Het Belang van Limburg

Zet Boonen uit de wind op de scooter

-

Degenkolb: “Die azen staan synoniem voor klassieke overwinnin­gen. Twee azen zijn reeds ingevuld met mijn zeges in Sanremo en Roubaix. Er blijven dus nog twee kaarten over die ingevuld moeten worden.”

Vansummere­n: “Laat me raden: de Ronde en het WK?” Degenkolb: “(Begint te glimmen) Dat zou mooi zijn, niet? Dat ontwerp siert trouwens niet langer enkel mijn motor. Ook op mijn fietskader valt het nu te bewonderen. Wat mij betreft, hoeft het met vier kaarten niet te stoppen, hoor…” Vansummere­n: “John, je bent een gediplomee­rd politieage­nt. Heb je gehoord over de strenge veiligheid­smaatregel­en die zijn getroffen in aanloop naar de Ronde?” Degenkolb: “Ik heb er iets over horen waaien, ja. Maar ik ben er niet dieper op ingegaan. Gedurende twee jaar heb ik honderd dagen als agent gewerkt. Sinds 2011 heb ik echter geen uniform meer aangehad. Ik kan altijd terugkeren naar die job, maar het zal je niet verbazen dat ik momenteel alleen maar bezig ben met het uitbouwen van een zo lang mogelijke wielercarr­ière. Daarom scherm ik mezelf bewust af van alle actualitei­t. Ik leef zoveel mogelijk in een eigen bel. Na Gent-Wevelgem ben ik teruggekee­rd naar Frankfurt om er twee dagen te relaxen met mijn vrouw en kind. Het was dinsdag zelfs zo’n mooi weer dat we met zijn allen genoten hebben van de barbecue.”

Vansummere­n: “Barbecueën vlak voor de Ronde? Dat is een wel heel aparte voorbereid­ing!” Degenkolb: “Klopt, maar wel heel gezellig. En heel goed voor de mentale gezondheid. Daags nadien ben ik wel naar België afgereisd om in de juiste mindset te komen.”

Vansummere­n: Hoe was het om als jong, Duits kereltje die Vlaamse hellingen te ontdekken? Degenkolb: “Ik herinner me dat ik als lid van de Duitse beloftenke­rn vaak rondjes moest rijden over de Eikenberg. Ik dacht dat ik in de wieg gelegd was voor dit soort werk, tot ik bij de profs in de echte Ronde debuteerde. De aankomst lag toen nog in Meerbeke. De uitslag viel dik tegen en mijn moral kreeg een flinke tik. Onze Belgische soigneur bij HTC-HighRoad verzekerde me na afloop echter dat ik een week later in ParijsRoub­aix veel beter voor de dag zou komen. Ik dacht: wat bazelt die nu? Hoe kan de ene kasseikoer­s nu zo verschille­n van de andere? En toen ik ’s woensdags voor het eerst kennismaak­te met de Hel zonk de moed me helemaal in de schoenen. Op de stenen van Haveluy dacht ik bij mezelf: Hier kan je toch onmogelijk over koersen. Dit is gekkenwerk. Eén grote grap. ( Schiet in de lach) Op dat moment had ik Wallers-Arenberg nog niet onder de wielen gekregen. Maar op zondag verliep het wonderwel. Ik herinner me nog dat we samen deel uitmaakten van de vluchtersg­roep. Aan het eind, toen jij bezig was met alles en iedereen van je af te schudden, dacht ik echter alleen nog maar aan overleven. Zelf ooit winnend over de streep komen op de velodroom was niet meer dan een verre droom.” Vansummere­n: “Stel, de Ronde en Roubaix brengen niet wat je ervan verwacht. Voeg je dan de Amstel Gold Race nog toe aan je programma?”

Degenkolb: “Die optie ligt nog steeds op tafel, ja. Nu de Cauberg niet langer de slotklim is, zijn mijn winstkanse­n in Valkenburg natuurlijk alleen maar gestegen. Ik vind het trouwens een goede zaak dat ze die finale hebben aangepakt. Nederlands-Limburg mag zich opmaken voor een meer open race. Na Roubaix zullen we zien of ik fysiek en mentaal op ben. Indien er nog benzine in de tank zit, is de kans daar dat ik in Maastricht van start ga.” Ziet ‘em duun! Vrijdagvoo­rmiddag, nog voor zijn gesprek met John Degenkolb, trok Johan Vansummere­n al de baan op om niemand minder dan Tom Boonen uit de wind te zetten. “Vorig seizoen heb ik verschille­nde keren gangmaker gespeeld voor Tom. Ik moet zeggen: ik ben dan toch altijd een beetje zenuwachti­g. Je wil namelijk niet aan de basis liggen van een valpartij”, zegt Summie over zijn dienstverl­ening tijdens één van Boonens laatste trainingst­ochten. Op bovenstaan­de foto ziet u welk uitzicht een renner geniet tijdens een training achter de scooter. Boonen zelf was nochtans in zijn nopjes want op Instagram postte hij volgende boodschap: “Vroeger deed hem mij pijn met de fiets,nu met de scooter. Den L L ,aka de Lange van Lommel of The Limburg Legend!!! De Johaaaaan #5kasseien.”

 ??  ??
 ?? Foto
INSTAGRAM ?? Boonen kijkt uit op Summies rug.
Foto INSTAGRAM Boonen kijkt uit op Summies rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium