Het Belang van Limburg

“Ik weet dat het over

Krijgt Nick Proschwitz nog speelkanse­n bij STVV in play-offs?

- Gunter SCHOOFS

STVV begint zaterdag aan de play-offs met een thuismatch tegen Waasland-Beveren. Een haalbare kaart. Wel moet Ivan Leko drie spitsen missen. Alleen Nick Proschwitz en de jonge Abrahams blijven over. Maar of Proschwitz nog veel speelgeleg­enheid zal krijgen ondanks het talrijk aantal geblesseer­den, valt dan weer te betwijfele­n. “Ik weet heus wel dat het over is voor mij bij STVV”, aldus de 30-jarige Duitser, die straks einde contract is. Anderhalf jaar is Nick Proschwitz intussen Kanarie. Zijn straffe openingsma­tch onder Chris O’Loughlin, met twee goals op Sclessin, was vorig seizoen veelbelove­nd. Ook in het begin van dit seizoen begon hij met een treffer in de eerste competitie­wedstrijd thuis tegen Lokeren. Maar nadien viel de motor helemaal stil. “Nochtans won STVV wel in die goede maand december tegen Moeskroen, in Kortrijk en thuis tegen Gent met mij in de ploeg”, verduideli­jkt Nick Proschwitz . “Ook in de beker tegen Mechelen was ik van de partij. Toch kreeg ik in februari een tweede keer te horen van de club dat ik mocht vertrekken.”

Er werd in augustus al gespeculee­rd dat je zou vertrekken.

“Vier dagen voor het einde van de transferpe­riode in augustus kreeg ik te horen dat ik beter zou uitkijken naar een andere club. Vier! Dat was dus onbegonnen werk. Ik gaf daarom aan dat ik liever bleef tot het einde van het seizoen. Later meldde Bormans me in februari dat er interesse was vanuit Azië. Maar het contract dat men me van daaruit wil-

Nick PROSCHWITZ de aanbieden, was toch niet helemaal wat ik wilde.”

Het gebrek aan scorend vermogen moet de factor geweest zijn voor het bestuur om je van de hand te willen doen.

“Tja, ik scoorde maar één keer, dat is een feit. Maar het is niet zo dat we elke match zoveel kansen creëerden die ik de nek omwrong, hé. Doelpunten bij ons kwamen bijna altijd via stilstaand­e fases. Enfin, ik had voor het seizoen zeker gehoopt dat ik veel meer startkanse­n zou krijgen. Nu werd het een welles-nietesspel. En in de winter kwam Vetokele er ook nog eens bij. Ik mocht alleen nog invallen tegen Anderlecht. Nadien verhuisde ik meestal naar de tribune.”

Ben je met de coach gaan praten? Heb je op tafel geklopt?

“Bijlange niet. Leko en het bestuur zijn de mensen die beslissing­en moeten nemen. Ik ben maar gewoon een werknemer van de club. Ik moet zwoegen op het veld en daar mijn best doen. Meer niet. Als men mij niet wil opstellen, is dat maar zo.”

In juni ben je einde contract. Het is duidelijk dat er geen vervolg komt van de samenwerki­ng?

“( knikt) Daar ga ik vanuit. Zeker omdat ik zelf al een keer heb voorgestel­d aan Bormans om mijn contract om te vormen. Maar ik kreeg te horen dat STVV op geen enkele manier geïnteress­eerd is. In voetbal weet je nooit natuurlijk, maar toch…”

De kans is dus klein dat we je nog vaak zien in de play-offs, ondanks de reeks geblesseer­de aanvallers. Misschien krijg je de mogelijkhe­id om toch nog een keer te scoren op Sclessin?

“( lachje) Wie weet. Ik blijf mijn werk zo goed mogelijk doen, tot de laatste dag, hoor. Daar ben ik profession­eel genoeg voor. Ik blijf op training ook elke dag alles geven. Voor mezelf, voor de jongeren die ik zo veel mogelijk raad geef. Ook voor de club. Ik vind STVV echt nog steeds een heel mooie club. De stad bevalt me, al leefde ik vroeger in veel drukkere steden zoals in Londen. De mensen zijn ook immer vriendelij­k. Alleen tijdens de match, dan hebben ze weinig of geen geduld.”

Over een nieuw contract spreek je dus niet met Bormans. Over paarden allicht wel. Jullie zijn er allebei door bezeten.

“Dat valt mee, hoor. Philippe zit in een heel andere discipline. Hij houdt van jumpings, ik van paardenrac­es. Ik heb op dit moment 9 paarden. Samen met twee vrienden run ik een manège.”

Als hobby of als business?

“We doen zaken, maar het blijft bovenal een hobby. Onlangs nog wezen we een bod van een half miljoen voor een paard af. Omdat we het paard liever zelf hielden. Ik amuseer me ermee. Als ik binnen zoveel jaar kan zeggen dat ik er break-even mee gedraaid heb, ben ik tevreden. Ik hoef er geen miljonair van te worden.”

Je staat bekend als een slimme kerel. Beland je na je voetbalcar­rière in de zakenwerel­d?

“Ik probeer nu al juiste investerin­gen te doen. Verder weet ik nog niet wat ik precies zal gaan doen. Ik ben nu 30 en voetbal nog veel te graag. Daar ga ik nog even mee door. Ik heb in Europa al veel clubs versleten. Een aanbod uit de Verenigde Staten of uit Australië zou op dit moment wel leuk zijn. Ik heb best zin om eens naar een ander continent te trekken.”

Maar eerst toch nog iets laten zien met STVV?

“You never know. De ploeg maakt een kans om de poule te winnen, hoor, waarom niet? Met alle respect voor die tweedeklas­sers, maar tegen hen gelden voor ons geen excuses. En tegen Standard, KV Mechelen en Waaslandis alles mogelijk. Een thuismatch tegen Beveren moet je dan wel altijd winnen. Als ik niet start, hoop ik toch stiekem op een invalbeurt.” STVV onderhande­lt met Peeters en Gerkens - Stef Peeters en Pieters liggen allebei nog respectiev­elijk twee en één jaar onder contract bij STVV. Maar het is duidelijk dat de club die overeenkom­sten graag zou openbreken. STVV is met beide pionnen in onderhande­ling.

Ik heb zeker zin om in de V.S. of Australië te voetballen

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Nick Proschwitz blijft hoop koesteren: “Als ik niet start, hoop ik dit weekend op een invalbeurt.”
FOTO JEFFREY GAENS Nick Proschwitz blijft hoop koesteren: “Als ik niet start, hoop ik dit weekend op een invalbeurt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium