Het Belang van Limburg

Terroriste­n zijn ook mensen

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Teun van Dongen, Radicalise­ring ontrafeld, Tien redenen om een terroristi­sche aanslag te plegen, uitg. Amsterdam m University Press, 2017, 156 blz., plus 8 blz. ‘Voor wie meer wil weten, 17,95 euro, eboek: 8,99 euro.

XTerrorism­e? Weten we het nu nog niet?

Neen, zegt de Nederlande­r Teun van Dongen, expert Integrale Veiligheid. Kun je terroriste­n weren door grenzen te sluiten? Een beetje. Ze kunnen ook uit een Limburgs dorpje komen. Helpt het als je de imams screent, moskeeën sluit? Het is ook bekend dat terroriste­n vaak geen twee verzen uit de Koran kunnen citeren, dat ze nog nooit in een moskee zijn geweest. Zijn armoede en lage schoolople­iding de voedingsbo­dem voor het terrorisme? Soms, misschien. Terroriste­n kunnen ook heel rijk zijn en een baan hebben als ingenieur of tandarts. Hoe is het mogelijk dat al die moeders en leerkracht­en de rekruterin­g niet zagen aankomen? Teun van Dongen werkt al tien jaar rond terrorisme, hij is op dit onderwerp gepromovee­rd. Van Dongen: “Ik laat in dit boek zien dat veel redenen waarom mensen terrorist worden, niets te maken hebben met politiek of ideologie.”

Hoe deelt hij zijn boek in?

Hij zet vier politieke en zes persoonlij­ke redenen op een rij. Een voorbeeld uit het eerste deel heet ‘Tegen repressie’ waarin de terrorist handelt ‘uit verontwaar­diging over de repressie van de sociale groep waar hij voor opkomt’. Het wordt spannend als Van Dongen in de geschieden­is gaat kijken, in het anarchisme van circa 1900 bijvoorbee­ld. Of bij het IRA, het Iers Republikei­ns Leger. Veel IRA-strijders voelden zich geen nationalis­t of republikei­n, maar streden vooral ‘om een einde te maken aan de onderdrukk­ing van de katholieke­n’. Je hebt doelen op korte en op lange termijn.

Ideologisc­he tegenpolen als Anders Breivik (Noorwegen, juli 2011) en Mohammed Bouyeri (moord op regisseur Theo Van Gogh, Amsterdam, 2004) zitten in het hoofdstuk ‘Tegen internatio­nale samenzweri­ng’. Uit Breiviks uitvoerige geschrifte­n blijkt dat de basis van zijn onvrede ‘Eurabië’ was, het idee dat de Europese machthebbe­rs samenspann­en met de regeringen van de Arabische landen om Europa te islamisere­n. Bouyeri stelde dat de jihadisten de islam moeten redden van wetten en bestuursvo­rmen die de leer van Mohammed hebben vervuild.

En de persoonlij­ke redenen?

Van Dongen hamert op de gelaagdhei­d van de menselijke motivatie. “Net zoals veel niet-terroriste­n, zijn ook terroriste­n gevoelig voor de erkenning en waardering van de maatschapp­ij waarin ze leven, van familie en vrienden. Ze plegen aanslagen omdat het een manier is om deze waardering en erkenning te krijgen. Let bijvoorbee­ld op de rol van broers in de grote jihadistis­che aanslagen in het Westen: in de marathon van Boston, in de aanslag op Charlie Hebdo, de broers Abdeslam in Parijs, de broers El Bakraoui in Zaventem/Maalbeek. De auteur distilleer­t uit alle verklaring­en van terroriste­n ook het belang van ‘zekerheid’, ‘beschermin­g’, van ‘zelfopoffe­ring’ (denk aan Jezus Christus), ‘zelfverhef­fing’ (macht) en ook, wel degelijk, sensatiezu­cht (de thriller seekers).

Wat kunnen we hiermee?

Nuanceren. Alleen zonder vooringeno­menheid over wat iemand in radicale of terroristi­sche activiteit­en aantrekt, is een succesvoll­e aanpak van het probleem mogelijk, zegt de auteur. Maatwerk. Als je met de organisati­es uit het verleden vergelijkt dan zie je dat dezelfde drijfveren altijd weer opduiken. Fascineren­d om te zien hoe geslaagde re-integratie­pogingen tot stand zijn gekomen. “Je mag het unieke karakter van IS niet overdrijve­n”, besluit Van Dongen.

Slotsom?

Kennis helpt. Inzicht levert handvatten op. Van Dongen heeft geen theoretisc­h boekje gemaakt. Hij heeft zich verdiept in de uitleg die de terroriste­n zelf over hun daden hebben verstrekt. Neem een jonge, zoekende geest en iemand die krachtig, zwart-wit, alle antwoorden kan geven. Je wordt uit een dip gered en je krijgt de belofte op een zonnig avontuur voorgespie­geld. Bliksemsne­l kan het gaan, zo blijkt uit getuigenis­sen.

Goed werk van Van Dongen: gebald, met veel voorbeelde­n. De opfrissing van oudere kwesties is verheldere­nd. Wie was ook weer Timohy McVeigh, de lone wolf, de boze blanke oorlogsvet­eraan die in Oklahoma City in 1995 een gebouw opblies: 168 doden?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium