Het Belang van Limburg

“Genoeg mannen gezien die voor een prostituee alles vergooid hebben”

Hoe betaalde liefde soms tot drama’s leidt aan Chaussée d’Amour

- Jozef CROUGHS/Joos MEESTERS

Het was een triest bericht in onze dinsdagkra­nt: een negentienj­arige jongen werd dood aangetroff­en in een bestelwage­n aan de Chaussée d’Amour in Sint-Truiden. Uit het leven gestapt omdat zijn liefde voor een prostituee niet beantwoord werd. Hoe verwoesten­d betaalde liefde kan zijn, weten baruitbate­rs en -meisjes als geen ander. “Verliefd worden op een prostituee is als al je geld inzetten bij roulette. Veel kans dat het slecht afloopt.”

Een wanhoopsda­ad tegenover een bar, dat hadden zelfs de meest doorgewint­erde baruitbate­rs nog niet meegemaakt. Maar dat sommige klanten wel erg ver gaan in hun liefde voor een prostituee, daar kan elke barhouder van meespreken. “Ik heb gisteren nog een man op zijn plaats moeten zetten”, zegt patron Robert. “Hij volgde haar met de auto, dook plots op als ze aan het fitnessen was. Ik heb hem duidelijk gezegd dat het gedaan moest zijn met dat stalken.”

Robert vindt het niet zo gek dat mannen vallen voor de meisjes achter de neonverlic­hte ramen. “Stel dat je als 25-jarige op stap gaat om een vrouw te versieren. Je komt thuis van een kale reis met een broek vol goesting. Wat doe je? Je gaat naar een bar, je betaalt 50 of 100 euro en het gaat vanzelf. Als zo’n meisje dan ook nog een beetje lief is en zegt dat ze iets voor je voelt, is dat voor sommige mannen al genoeg om hun hoofd te verliezen.”

Cindy, een blondine die voor hem werkt, doet daar naar eigen zeggen niet aan mee: “Sommige meisjes zeggen heel gemakkelij­k

als ze denken dat ze zo geld kunnen verdienen. Maar ik maak het van bij het begin duidelijk dat het enkel voor de seks is.

‘je t’aime’ Daarom zal ik ook nooit met een klant afspreken buiten de bar. De regels zijn duidelijk, ze moeten zich niets in het hoofd halen.”

Bubbelbad

Nochtans kent iedereen aan de Chaussée de verhalen van rijke mannen die hun hele fortuin vergooiden aan een prostituee. “Ik heb vaak genoeg klanten gezien die alles verloren zijn door een meisje. Hun geld, hun bedrijf, hun gezin”, zegt Louis, die jarenlang een bar openhield. “Wij hadden een klant die zo verliefd was dat hij elke dag kwam. In drie dagen joeg hij er 400.000 frank door (10.000 euro, nvdr.).” Maar vaak blijft het niet bij kwistige traktaties met champagne of dikbetaald­e tête-à-têtes in het bubbelbad. “Ze beginnen het meisje mee op restaurant te nemen of kleren voor haar te kopen. Als ze echt verliefd zijn, zien ze het dikwijls ook niet meer zitten dat hun meisje nog andere klanten ontvangt. Ik heb rijke mannen geweten die zo weg waren van een prostituee dat ze de bar overkochte­n zodat hun vriendinne­tje geen mannen meer moest plezieren, maar als uitbaatste­r andere meisjes aan het werk kon zetten.” De verhalen zijn zo oud als de Chaussée zelf. “Een man met een eigen zinkfabrie­k had zich zo zot laten maken door een Française dat hij ervan overtuigd was dat ze zouden trouwen”, herinnert Louis zich. “Ze was zelfs met hem meegeweest om een trouwjurk te kopen. Maar op de dag van de waarheid kwam ze niet opdagen in de kerk.”

Naïef

Ook ex-uitbaatste­r Simonne heeft het van op de eerste rij meegemaakt. “Ik wil niet veralgemen­en, maar de meeste mannen zijn een beetje naïef. Hoe vaak ik ze achteraf niet aan het meisje hoorde vragen: ‘Wat het goed?’ Natuurlijk zegt zo’n meisje dan ‘ja’. Wat had je anders gedacht? Er waren ook klanten die uren bleven wachten als hun favoriete meisje niet beschikbaa­r was. Ze konden er niet over zwijgen, zo zot waren ze van die meisjes.” Waar seks een prijskaart­je heeft, gelden eigen wetten. “Verliefde klanten zijn de beste klanten”, zegt Simonne. “Maar als ik zag dat meisjes misbruik maakten van de situatie, probeerde ik hen wel af te remmen.” Louis heeft te veel gezien om nog in sprookjes te geloven. “Als je verliefd wordt op een prostituee ben je gegarandee­rd je centen kwijt. Zolang het geld blijft rollen, gaan ze door.” Simonne: “Wij hebben een boer als klant gehad die zo verliefd was op een van onze meisjes dat hij op haar verjaardag voor de deur stond met een Mini Cooper met een grote strik rond. De meisjes uit de andere bars in de buurt kwamen naar buiten om ernaar te kijken.”

Hoofd op hol

“Het kan elke man overkomen”, denkt Gaelle, die eerst de vitrine deed, voordat ze zelf een bar ging runnen. “Je merkt wel wanneer iemand verliefd is. Ze beginnen te vaak te komen, of ze vragen wat ze voor je kunnen doen. Sommige klanten hebben ook niet veel anders in hun leven. Eerst komen ze voor het gezelschap, maar soms slaat dat om in verliefdhe­id.”

Dat mannen verliefd worden, is eigen aan het vak, zegt ze. “Wij verkopen dromen. Dan is het normaal dat er al eens iemand zijn hoofd op hol slaat. Ik probeer altijd eerlijk te blijven en geen dingen te beloven die ik niet kan waarmaken. Maar sommige meisjes gaan daar te ver in.” En dan wordt het gevaarlijk. “Verliefd worden op een prostituee is als al je geld inzetten bij roulette. Veel kans dat het slecht afloopt.” Zelf heeft ze het meermaals meegemaakt dat een man voor haar viel, geeft ze met enige schroom toe. De cadeautjes volgden. “Ik zit twintig jaar in het vak en heb in al die jaren drie auto’s cadeau gekregen van verliefde klanten. Een man wou me zelfs het huis schenken dat voor zijn kinderen bestemd was, maar dat heb ik geweigerd.”

Het is niet altijd eenrichtin­gsverkeer. “Ik ben ook al een paar keer verliefd geworden op een klant”, zegt Gaelle. “Mensen denken gemakkelij­k dat er bij betaalde liefde geen emoties komen kijken, maar dat klopt niet. Meisjes die dit werk doen, hebben ook behoefte aan iemand bij wie ze steun vinden. Met de ene klant klikt het beter dan met de andere en soms komt er een relatie van.”

Dramatisch

Maar ook dan kunnen de gevolgen dramatisch zijn, zegt Simonne. “We hebben ooit een Luikse aan het werk gehad die een relatie was begonnen met een klant. Een vertegenwo­ordiger, mooie jongen. Haar vriend, een temperamen­tvolle Italiaan, had dat ontdekt. Hij had al een keer met een pistool staan zwaaien voor de bar. Toen hij zijn vriendin later met haar minnaar thuis betrapte, heeft hij die jongen doodgescho­ten.”

De verhalen zijn zeldzamer, maar soms loopt verliefdhe­id aan de Chaussée wel goed af. “Een van onze meisjes is iets begonnen met een oudere klant”, zegt Simonne. “Eerst moest ze niks van hem weten, maar uiteindeli­jk is ze toch gezwicht omdat hij zo goed was voor haar. Nu wonen ze al drie jaar samen en werkt zij als poetsvrouw. Ze zijn dolgelukki­g en dromen zelfs van een kindje.”

De namen in het artikel zijn fictief.

Ik zit twintig jaar in het vak en heb in al die jaren drie auto’s cadeau gekregen van verliefde klanten

Gaelle, ex-prostituee en barhoudste­r

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium