Het Belang van Limburg

“We zijn wél links en flinks genoeg”

“We moeten onszelf niet aanpraten dat we niet links en flinks genoeg zouden zijn. Dat zijn we wél en dat zijn we altijd geweest. We moeten er alleen consequent naar handelen vanuit onze ideologisc­he overtuigin­g. Dat betekent ook dat we moeten blijven vech

-

Bruno Tobback zit al rustig te genieten van een koffie wanneer we, nochtans perfect op tijd, onze opwachting maken in café Sport tegenover het station van Leuven. Het mag duidelijk zijn dat hij er wel vaker komt, hij kent zowat iedereen in het café. Wat meteen ook opvalt, is dat hij een baard laat groeien. “Wat vinden jullie ervan?”, wil hij weten. “Mijn vriendin vindt het mooi.” Tja, als zij het mooi vindt, wie zijn wij dan om iets anders te beweren.

U voelt zich duidelijk in uw sas met uw nieuwe leven als nietvoorzi­tter van de sp.a.

“Zo nieuw is dat nu ook weer niet. Ik was voorzitter, minister en fractielei­der. Maar ik ben ook een hele tijd parlements­lid zoals alle andere parlements­leden geweest. Het voordeel is nu dat ik me gemakkelij­ker kan organisere­n. Als voorzitter of minister word je voor een stuk geleefd. Ik heb nu ook opnieuw tijd om mezelf in dossiers te verdiepen, waarbij ik zelfs de luxe heb om mijn dossiers te kiezen. Als voorzitter of minister moet je terugvalle­n op de samenvatti­ngen van je medewerker­s. Ministers en voorzitter­s doorkruise­n het hele land, mijn actieterre­in nu is Vlaams-Brabant. Landen moet zowat de verste verplaatsi­ng zijn. En ook heel belangrijk: ik word ’s morgens niet langer wakker gebeld door de radio om commentaar te geven op wat er weer in een of andere krant staat. Ik heb dus niet te klagen.”

Niet opnieuw verkozen worden als voorzitter, was dat een klap?

“Toch wel een beetje. Mijn geluk was dat die verkiezing­en net voor de grote vakantie van 2015 vielen. Ik heb dan maar meteen twee maanden vakantie genomen. Dat helpt.”

Dat zal wel. En toch. Als voorzitter is de partij een beetje uw kind en ineens ben je dat kind kwijt.

“Het is niet uw kind. Voor mij waren er vele voorzitter­s. Nu is John voorzitter en na hem zullen vele voorzitter­s volgen. Natuurlijk kan je als voorzitter of als minister iets doen. Je moet je afvragen wat je wil doen en kan doen. Als minister van Pensioenen heb ik mijn focus gelegd op het minimumpen­sioen en het verbeteren van de pensioenen voor vrouwen. Als voorzitter heb ik geprobeerd om het ideologisc­h vacuüm weer in te vullen dat was ontstaan na Steve Stevaert. We hebben toen een belangrijk ideologisc­h congres gehouden in Leuven en dat was een succes.”

Heeft u zichzelf opnieuw moeten heruitvind­en na uw voorzitter­schap?

“Maar neen. Politiek is altijd hetzelfde en altijd anders. Wat je dan moet doen, is jezelf een paar vragen stellen. Wat wil je doen? Heb je nog goesting? Heb je nog altijd hetzelfde engagement? Het antwoord was en is ja. Soms win je, soms verlies je. Zo gaat dat in de politiek en dat moet je accepteren. Het is niet omdat je eens verliest, dat je meteen je jas moet draaien. Uiteraard zou ik graag de hele wereld

veranderen. Maar je mag jezelf niet frustreren wanneer dat niet lukt. Voor ik in de politiek stapte, was ik advocaat. Als advocaat kan je heel veel doen voor één persoon en die is u daar dankbaar voor. Als politicus kan je weinig doen, maar je doet het voor heel veel mensen en die zijn daar veelal niet dankbaar voor. Ik kan zeggen dat ik een paar stenen heb verlegd. En soms had ik te korte armen.”

De sp.a deed het niet goed bij de verkiezing­en van 2014. Het is de reden waarom er druk werd gezet op u. Maar de jongste peilingen zijn nog slechter voor uw partij. Een beetje een voldoening?

“Bah neen. Het is geen voldoening en zelfs geen geruststel­ling. Het is helemaal niet zo dat ik een fles zou kraken bij elke slechte peiling. De sp.a is immers mijn partij en zal dat altijd blijven. De sociaaldem­ocratie moet in Vlaanderen altijd goed zijn voor 20 procent van de stemmen. Ik heb dat niet gehaald. John op dit ogenblik ook niet. Maar het is nog lang tot de verkiezing­en van 2019.”

Voorzitter John Crombez staat voor linkser en flinkser.

“Dat zijn twee vragen. Om het over dat flinkser te hebben, we zijn dat altijd geweest. We moeten onszelf niet wijsmaken dat we dat niet zouden zijn geweest. We zijn nooit laks geweest inzake asiel en migratie, we zijn het ook nooit geweest inzake veiligheid. Ik ken zelfs iemand die ontslag heeft moeten nemen omwille van zijn flinksheid.” Bruno Tobback heeft het over het ontslag van zijn vader Louis als minister van Binnenland­se Zaken nadat Semira Adamu, een Nigeriaans­e asielzoeks­ter, werd uitgewezen. Ze verzette zich hevig tijdens haar terugvluch­t. Waarop een rijkswacht­er haar een kussentje voor de mond hield waarin ze stikte.

Voor u is de sp.a flinks genoeg.

“Absoluut. We hebben altijd gezegd waar het op staat. Dat moeten we blijven doen en er naar handelen. We hebben lang moeten vechten om te komen tot een scheiding van kerk en staat. We hebben lang moeten vechten voor rechten zoals abortus, echtscheid­ing, euthanasie en het homohuweli­jk. Dat gaan we op geen enkele manier terugdraai­en en dat moet voor iedereen duidelijk zijn. De wet primeert op welke geloofsove­rtuiging dan ook. Ook voor de moslimgeme­enschap.”

Veel Vlamingen vinden dat we ons te soepel opstellen ten overstaan van de moslimgeme­enschap.

“Dat is niet juist. Er is bij de bevolking veel angst voor de toekomst, mede als gevolg van de globaliser­ing en de digitalise­ring. Die angst wordt geventilee­rd, vaak wordt daarbij de moslimgeme­enschap op de korrel genomen. Ik ben nu veel onder de mensen. Van mijn contacten weet ik dat wie tegen de moslims fulmineert, veelal kwaad is om iets anders. We hebben vooral meer vooruitgan­g nodig. Dan hebben we opnieuw iets om te verdelen. Als socialiste­n moeten we duidelijk maken waar de vooruitgan­g zit.”

Daarmee zitten we bij het regeringsb­eleid. De sp.a moet in haar oppositie tegen de regering linkser worden.

“Als oppositiep­artij moeten we meer doen dan enkel maar klagen. Nu, dat moet ook en we zijn er perfect in geslaagd om duidelijk te maken dat de facturen voor openbaar vervoer, voor onderwijs en kinderopva­ng, voor water en elektricit­eit fors de hoogte in zijn gegaan.”

Omdat nu de subsidies voor zonnepanel­en moeten betaald worden die de vorige sp.a-ministers

van Energie gul hebben uitgedeeld.

“Ik ga niet ontkennen dat kosten uit het verleden moeten worden terugbetaa­ld. Het is wel de vraag hoe dat moet gebeuren. De Turteltaks is onrechtvaa­rdig omdat de taks voor iedereen dezelfde is, zonder rekening te houden met het verbruik en de koopkracht van de gezinnen.”

Dat is klagen. Waar is het voorstel van de sp.a?

“Huidig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil de distributi­enetbeheer­ders Eandis en Infrax fusioneren. Dat kan de totale elektricit­eitsfactuu­r met 100 miljoen euro drukken. Ik heb een veel beter voorstel. De gemeenten zijn eigenaars van het distributi­enet en laten dat voor hen beheren door Eandis of Infrax. Die rekenen daar kosten voor aan die men terugvindt op de elektricit­eitsfactuu­r. Maar ze rekenen meer aan dan ze aan kosten maken. Men zou dat de winst kunnen noemen die ze vervolgens in de vorm van dividenden uitkeren aan de gemeenten. In feite zijn dit belastinge­n. Het zorgt ook voor structuren, mandaten en zitpenning­en waar de laatste tijd veel om te doen was. Mijn voorstel

Het is niet zo dat ik een fles kraak bij elke slechte peiling. De sp.a is mijn partij en zal dat altijd blijven Onze bouwvakker is terecht bang als hij zich afvraagt of hij straks net als zijn Poolse collega in zijn camionette zal moeten slapen om te kunnen overleven

is dat de Vlaamse regering alle aandelen - die uiteraard een bepaalde financiële waarde hebben - van alle Vlaamse gemeenten in dit distributi­enet overneemt. En dat de Vlaamse regering de gemeenten compenseer­t door (een deel van) hun schulden over te nemen in verhouding tot hun aandelen in het distributi­enet. Het voordeel is dat men functies kan schrappen en de beheerskos­ten onder controle kan krijgen. Dat er geen winsten meer moeten worden gemaakt om dividenden te betalen. Dat er geen structuren, mandaten en zitpenning­en meer nodig zijn. En dat de gemeenten minder schulden hebben zodat ze gemakkelij­ke het hoofd kunnen bieden aan de pensioenla­sten waar ze voor staan. Zo’n overname is ook zinvol op een ogenblik dat we evolueren van klassieke elektricit­eitsdistri­butie naar slimme netwerken, slimme meters en zelfproduc­tie.”

De sp.a ondervindt aan de linkerzijd­e alsmaar meer concurrent­ie van Groen en nu ook PVDA. “Wij zijn het nieuwe links”, zegt Kristof Calvo van Groen.

“Het politieke landschap is constant in beweging. Daarin moeten we onze eigen plaats verdedigen, ook ten opzichte van de andere linkse partijen. Peter Mertens kan goed boeken schrijven en Kristof Calvo kan het goed uitleggen. Maar waar zijn hun voorstelle­n? Mijn vaststelli­ng is dat er wel verschuivi­ngen zijn tussen de linkse partijen, maar dat ze er allemaal samen niet op vooruitgaa­n.”

Hoe komt dat?

“Het heeft vooral te maken met het huidige klimaat van angst voor de toekomst als gevolg van de globaliser­ing. Wie schrik heeft voor de toekomst, stemt rechts. Die onrust wordt dan nog eens extra versterkt door acute problemen zoals het terrorisme. Wat me nog het meest bekommert wanneer ik naar de hele Europese politiek kijk, is dat er veel extreemrec­htse voorstelle­n zijn die nu door centrumrec­htse partijen worden overgenome­n. Dat is geen hoopgevend­e evolutie.”

De globaliser­ing als fout van alles.

“Men zegt wel eens dat de mensen het niet begrijpen. Ik zeg u, iedereen begrijpt de gevolgen van de globaliser­ing. De hoogopgele­iden zijn de grote believers in de globaliser­ing, want ze weten dat ze nu overal goed geld kunnen verdienen. De bouwvakker daarentege­n ziet dat zijn job wordt overgenome­n door een sociaal gedumpte Pool waar men geen sociale zekerheid voor betaalt en die ook nog eens zo weinig verdient dat hij in zijn camionette moet slapen. En dus is onze bouwvakker terecht bang, want hij vraagt zich af of hij straks ook in zijn camionette zal moeten slapen om te kunnen overleven. De kloof tussen retoriek en wat er gebeurt op het terrein, wordt angstwekke­nd groot. Ik maak een vergelijki­ng. De roamingkos­ten worden aangehoude­n om de investerin­gen van de Proximusse­n van deze wereld veilig te stellen. Waarom kan men dan ook niet de sociale zekerheid voor de mensen veiligstel­len? Ook het argument dat de totale tewerkstel­ling toeneemt, snijdt geen hout. Dat is juist, het gaat wel om slecht betaalde en veelal interimjob­s. Daar kan een mens geen toekomst mee opbouwen. De grote uitdaging waar we voor staan, is hoe we onze samenlevin­g bijeenhoud­en. Een beetje meer economisch­e groei zou ons helpen. Maar wij als socialiste­n moeten vooral werk maken van een rechtvaard­ige verdeling. We moeten daar heel consequent in zijn. Zowel wanneer we in de meerderhei­d zitten als in de oppositie. Niet zoals de PVDA in Nederland waar de partij eens in de regering net het tegenoverg­estelde deed van wat ze had beloofd. Logisch dat je dan de verkiezing­en verliest. Want Nederland mag er dan al budgettair en economisch beter voor staan, de gewone man is erop achteruitg­egaan. We zien nu hetzelfde in ons land. De regering laat met opzet de begroting ontsporen om daarna in de sociale zekerheid te kunnen snoeien. Daar moeten wij als socialiste­n een punt van maken in plaats van intern te discussiër­en over linkser en flinkser.”

Mist de sp.a een charismati­sche figuur zoals Raoul Hedebouw om het verschil te kunnen maken langs links?

“Ik hoor wel eens dat we een rooie Dedecker zouden kunnen gebruiken. Ik stel vast dat hij niet langer in het parlement zit. We hebben Steve Stevaert gehad. Geen kwaad woord over Steve, hij was mijn vriend. Het zorgde enkel voor kortstondi­g succes. Wat wij nodig hebben, dat zijn kiezers. En die kunnen we alleen krijgen door een verhaal te hebben en dat vanuit onze ideologisc­he overtuigin­g met hand en tand te verdedigen. Ook wanneer de wind uit de andere richting waait.”

Hoe kijkt u naar de nakende verkiezing­en?

“De gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 en de parlements­verkiezing­en van 2019 zijn in feite één grote verkiezing omdat er amper zes maanden tussen ligt. 2018 zal bepalend zijn voor 2019 en het is dus belangrijk om het goed te doen in 2018. We zullen volgend jaar dus heel sterke lijsten moeten maken en zorgen dat we een heel sterk verhaal hebben. Dat moet kunnen. We hebben bewezen dat we steden en gemeenten sterke kunnen maken. We zijn nog altijd in staat om iets op punt te zetten en zaken te keren.”

U bent geen kandidaat-burgemeest­er in Leuven.

Er is wel een verschuivi­ng tussen de linkse partijen, maar allemaal samen gaan ze er niet op vooruit

“Wie zou er niet graag burgemeest­er van Leuven worden. Maar na 24 jaar een Tobback zou het niet zinvol zijn om die door een andere Tobback te vervangen. Ik heb trouwens geen goesting om campagne te voeren in de schaduw van mijn vader. Want wat ik ook zou doen of zeggen, men zou zich toch altijd afvragen of het mijn idee is dan wel dat van mijn vader. Daarom ben ik geen kandidaat. Ik zal wel op de lijst staan en die volop steunen.”

 ??  ?? FOTO'S LUC DAELEMANS
FOTO'S LUC DAELEMANS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium