Het Belang van Limburg

Ma’s breiclub

-

In de Hermèscoll­ectie geen rafels of voeringsto­f, maar ingetogen ontwerpen in zwart-, wit- en bruintinte­n. “Bij zijn eigen Maison had Margiela al heel wat ervaring opgedaan rond de anatomie van kleren”, gaat Debo verder. “Maar in plaats van nepen te tonen, gebruikte hij zijn expertise nu om ze onzichtbaa­r te maken. Ook bij de twaalf Hermèscoll­ecties speelde voering een belangrijk­e rol als tweede of derde laag. Alleen was die dan vaak gemaakt van een edel materiaal als kasjmier of omgekeerd nerts. Drie steekwoord­en voor Margiela bij Hermès: superieure kwaliteit, comfort en tijdlooshe­id.” Om zich een weg te banen in de ideeënwere­ld van Margiela is de expo opgehangen aan thema’s. Neem nu de vareuse. “Een top met een diepe V-hals die in de Hermèscoll­ectie opduikt als pull, hemd of gestructur­eerd jasje.” Of ‘iconen’. “Margiela had een voorliefde voor klassieker­s uit de westerse herenmode, zoals de regenjas. Voor het Maison gaat hij via deconstruc­tie op zoek naar nieuwe interpreta­ties van deze klassieker­s, vaak door tweedehand­skleren te recuperere­n. Bij Hermès denkt hij eerder na over draagwijze­n. Zo ontwikkelt Margiela als trenchcoat een waterdicht­e voile die gedragen kan worden over een chique jas.”

Op ‘Margiela, de Hermèsjare­n’ gaat ook veel aandacht uit naar hoe Margiela omgaat met ambacht, het uithangbor­d van luxehuis Hermès. “Bij zijn Maison had Margiela al oog voor handwerk, bijvoorbee­ld via tricot. Omdat hij geen fabrikant vond voor een trui met sterk wisselend patroon, schakelde hij zijn moeder in om die te breien. Toen het model vlot liep, werden ook de vriendinne­n van ma ingezet, waardoor de truien sterk van elkaar gingen verschille­n: niet iedereen breit even vast.”

Bij Hermès wordt die trui vertaald in een stuk tricot dat helemaal rond wordt gebreid, zonder één naad. “Met wortels in de lederbewer­king gebruikte Hermès zo’n techniek al voor de voering van leren handschoen­en. Maar die breitechni­ek vertalen naar een groter oppervlak is natuurlijk een ander paar mouwen. Margiela zette in op het gedegen vakmanscha­p van Hermès, dat hij vertaalde naar een modern silhouet en zo deed evolueren naar de 21ste eeuw. Die boost was op dat ogenblik net wat Hermès nodig had.”

Hoe begerenswa­ardig de Hermèsstuk­ken vandaag nog lijken, destijds weerklonk er wel kritiek. Anders dan velen hadden gehoopt flirtte Margiela niet met de carrés (typische vierkante Herméssjaa­ls uit zijde) de) of of nam nam hij hij geen geen Kellybag onder handen, nden, maar maar ook ook van zijn eigen avant-gardestijl­gardestijl bleef bleef op op het eerste gezicht weiniginig heel. heel. “De “De reoltrok revolutie bij Hermès voltrok zich zich eerder eerder als een evolutie. Voor or het het Franse Franse momodehuis ontwikkeld­e Margiela Margiela een een traag evoluerend­e garderobe. garderobe. Vrouwen konden elk k seizoen seizoen stukken toevoegen. Veel Veel van van Margiela’s Hermèsontw­erpen ontwerrmee­rwee waren transforme­erbaar en konden op twee of of zelfs drie manieren gedraje gedragen worden, zodat je er er minder snel op uitgekeken gekevan raakte.” Met dat concept van slow fashion is nu de cirwen cirkel rond. De vrouwen die via videobeeld­en op op de expo de kleren showen,hodaden zijn dezelfde dames die jaren geleden defilés liepen voor oor Margiela. “Martin inaar informeerd­e vaak naar hoe de kleren zaten, en, vertelden ze. Als de de modellen zich nietiet goed voelden in een en stuk, hoefden ze het het niet te showen. Hij obhoe observeerd­e haarfijn hoe vrouwen zich voelden en in in hun hun kleren. kleren. Geen wonder dat zo o veel veel dames dames fan fan zijn voor het leven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium