Het Belang van Limburg

MODE ZONDER GEZICHT

-

Hoewel er nauwelijks een portret van hem bestaat, en hij geen interviews geeft, is geen Belgische ontwerper zo bekend als Martin Margiela. Wie is die man? 9 april 1957: Martin Margiela wordt geboren in Genk.

1980: Studeert af aan de modeafdeli­ng van de Antwerpse Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten, een jaar voor de Antwerpse Zes. Margiela Margiela laat laat zichzich zo zo goed als nooit nooit nooit fotografer­enfotograf­eren o of interviewe­n. Die Die anonimitei­t anonimitei­t verle verleent hem en zijn label label naderhand naderhand een een cultstatus. 1984-1987: Assistent Assistent van Jean-Paul Gaultier. Gaultier.

1988: Richt Richt sam samen met Jenny Meirens Meirens het het MaisonM Martin Margiela Margiela o op. Een wit etiket, ket, zonderzon naamsverme­lding melding en vastgezet met met vie vier steken, wordt zijn zijn handtekeni­ng. Zijn Zijn medewerker­s dragendrag­e witte labojassen. jasse MargielaMa­r wordt bekend kend om zijn deconstruc­tivisme: cons twee tweedehand­skleren ren haalt hij uit elkaar kaa om ze samen te te v voegen tot unieke ke stukken. Nieuwe we kleren laat hij er er oud uitzien. NadenN zijn vaakv zichtbaar ofof rafelig. OnbekendeO­nb dames mes van alle leeftijden den showensh zijn collecties. lecties. Vaak wordt hunhun gezichtgez bedekt en blijven blijven ze ze anoniem, anoniem, net als de ontwerper. werper. 1997-2003: Tekent de vrouwenlij­n voor Hermès. Margiela’s horloge met dubbele polsband is een instant klassieker.

2009: Margiela verlaat het Maison Martin Margiela. Zonder specifieke vervanger zet het creatieve team het merk verder, tot in 2014 John Galliano aantreedt als creatief directeur.

2017: Margiela, die al vele jaren officeel in Parijs woont - maar volgens onze bronnen zou hij in Kessel-Lo bij Leuven wonen- werkt in de luwte mee aan twee expo’s. Het MoMu belicht nog tot 27 augustus zijn jaren bij Hermès, terwijl in Frankrijk een retrospect­ieve voorbereid wordt tegen 2018. In de herfst verschijnt in Nederland de documentai­re We Margiela.

‘Margiela, de Hermèsjare­n’, Lannoo, 255 p., 45 euro.

 ??  ??
 ?? FOTO MARCIO MADEIRA_ZEPPELIN _1997 ?? De meest recente foto die van Genkenaar Martin Margiela werd gemaakt... in 1997.
FOTO MARCIO MADEIRA_ZEPPELIN _1997 De meest recente foto die van Genkenaar Martin Margiela werd gemaakt... in 1997.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium