng plus sancties. Het zorgde voor discussies binnen de regering. Maar nu is er een akkoord. Het houdt de volgende punten in:

• De nieuwe regeling is bestemd voor bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Kmo’s met minder dan vijftig werknemers blijven buiten schot. Volgend jaar wordt het nieuwe systeem geëvalueer­d en zal men nagaan of men het kan uitbreiden naar kmo’s met twintig tot vijftig werknemers.

• Werkgevers moeten voor hun langdurig zieken die nog kunnen werken een re-integratie­traject uitstippel­en. Dat is niet nodig wanneer ze in overleg met de werknemers in aangepast werk kunnen voorzien. Zo nodig, moeten er aanpassing­en gebeuren aan de werkpost. Werkgevers die dit niet doen, riskeren een forfaitair­e sanctie van 800 euro per individuee­l dossier.

• Werknemers die langdurig ziek zijn maar nog een restcapaci­teit hebben - dus werknemers die nog in staat zijn om voor een stuk aangepast te werken - moeten het reintegrat­ietraject volgen en er alles aan doen om het te doen slagen. Doen ze dat niet, dan vermindert hun uitkering met 5 procent gedurende een maand. Komen ze niet opdagen voor een gesprek over het re-integratie­traject, dan verliezen ze 10 procent van hun uitkering gedurende een maand. In feite zijn dit zeer kleine sancties. Nu konden ze tot 100 procent van hun uitkering verliezen wanneer ze niet meewerkten met de adviserend geneesheer.

• Ook de artsen worden geresponsa­biliseerd. Abnormaal voorschrij­fgedrag wordt in kaart gebracht. En de re-integratie­trajecten zullen begeleid worden door de preventiea­dviseur-arbeidsgen­eesheren. Er komt ook een informatie­campagne.

Voor en tegen

De reacties op het akkoord zijn verdeeld. De werkgevers­organisati­es kunnen er zich over het algemeen in terugvinde­n. Het VBO zegt dat men er op moet toezien dat er geen ongewenste effecten zijn. Daarvoor is het nodig dat de drie partijen - werkgevers, werknemers, artsen - voorafgaan­delijk goed over deze maatregel worden geïnformee­rd en begeleid. Unizo gaat de bedrijven maximaal begeleiden bij de re-integratie­aanpak. En het NSZ zegt dat kmo’s niet altijd uitgerust zijn voor herintegra­tietraject­en.

Een ander geluid bij de vakbonden. Het ACV is woest en spreekt van een eenzijdig akkoord in het nadeel van de werknemers. Het ABVV zit op dezelfde golflengte. “Werknemers die het zo al moeilijk hebben, wordt het extra moeilijk gemaakt en het opent de deur naar nog zwaardere sancties in een latere fase.” En het ACLVB heeft het over “een nieuwe opdoffer voor zieke mensen.” Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) heeft het over een evenwichti­g akkoord dat zowel werkgevers als werknemers responsabi­liseert.

 ??  ??
 ?? FOTO DT ?? Volgens minister van Sociale Zaken De Block is het een evenwichti­g akkoord dat werkgevers en werknemers responsabi­liseert.
FOTO DT Volgens minister van Sociale Zaken De Block is het een evenwichti­g akkoord dat werkgevers en werknemers responsabi­liseert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium