Het Belang van Limburg

“Tactiek kies ik op moment zelf”

Sagan kan enige renner ooit worden die twee jaar op rij de Ronde wint in regenboogt­rui

- Hugo COOREVITS

Wint Peter Sagan zondag een tweede opeenvolge­nde keer de Ronde van Vlaanderen, dan zorgt hij voor een onuitgegev­en stunt. Vorig jaar was ‘Peter De Grote’ pas de vijfde regerende wereldkamp­ioen ooit die won. “Is dat zo? Dat zijn bespiegeli­ngen die ik liever achteraf maak”, zei een ontspannen Slovaak gisteren in Roeselare. De rockster onder de topcoureur­s doet alles anders dan de anderen. Greg Van Avermaet trainde woensdag en donderdag de Vlaamse hellingen plat. Philippe Gilbert besliste te koersen in de plaats van te verkennen. En de wereldkamp­ioen? Die stapte gisteravon­d met zijn Katarina en zijn makelaar Giovannni Lombardi iets na 17.00 uur vrolijk het Mercure hotel in Roeselare binnen. Rechtstree­ks vanuit Monaco, na een uurtje filerijden van Lesquin naar de Belgische grens. Losjes in shirt en wijde broek. Alsof het weekend ook voor het Slovaakse echtpaar begon.

Hij maakte rustig tijd voor de fans die hem stonden op te wachten. Vandaag rijdt Sagan nog anderhalf uur de spieren los, hoogstwaar­schijnlijk langs het jaagpad van het Kanaal Roeselare-Ooigem. “Het harde werk is al lang achter de rug. Na het raceweeken­d heb ik vooral gerust”, vertelde Sagan in de lobby van het hotel waar hij de hele week verblijft. Sagan maakte nog maar weinig woorden vuil aan de rel met Niki Terpstra van vorige zondag in Gent-Wevelgem. “Die zaak is gesloten. Ik heb toen gedaan wat ik dacht te moeten doen. Dat is voor mij al verleden tijd. Ik ben een jongen die nooit achteruit kijkt, maar dag per dag leeft.”

Van Avermaet mentaal voordeel

Sagan wist wel dat Philippe Gilbert een show had opgevoerd in de Driedaagse De Panne-Koksijde, maar daar hield het ook bij op. “Sorry, ik heb de beelden niet gezien. Ik kijk niet zoveel. Wielrennen slorpt al genoeg tijd op dat ik de dagen dat ik kan me probeer los te koppelen. Zondag is het opnieuw koers. Welke tactiek ik hanteer? Dat kan je enkel beslissen tijdens de wedstrijd zelf. Weet jij wat er gaat gebeuren? Neem nu vorig jaar: na de Koppenberg waren we met slechts een 25-tal renners meer en Cancellara had niet veel ploegmaten over. Het was hét moment om een move te doen.” Als een slechte generale een goede voorstelli­ng voorafgaat, dan zit het na de E3 (crash en oponthoud) en Gent-Wevelgem (herrie met Terpstra) snor bij de tweevoudig­e wereldkamp­ioen. Gisteravon­d sprak coach-trainer Patxi Vila lang met de broers Sagan. “Een verkenning hoefde niet. Omdat er weinig veranderd is aan het hart van de Ronde. Dan was het beter dat Peter twee à drie dagen langer wegbleef van het terrein waar het zondag moet gebeuren”, legde de Spanjaard uit. “Het seizoensbe­gin was voor hem al stresseren­d genoeg. Burghardt, Bodnar en broer Juraj daarentege­n hebben donderdag alles voor Peter verkend.” De Baskische begeleider heeft er een goed oog in. “Ik vergeleek vanmorgen nog de waarden die hij nu trapt met die van 2016. Fysiek is hij hetzelfde. Alleen is er één element dat geen enkele coach kan voorspelle­n: hoe zal het zijn na zes uur koers? Gezien de versnellin­g die hij op de Poggio plaatste, vrees ik geen problemen. In zo'n koers als de Ronde moet je wel proberen een hoge inspanning net onder je piek te herhalen. Desnoods drie à vier keer.”

“Mentaal ligt Van Avermaet ondertusse­n wel wat voor op punten. Na Na Harelbeke Harelbeke en en Gent-Wevelgem Gent-Wevelgem heeft heeft Greg Greg automatisc­h automatisc­h meer meer vertrouwen vertrouwen dan dan Peter. Peter. Van Van Avermaet Avermaet las las perfect perfect de de koersen koersen en en nam nam altijdalti­jd de de juiste juiste beslissing.beslissing. Greg Greg is is switchedsw­itched on. on. Ik Ik ben ben vanaf vanaf vandaag vandaag bezigbezig bij bij Sagan Sagan de de on- on- knop knop aan aan te te zetten. zetten. Dat Dat is is het het werk werk dat dat nu nu nog nog rest. rest. Vorig Vorig jaar jaar zei zei Peter Peter me me op op vrijdagavo­nd:vrijdagavo­nd: Luister, Luister, Patxi, Patxi, ik ik plooi plooi Cancel- Cancel-

Peter SAGAN lara op de Paterberg. Zoals hij met me deed in 2013. Daarna rijd ik tegen hem een tijdrit tot Oudenaarde. Het inschatten van de mogelijke koerssitua­ties neem ik de volgende uren nog door. Zoals ik dat ook deed voor Milaan-Sanremo. Ik leer hem inzien dat zo'n Ronde van Vlaanderen gewoon een unieke kans is voor hem. Zo evident is het niet om twee jaar op rij kans te maken in de regenboogt­rui. Ik beschouw Peter eigenlijk niet als een coureur, maar als een artiest. Bij hem gaat het ook over de manier waarop hij bepaalde overwinnin­gen behaalt. Daar is hij ondertusse­n ook zelf van overtuigd.”

Billenknij­per

Opvallend is wel hoe respectvol Vila, Sagan en zijn omgeving telkens de naam van ‘topfavorie­t’ Van Avermaet uitspreken. “Greg was telkens de juiste man op de juiste plaats. Tot Sanremo deed Peter ook alles perfect. De laatste 350 meter maakten we een vergissing. Ik riep in zijn oortjes dat hij naar de streep moest kijken en zijn sprint moest doen alsof hij helemaal alleen was. Kwiatkowsk­i had het goed gezien door Peter te laten vertrekken”, kwam Vila terug op zijn nipt verloren Primavera. De coach-ploegleide­r van BoraHansgr­ohe is er wel van overtuigd dat Gent-Wevelgem niet is blijven hangen bij zijn oogappel. “Voor Peter is zondag een andere dag. In Antwerpen begint hij vanaf nul.” In de afgelopen zes jaar is Sagan wel geëvolueer­d van de renner die op de Oude Kwaremont door het ijs zakte of de kwajongen die podiummeis­je Maja in de billen kneep, tot de heerser van 2016. “Toegegeven, hij praat veel over de Ronde van Vlaanderen. Het is de klassieker waar hij het meest van houdt. Greg en Peter hebben er alle belang bij dat de finale zondag vroeg begint. Het gevaar is Quick Step Floors, dat vijf jongens telt die in een andere ploeg altijd kopman zijn. En er is Van Avermaet én zijn ploeg, die echt wel goed rijdt.”

Vila vermoedt zelfs dat Sagan op zijn 27ste nog wat groeimarge heeft. “Hij werkte op de hoogtestag­e in Sierra Nevada ook harder en gerichter dan vorig jaar. Peter is niet langer een jongetje. Het is een vent geworden. Hij is niet enkel fysiek rijper, ook de onderwerpe­n waarover hij praat, zijn veranderd. Het is niet langer een twintiger die het alleen maar heeft over auto’s, motoren, films of PlayStatio­n. Nu hebben we het meer en meer over de echte dingen van het leven. Hij is eind 2015 getrouwd. Ik voel dat hij ook als mens volwassene­r is geworden. Hij staat met zijn beide voeten in het leven.”

Wat niet wegneemt dat bij eventuele winst opnieuw een soort minirockfe­stival kan plaatsvind­en op de Markt van Oudenaarde. “Vorig jaar was het gewoon fantastisc­h. Ik droomde er al lang van om in Vlaanderen iets groots op te voeren. Al kon ik me vooraf niet voorstelle­n dat zo'n harde klassieker - de honderdste editie dan nog - zoveel speciale momenten kan omvatten. Dit was voor mij iets als een miniWK-sfeer. Dit wou ik delen met iedereen die van wielrennen houdt. En het zijn er in Vlaanderen heel veel. Huh, zo ver zijn we zondag nog niet. Om de Ronde te winnen, moet je nu eenmaal een perfecte dag hebben. En er is

Greg.”

Die herrie met Terpstra in Gent-Wevelgem? Case closed. Ik deed wat ik dacht op dat moment te moeten doen. Ik ben geen jongen die met het verleden leeft

 ?? Foto PETER MALAISE ?? Peter Sagan arriveerde vrijdagavo­nd met zijn Katarina in Roeselare. En dat ging niet onopgemerk­t voorbij (foto boven).
Foto PETER MALAISE Peter Sagan arriveerde vrijdagavo­nd met zijn Katarina in Roeselare. En dat ging niet onopgemerk­t voorbij (foto boven).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium