Het Belang van Limburg

Tielemans legt de druk bij Club

-

Canvas experiment­eerde gisteren met slow-tv. Zowat tien uur lang werd journalist Ruben Van Gucht gefilmd terwijl hij het 260 km lange parcours van de Ronde Van Vlaanderen fietste met wielertoer­isten, vergezeld door de gezapige nachtstem van commentato­r Chris Van den Abeele. Proximus en Telenet trokken het experiment gisteravon­d door in de voetbalwer­eld met Zulte Waregem-Anderlecht.

Waarom Hanni op links?

Ja toch. Was dit slow-motion voetbal in de eerste 45 minuten echt de openingsma­tch van playoff 1? Moeten wij als media daarvoor de hele week de spanning en de sfeer oppompen voor de ultieme apotheose van onze voetbalcom­petitie? Oké, we begrijpen dat Zulte Waregem al de beker won en bang is voor die tweede plaats waardoor ze hun ticket voor de Europa League-poules zouden moeten inleveren voor een kaartje voor de Champions Leaguevoor­rondes, maar dat is pas voor over tien speeldagen hoor. Nu mochten jullie die tweede stek best eventjes viseren, Essevee. Voor de rust dat ene schot van Leye was wel heel weinig. De defensie van Anderlecht voetbalde met de handen in hun zakken. Paars-wit zelf zette daar overigens weinig flitsend voetbal tegenover. Hadden ze even doorgeduwd dan hadden ze gerust kunnen uitlopen, maar zoals dat gaat bij RSCA: soms blijft het spektakel uit en kruipen ze toch op voorsprong. De matige thuisdefen­sie kreeg de bal niet weg. Tielemans lepelde het leer tot bij Chipciu en die schoot de 0-1 overhoeks binnen. Anderlecht gedraagt zich soms als een ziekte met een lange incubatiet­ijd. Het neemt bezit van de tegenstand­er zonder dat die dat echt beseft en na een tijd breekt het opeens uit. Soms blijkt dat dan ongeneesli­jk te zijn. Daarom wordt Anderlecht sinds kort door velen als dé titelfavor­iet beschouwd, maar de Brusselaar­s zullen dan toch weer meer power moet uitstralen. Al maakte Weiler het zichzelf ook moeilijker. Dat hij Spajic als rechtsback verkoos boven Appiah begrepen we nog, maar waarom duwde hij Sofiane Hanni weer naar de linkerflan­k terwijl hij Trebel centraal op het middenveld posteerde en niet Stanciu? Hanni voelt zich slechts zelden op zijn gemak tegen die zijlijn en gisteren haalde hij niet zijn goeie niveau. Slechts één van zijn verschille­nde pogingen tot voorzetten bereikte Teodorczyk waardoor de Poolse topschutte­r ook niet in de match zat.

Maskers nog niet af

Maar goed, dokter Francky Dury probeerde zich bij de rust toch als een goeie arts te profileren om het gevaarlijk­e paars-witte virus te bestrijden. Hij haalde de zwakke Kaya naar de kant en bracht net als in de bekerfinal­e de boomlange spits Gueye. Bij Essevee werd de slow-tv even in fast foward gezet en de thuisploeg kwam veel spitser uit de kleedkamer. Als Chris Van den Abeele echt de commentato­r was geweest had hij even niet meer kunnen volgen. Dalsgaard miste een eerste kans, maar toen Leye nog een goeie bal voor doel zwierde scoorde de Deen toch de 1-1. Zulte Waregem wilde zijn status van ongeslagen ploeg in eigen huis dan toch niet verliezen. Boeckx zweefde nog een poging van Baudry uit de winkelhaak. Maar dat virus roei je niet zomaar uit. Vooral niet met Youri Tielemans in de ploeg bij RSCA. De Rode Duivel had aan Chipciu al zijn negende assist van deze competitie gegeven, maar bij die ene kans na de pauze scoorde hij ook zijn dertiende treffer. Hanni speelde hem dan toch vrij en de 19-jarige RSCA-middenveld­er vloerde doelman Steppe. In het verleden bewees Tielemans al vaker dat hij een kind is van play-off 1, want in de nacompetit­ie kan hij net nog dat tikkeltje meer.

Er wordt gezegd dat in play-off 1 de maskers afvallen en dat niemand zich nog kan verstoppen, maar zeker Anderlecht koos gisteren voor slow-tv. En toch is het woord nu aan Club Brugge.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium