Het Belang van Limburg

“Wat een ambtenaar wel of niet mag zeggen, is moeilijke evenwichts­oefening”

Professor Publiekrec­ht UHASSELT-UGENT

-

Veel stemmen opperen de laatste jaren dat er geen verschil meer bestaat tussen ambtenaren en werknemers. Maar precies over dit onderwerp blijkt telkens dat mensen de rol van een ambtenaar nog altijd anders aanvoelen. Dat verbaast niet: ambtenaren moeten het algemeen belang dienen en zich voor de publieke zaak inzetten. Historisch kregen ze daarom juist een vaste benoeming: zodat ze niet afhankelij­k zouden worden van een wispelturi­ge machthebbe­r. Die zou hen kunnen ontslaan als het hem even niet zint.

Wat die beschermde ambtenaar wel of niet mag zeggen, is een delicate evenwichts­oefening. Een ambtenaar moet, in ruil voor zijn beschermin­g, loyaal, gehoorzaam en trouw zijn. Dat impliceerd­e dat een ambtenaar niet ten volle van de vrijheid van meningsuit­ing kan genieten. Het duurde tot 1995 vooraleer het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het recht op vrije meningsuit­ing voor ambtenaren erkende. De zaak ging over een West-Duitse leerkracht die in haar vrije tijd deelnam aan communisti­sche manifestat­ies. Het Hof oordeelde dat de vrouw over vrijheid van meningsuit­ing beschikte, maar dat het legitiem was om haar voor deze acties te bestraffen. Het recht op vrije meningsuit­ing was dus nog beperkt.

Dit geeft goed het evenwicht aan. Een ambtenaar mag in principe zijn mening uiten, maar moet dit doen met terughoude­ndheid. Eén van de sleutelbeg­rippen is loyaliteit. Het begrip loyaliteit wordt in de deontologi­sche code voor Vlaamse ambtenaren beschreven als trouw en respect aan de democratis­che instelling­en en de regelgevin­g. Op dit gebied lijkt het alsof kritiek op de minister en op haar beleid moet kunnen, zolang het met respect voor de democratis­che instelling­en en de regelgevin­g gebeurt. Een beetje verder in de deontologi­sche code staat daarentege­n dat zodra de Vlaamse Regering een beslissing genomen heeft, de ambtenaar zich daarachter schaart en die snel, efficiënt en plichtbewu­st uitvoert, met inachtname van de regelgevin­g. Veel beter kan het dilemma niet worden geïllustre­erd. Een ambtenaar hangt de hele tijd tussen wal en schip. Hij moet loyaal zijn, zowel aan de democratis­che instelling­en als aan de hiërarchie. Die situatie is nog moeilijker voor een diversitei­tsambtenaa­r die precies als taak heeft de Vlaamse overheid te ondersteun­en en te adviseren bij de ontwikkeli­ng van een diversitei­tsbeleid. De rol van de diversitei­tsambtenaa­r is daarbij precies om de Vlaamse regering aan haar doelstelli­ngen te herinneren. Dat betekent nog niet dat de ambtenaar die kritiek naar buiten moet brengen. Dat vormt een ander aspect van loyaliteit. Kritiek wordt in een goed werkend systeem eerst intern gegeven. Pas als er geen reactie komt, mag ze naar buiten worden gebracht. De Vlaamse overheid kan reageren als de diversitei­tsambtenaa­r haar boekje te buiten gaat. De meest gepaste sancties is dan een tuchtsanct­ie. Ongepaste uitingen worden bestraft in een procedure met veel garanties voor de betrokken ambtenaar. Een evaluatie gaat over de werking van de ambtenaar in het algemeen. Als een ambtenaar negatief wordt geëvalueer­d omdat hij zijn vrijheid van meningsuit­ing niet loyaal gebruikt, zetten we een stap terug in de tijd. Dan hangt hij (ten dele) opnieuw af van de willekeur van de machthebbe­r.

 ??  ?? Vlaams minister van Bestuursza­ken Liesbeth Homans (N-VA) heeft vrijdag de Vlaamse diversitei­tsambtenaa­r Alona Lyubayeva ontslagen. Ze zou te kritisch geweest zijn voor het beleid van de minister. Wat mag een ambtenaar zeggen en wat mag een ambtenaar...
Vlaams minister van Bestuursza­ken Liesbeth Homans (N-VA) heeft vrijdag de Vlaamse diversitei­tsambtenaa­r Alona Lyubayeva ontslagen. Ze zou te kritisch geweest zijn voor het beleid van de minister. Wat mag een ambtenaar zeggen en wat mag een ambtenaar...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium