Het Belang van Limburg

Het regent heffingen en autovignet­ten in Europa

Duitse wegentol passeert laatste horde

- Marc VAN DE WEYER

Vrijdag kwam de Duitse wegentol voor personenwa­gens weer een stap dichterbij. Het wordt steeds ingewikkel­der om met de auto de Europese Unie te doorkruise­n. Dat komt mede door de ‘wildgroei’ aan vignetten waarvan chauffeurs soms niet eens het bestaan vermoeden. Na jaren van touwtrekke­n, binnen Duitsland zelf en tussen Duitsland en Europa, is de weg vrij voor het invoeren van een tolheffing in Duitsland. De Bondsraad, de Duitse Senaat, waarin de zestien deelstaten vertegenwo­ordigd zijn, ging vrijdag akkoord met de aangepaste regeling. Deelstaten die tegen de tol waren, hadden die nog tot de verkiezing­en in september willen tegenhoude­n met een onderzoek naar de financiële opbrengst. Maar dat is dus niet gelukt. De Bondsdag, de Duitse volksverte­genwoordig­ing, gaf een week geleden al groen licht.

Kort verblijf

Het plan voor de Pkw-Maut (de personenwa­gentol) is een troetelkin­d van de conservati­eve Beierse CSU, die het niet kon verteren dat haar kiezers in Oostenrijk en Zwitserlan­d moesten dokken als ze met hun auto de grens over trokken terwijl buitenland­ers niets moesten bijdragen aan het Duitse wegennet.

Het oorspronke­lijke plan is overigens al flink aangepast nadat de Europese Commissiei i oordeelded ld dat het discrimine­rend was voor andere Europeanen. Die moesten meer betalen omdat de Duitsers gecompense­erd worden via hun belastinge­n. Er komt nu een voordelige­r tarief voor buitenland­se pendelaars en toeristen die kort gebruikmak­en van het Duitse wegennet. Voor een vignet van tien dagen betalen de schoonste auto’s 2,50 euro, de grootste en meest vervuilend­e 25 euro. Voor twee maanden en langer wordt een bedrag tussen 7 en 50 euro gerekend.

Buren

CDe Duitse tolheffing kan vanaf 2019 worden ingevoerd. Dan moet worden betaald voor het rijden op het 13.000 km lange Autobahnne­t en de 39.000 km Bundesstra­ßen d t ß (grote verbinding­swegen).

Duitsland hoopt met het systeem jaarlijks zo’n 500 miljoen euro binnen te halen. De buurlanden - waaronder ook België - zijn nog steeds niet opgezet met de Duitse plannen. De Oostenrijk­se regering kondigde vrijdag meteen gerechteli­jke stappen aan.

Parijs

Inmiddels is er een echte wildgroei aan beperkinge­n die chauffeurs op hun Europese pad vinden - meestal in de vorm van autovignet­ten. VAB signaleerd­e vrijdag dat ook Parijs in de week alleen toegankeli­jk is voor auto’s met een milieustic­ker, de Ecovignett­e Crit’Air.

Wie nog geen sticker heeft en deze paasvakant­ie met de auto naar Parijs wil, is al te laat. Het vignet moet 4 weken op voorhand besteld worden. Het kost 3,70 euro, met portkosten 4,18 euro.

Bij verhoogde luchtvervu­iling eisen ook de agglomerat­ie Grenoble en straks Lyon dat auto’s een vignet hebben.

Brussel-Antwerpen

VAB heeft niets tegen de vignetten als middel in de strijd tegen luchtvervu­iling maar vindt het jammer dat er geen Europese aanpak is. Nu zijn de regels per land verschille­nd. Zo functionee­rt de Duitse Umweltzone heel anders dan de Italiaanse Zona Traffico Limitato. En in ons land zijn volgend jaar de regels zelfs anders in Brussel en Antwerpen.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ??  ??
 ??  ?? In In Duitsland zal wellicht vanaf 2019 tol betaald moeten worden, in ParijsPa moeten auto’s een milieustic­ker hebben.
In In Duitsland zal wellicht vanaf 2019 tol betaald moeten worden, in ParijsPa moeten auto’s een milieustic­ker hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium