Het Belang van Limburg

“Leren leven met nieuwe Leander”

-

Leander was twaalf toen hij werd aangereden door een vrachtwage­n. “Er zijn zelfs dagen dat hij niet weet hoe hij moet slikken”, zegt zijn moeder Daisy Bastiaens (41).

“Leander had veel breuken en lag in coma na het ongeval”, zegt zijn moeder Daisy Bastiaens uit Munsterbil­zen. “De dokters dachten dat hij het niet zou halen, maar na vier weken is hij toch ontwaakt.”

Uiterlijk zie je niets aan Leander, maar zijn geheugen laat het afweten en hij heeft voortduren­d begeleidin­g nodig. “Hij staat op van tafel om de mayonaise te nemen, maar aan de koelkast is hij dat alweer vergeten. Dat herhaalt zich vijf keer, tot je het dan maar zelf doet. Vakantie is een hel. Hij kan zich met niks bezighoude­n want hij heeft geen inspiratie iratie en en geen geen conconcent­ratie. Als Als we we vijf vijf miakker minuten wakker zijn, zijn, heeft hij al al drie drie keer gevraagdvr­aagd wat we gaan gaan doen. Zo gaat gaat dat de hele e dag dag door. Hij heeft heeft voortduren­d end sturing noje nodig. Als je vergeet tee zeggen dat hij moet gaann zitten, blijft hij eenen uur langang naast je je staan. Er zijn zijn zelfs dagen n dat dat hij niet weet weet hoe hij moet moet slikken.”

Zijn beperking eist veel van Leanders familie. “Hijzelf is de gelukkigst­e mens ter wereld. Hij ziet zichzelf als volkomen normaal, heeft heel weinig inzicht in zijn ziekte. Maar dat maakt het voor ons niet gemakkelij­ker. Mensen vragen soms hoe ik het volhoud, maar je hebt geen keuze. Je moet door.”

Vrienden

Leander volgde hotelschoo­l, maar dat werd te zwaar. Nu zit hij in het buitengewo­on onderwijs. De toekomst is een groot vraagteken. Geschikte tijdsbeste­ding, werk of woongelege­nheid zijn niet makkelijk te vinden voor mensen met NAH, zegt Daisy. “Vrienden heeft hij niet meer. Het is moeilijk om te zien dat hij helemaal afhankelij­k is van ons. Maar ik ben heel blij dat ik hem nog heb. Hij is mijn kind kind en en ik ik leer leer leven leven met met de de nieuwe nieuwe Leander. Leander. Ik Ik zie zie hem hem even even graag graag als als vroeger, vroeger, ondanks ondanks

alles.” alles.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium