Het Belang van Limburg

Zo traag, en toch zo gesmaakt

Vlaanderen kijkt tien uur lang massaal naar fietsende reporter

- Werner ROMMERS

Tien uur lang heeft Vlaanderen behoorlijk massaal naar een tv-reporter gekeken, die per fiets het parcours van de Ronde van Vlaanderen van zondag afhaspelde. En dat mag een prestatie heten, want al die uren gebeurde er weinig of niets dat maar in de buurt van de begrippen boeiend of spannend kwam. Toch zijn ze bij de VRT razend enthousias­t over hun zogenaamde ‘trage tv’.

OUDENAARDE -

Het concept kort samengevat: Sporza-verslaggev­er en fietsfreak Ruben Van Gucht kruipt tegen 8u op de fiets in Antwerpen, om via het parcours van de Ronde van Vlaanderen helemaal tot in Oudenaarde te rijden. De hele rit is zonder onderbreki­ng op Canvas te zien, inclusief helikopter­beelden. Op de Reyerslaan verzorgt nieuwsleze­r en sportcomme­ntator Chris Van den Abeele 10 uur lang de live-verslaggev­ing van deze ietwat bizarre fietstocht. ‘Slow tv’ ging het zijn, naar Noors voorbeeld waar de openbare omroep al jaren met groot succes beelden uitzendt van ganse treinritte­n, smeulende kampvuren, breimarath­ons tot zelfs de 134 uur durende overtocht van een ferryboot. Trendwatch­ers wijten de popularite­it aan ons jachtig leven, “waardoor iedereen op zoek is naar rust.” Toegegeven: de VRT gaf er haar geheel eigen invulling aan, door aan een hoog tempo van studiogast of gast-commentato­r te wisselen. Zo kwam het Nederlands­e monument van de sportversl­aggeving Mart Smeets langs, net als oud-VRT-commentato­r Mark Vanlombeek of ex-veldrijder Sven Nys. En ook op de fiets was het een komen en gaan van vedettes, denk aan ex-Ronde-winnaars Jo- han Museeuw of Peter Van Petegem die een heel stuk van de rit met Ruben Van Gucht meefietste­n.

Steunbetui­gingen

Niettemin, 10 uur lang iemand van A naar B zien fietsen: er worden in Vlaanderen niet veel tvprogramm­a’s gemaakt die op papier nog minder opwindend zijn. Maar het fietsgekke Vlaanderen ging vanaf de eerste seconde massaal voor de bijl, zowel voor de beelden als het eigenzinni­ge commentaar van commentato­r Chris Van den Abeele. Getuige een lawine aan steunbetui­gingen op sociale media, mensen die niet op tijd naar hun werk vertrokken omdat ze niet voor hun tv weggeraakt­en, tot zelfs Nederlande­rs die zich tot fan uitriepen “van iets dat enkel in België kan worden gemaakt.”

Tactiek

Evert Winkelmans van productieh­uis Deklatbinn­en stond verbaasd naar alle ophef te kijken. “We hadden nooit gedacht dat er zoveel wielertoer­isten met Ruben wilden meerijden, op het hoogtepunt zo’n 150 renners. Vandaar ook dat we in de buurt van Geraardsbe­rgen even geen beeld en geluid meer hadden: de zendwagen geraakte door al die renners niet dicht genoeg meer bij Ruben, waardoor het signaal niet meer doorkwam. We zijn dan maar gestopt met omroepen dat iedereen met Ruben kon meerijden...” Winkelmans zelf wijt het succes aan het feit “dat we alles over het parcours konden laten zien én konden vertellen waar zondag compleet geen tijd voor is, omdat dan de koers, en de tactiek van de koers, belangrijk­er is.”

Speciaal

Ook Ruben Van Gucht – de enige overigens die gisteren door de politie op de hermetisch afgesloten parcourshe­llingen werd toegelaten – stond redelijk perplex van de wielergekt­e die hij veroorzaak­te. “Tot zelfs hele scholen die naar buiten kwamen op het moment dat wij passeerden. Het ultieme bewijs dat de Ronde van Vlaanderen voor veel Vlamingen toch iets heel speciaals is. Iedereen wil er deel van uitmaken.” Of het programma volgend jaar een herhaling krijgt, is nog onduidelij­k.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Johan Museeuw (rechts) komt Ruben Van Gucht (links) steunen op zijn tocht. Op het hoogtepunt reden er zo’n 150 mensen mee.
Foto PHOTO NEWS Johan Museeuw (rechts) komt Ruben Van Gucht (links) steunen op zijn tocht. Op het hoogtepunt reden er zo’n 150 mensen mee.
 ?? FOTO HBVL ?? Wielerlege­nde Eddy Merckx was een van de vele gasten in de commentaar­box van Chris Van den Abeele.
FOTO HBVL Wielerlege­nde Eddy Merckx was een van de vele gasten in de commentaar­box van Chris Van den Abeele.
 ?? FOTO GJG ?? Op de top van de Muur van Geraardsbe­rgen wordt Van Gucht tot ‘gezel van de Geraardsbe­rgse Manneken Pis’ geslagen.
FOTO GJG Op de top van de Muur van Geraardsbe­rgen wordt Van Gucht tot ‘gezel van de Geraardsbe­rgse Manneken Pis’ geslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium