Het Belang van Limburg

“Hele winter hiervoor getraind”

Jolien D'hoore mikt na tweede plaats in 2015 op zege

- Geert STEVENS

Ook bij de vrouwen stijgt de Rondekoort­s. Kan er zeven jaar na Grace Verbeke opnieuw een Belgische renster de Ronde voor vrouwen op haar naam schrijven? De Belgische hoop rust zondag vooral op de schouders van Jolien D’hoore, die van de Ronde een hoofddoel heeft gemaakt. Twee jaar geleden eindigde ze al eens tweede, maar zondag telt alleen de zege. “Ik werkte de hele winter keihard voor die ene dag. Het is nu enkel afwachten of de benen goed zullen aanvoelen”, zegt de Oost-Vlaamse.

De voorbije weken toonde de bronzen medaille van Rio dat ze goed op dreef is. Vorige week kwam ze nog een zuchtje te kort om Lotta Lepistö van de winst in GentWevelg­em te houden. “Die tweede plaats stelde me gerust over mijn conditie, maar ik was toch ontgoochel­d. Ik heb de spurt al enkele keren overgedaan in mijn hoofd. Bij de voorbereid­ing van de spurt aarzelde ik een fractie en dat heeft me wellicht de zege gekost. Jammer, ik had die grote zege, waar ik dit seizoen op mik, al binnen kunnen hebben. Dat zou het zondag iets gemakkelij­ker gemaakt hebben. Nu is de druk toch hoog. Iedereen wil de Ronde winnen. Iedere topper leeft naar ‘Vlaanderen­s Mooiste’ toe: het is de mooiste, maar ook de moeilijkst­e koers om te winnen.”

Sterke ploeg

Een troef voor D’hoore is haar sterke ploeg Wiggle-High 5, waar zowat iedereen de Ronde kan winnen. “Afhankelij­k van hoe de wedstrijd evolueert, kunnen we inderdaad verschille­nde troefkaart­en uitspelen. We hebben verschille­nde types van rensters. Ik reken uiteraard op mijn spurt, maar iemand als Longo Borghini kan het verschil in haar eentje maken. En Annette Edmondson bewees woensdag met haar winst in de Pajot Hills Classic dat ze de goede vorm te pakken heeft.”

De UCI heeft de maximale afstand van koersen dit seizoen verhoogd. De Ronde van Vlaanderen is 13 kilometer langer geworden ten opzichte van 2016 en is nu in totaal 153,3 kilometer. De Vlaamse Hoogmis voor vrouwen telt nu ook 12 hellingen, tegenover 10 in het voorbije jaar. De Ronde is dus langer én zwaarder. Te lang en te zwaar voor Marianne Vos, die de Ronde won in 2013. Zij worstelt met haar vormpeil en start dus niet.

 ??  ??
 ?? Foto PETER MALAISE ?? Jolien D’hoore tijdens de verkenning op de Oude Kwaremont: “Ik reken zondag op mijn spurt.”
Foto PETER MALAISE Jolien D’hoore tijdens de verkenning op de Oude Kwaremont: “Ik reken zondag op mijn spurt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium