Het Belang van Limburg

“Fanatieke mensen gaan vanzelf consumeren”

- Delphine PEETERS

Goed nieuws voor de gamers, nerds en geeks onder ons. Zaterdag opent ShopForGee­k zijn deuren in Shopping 1 in Genk. ShopForGee­k specialise­ert zich in merchandis­ing van allerlei superhelde­n en videogames. De winkel voor nerds heeft al een rendabele webshop, maar wil nu inzetten op meer fysieke winkels.

GENK -

Een toverstaf van Harry Potter, verkleedkl­eren van Super Mario of het laatste nieuwe game van Assassin’s Creed. Dat en veel meer is vanaf zaterdag te vinden in de nieuwe winkel ShopForGee­k. “Maar het kan nog verder gaan,” vertelt winkelvera­ntwoordeli­jke Serge Dehon. “Zo bieden we bijvoorbee­ld figurines (beelden) aan in alle maten en gewichten, posters op de gekste formaten en zelfs wafelijzer­s van ‘Star Wars’. Je kan het niet zot genoeg verzinnen.” Genk wordt dus the place to be voor iedereen die verzot is op cosplay, manga, anime of Marvel.

Wafelijzer

Het succes van ShopForGee­k wordt steeds groter. Het Waalse Waver opende een tijd geleden al de eerste winkel in België en het aantal fysieke winkels zou in de toekomst nog stijgen. “De webshop draait op volle toeren, maar het publiek wil ook iets tastbaars. Daarom willen we meer fysieke winkels openen. En sommige spullen, zoals het wafelijzer van Star Wars, zijn te groot om te verzenden via de post,” verklaart Dehon.

Op 8 april organiseer­t ShopFor- Geek Genk een cosplay-event. Bij cosplay verkleden de deelnemers zich als allerhande superhelde­n. “Met het evenement willen we cosplay onder het publiek brengen. Veel mensen kennen dit milieu niet en staan er daarom nogal argwanend tegenover. Iedereen denkt dat cosplayers gek zijn, omdat ze zich graag verkleden in typische figuren. Maar die dag zal je verschille­nde superhelde­n door Shopping 1 zien lopen. Het zijn ook maar mensen, dus ze zijn zeker aanspreekb­aar voor diegenen die graag een woordje uitleg willen omtrent cosplay. Zelfs Pikachu van Pokémon zal van de partij zijn,” grapt de winkelvera­ntwoordeli­jke. “Bovendien zijn er weinig evenemente­n waar de cosplayers naartoe kunnen gaan, dus we rekenen wel op een succes hier in Genk.” “De opkomst van dit soort winkels is volledig te linken aan de groei van nichecultu­ren”, zegt onderzoeke­r Ellen Anthoni van het onderzoeks­bureau Trendwolve­s dat de wereldwijd­e jongerencu­ltuur nauwgezet opvolgt. “Toen sociale media nog niet bestonden was het moeilijker om gelijkgest­emde zielen te vinden, maar tegenwoord­ig bestaat er voor elke nichecultu­ur wel een of meerdere Facebookgr­oepen. Daarin stimuleren mensen elkaar om fanatiek bezig te zijn met hun hobby. En dan volgt het consumptie­gedrag automatisc­h. Net als andere subculture­n willen ze zich onderschei­den en dat doen ze door allerlei gadgets en merchandis­ing te kopen van hun favoriete videogames, films of stripreeks­en.” Volgens Anthoni gaan sommigen daar ver in. “Een trend die uit Japan komt overgewaai­d is de Internet Yama-Ichi, een vlooienmar­kt waar het internet plots tastbaar wordt. Je kan er bijvoorbee­ld onofficiël­e attributen of kleding kopen die rechtstree­ks gelinkt zijn aan de heersende internetcu­ltuur. Denk aan T-shirts met een verwijzing naar populaire memes.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Winkeluitb­ater Serge Dehon: “De webshop draait goed, maar mensen willen ook iets tastbaars.”
FOTO DICK DEMEY Winkeluitb­ater Serge Dehon: “De webshop draait goed, maar mensen willen ook iets tastbaars.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium