Het Belang van Limburg

“Talent aan de mensen laten zien”

Wereldauti­smedag 2 april: groot evenement in Hasselt

-

De Verenigde Naties hebben zondag 2 april uitgeroepe­n tot wereldauti­smedag. Wereldwijd worden er evenemente­n georganise­erd om meer begrip te krijgen voor autisme in de samenlevin­g. In Hasselt vindt een groot evenement plaats op het Dusartplei­n en de Groene Boulevard met 23 vereniging­en die rond autisme werken.

HASSELT -

Op een podium op het Dusartplei­n entertaine­n zondag straatarti­esten en groepen de aanwezigen. Inclusief vier jongeren met autisme. Het evenement is gratis en bedoeld voor gezinnen die met autisme te maken hebben, maar ook voor mensen die geïnteress­eerd zijn in het thema. Er staan tal van informatie­standjes. “Autisme Limburg wil met dit evenement mensen met autisme in de kijker zetten,” zegt initiatief­neemster Marleen Bloemen van Autisme Limburg. “Autisme zorgt voor veel ongekende moeilijkhe­den maar brengt ook heel veel onverwacht­e talenten aan het licht. Mensen met autisme hebben bijvoorbee­ld een heel goed visueel en auditief geheugen. Daarom vind je veel mensen met autisme terug in de muziek. Ze hebben veel oog voor detail en dat is een talent. Tegenwoord­ig heeft wel elke muziekscho­ol een klasje met kinderen met autisme. Mensen met autisme kunnen vaak na één keer horen, liedjes naspelen zonder bladmuziek. Ze denken ook veel meer in beelden waardoor ze makkelijke­r kunnen onthouden.”

Koekjes

Bij de vereniging Assjette in Hasselt proberen ze mensen met autisme aan werk te helpen of te begeleiden naar werk. Gistermidd­ag waren de cursisten er volop bezig om koekjes te bakken voor de happening in Hasselt. “Dat is één van de dingen die we doen. We hebben hier een keukenatel­ier, maar ook een naaiatelie­r,” zegt Colette Vandebeek van de vzw. “We zijn een vereniging voor normaal begaafde mensen met autisme die we aan werk willen helpen. Zoeken naar werk is sowieso al niet makkelijk, maar voor mensen met autisme is het nog vier keer moeilijker omdat ze vaak op onbegrip stuiten. Daarom helpen we ze met hun opleiding of het zoeken naar werk. Soms zelfs door mee te gaan naar het sollicitat­iegesprek. Mensen met autisme kunnen perfect functioner­en binnen een aangepast kader, maar vaak missen ze de context. Ze moeten veel energie steken in communicer­en en sociaal functioner­en.” Maar met wat hulp, lukt het dus wel. “We hebben al cursisten zien doorstrome­n naar de ICT-sector, of ook naar een broodjesba­r. Het is wel zo dat mensen met autisme, zeker in het begin, moeilijk fulltime kunnen werken. Dat kan pas na verloop van tijd.” Voor Colette en haar cursisten is de dag rond autisme erg belangrijk. “Dat is nodig om autisme te erkennen en herkennen. Zodra mensen weten wat autisme is, is er veel meer begrip.”

voor de Walking Brunch op de Groene Boulevard in Hasselt kan nog steeds. De andere evenemente­n op het Dusartplei­n zijn gratis. Meer info via www.autismelim­burg.be

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Bij de Hasseltse vzw Assjette waren vrijdag vrijwillig­ers druk in de weer om koekjes te bakken voor de happening van zondag.
Foto SERGE MINTEN Bij de Hasseltse vzw Assjette waren vrijdag vrijwillig­ers druk in de weer om koekjes te bakken voor de happening van zondag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium