Het Belang van Limburg

“Geen wonder dat zo veel dames fan zijn voor het leven”

Wanneer Martin Margiela 60 jaar wordtwordt op 9 april, wacht hem in Antwerpen een fraai geschenk.gesc Het ModeMuseum ( MoMu) toont in een een expo hoe de Genkse ontwerper tussen 1997199 en 2003 bij het Franse modehuis Hermès eenee nieuwe invulling gaf aan

-

de Hermèsjare­n, van 31/03 tot 27/08, ModeMuseum, Nationales­traat 28, Antwerpen, www.momu.be HoewelHo hij al sinds 2009 geen kleren meerme maakt, is Martin Margiela in de hedendaags­ehed mode dé man van het moment.m “Er lijkt sprake van een zekere heimwee naar zijn werk”, vertelt Kaat Debo, directeur van het MoMu en curator van de expo Margiela, de Hermèsjare­n. “In een t tijd dat het systeem achter de mode on onder druk staat, is dat wellicht niet vre vreemd. Veel jonge ontwerpers kunnen nen zich moeilijk vinden in het establishm­ent bli dat de druk opvoert met ste steeds meer collecties per jaar. Margiela gie zocht destijds zelf heel erg naar alt alternatie­ven, zonder zichzelf buiten het het systeem te plaatsen. Hij ging de str strijd aan met de obsessie met jeugdighei­d hei en het perfecte lichaam door onder der meer modellen van alle leeftijden op op te voeren.”

Wit-oranjeWi garderobek­ast

De De expo die vrijdag in het Antwerpse ModeMuseum­Mo opende, zet stuks die MargielaMa bij zijn Maison maakte naast kleren die hij ontwierp voor Hermès, waar hij tussen 1997 en 2003 artistiek directeur was. Het is alsof de toeschouwe­r doorheen een garderobek­ast dwaalt: tegen een witte achtergron­d wordt de collectie van het Maison Martin Margiela getoond, in een oranje decor - de typische Hermèskleu­r - staan vergelijkb­are stuks die Margiela tekende voor het Franse modehuis. Het contrast tussen beide lijkt vaak groot, al blijkt de visie dezelfde. “Margiela werd in zijn beginjaren bekend om zijn deconstruc­tivisme”, vertelt Debo. “Kleren werden uit elkaar gehaald en vaak weer ‘binnensteb­uiten’ tot een nieuw stuk herwerkt. Als geen ander wist Margiela dat het vakmanscha­p van een kledingstu­k verborgen zit aan de binnenkant. In zijn collecties voor Maison Margiela zijn de nepen en naden vaak zichtbaar, net als de voering. Wanneer eind jaren tachtig epauletten opgang maakten, verraste hij met smalle opgehoogde schouders.”

 ??  ?? Trenchcoat van Margiela voor Hermès: jas met meerdere functies.
Trenchcoat van Margiela voor Hermès: jas met meerdere functies.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De twinset à la Margiela: verfijnd voor Hermès, ruw voor het Maison.
FOTO PATRICK DE ROO De twinset à la Margiela: verfijnd voor Hermès, ruw voor het Maison.
 ??  ?? Uit de eerste collectie van Margiela voor Hermès: de ‘vareuse’ met diepe V-hals en jas met satijnen revers.
Uit de eerste collectie van Margiela voor Hermès: de ‘vareuse’ met diepe V-hals en jas met satijnen revers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium