Het Belang van Limburg

Van doodslag naar moord

Speurders geloven niet dat Femke Wetzels in een opwelling werd gedood

- Nancy VANDEBROEK

De speurders gaan er blijkbaar niet meer vanuit dat René Fripont (63) zijn vrouw Femke Wetzels (38) in een opwelling heeft gedood, maar met voorbedach­theid. De juridische kwalificat­ie van de feiten is namelijk omgevormd van doodslag naar moord. De man verscheen vrijdag voor de raadkamer, die zijn verblijf in de gevangenis met een maand verlengde.

De feiten speelden zich af in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 maart. Op vraag van Femke was René Fripont rond elven naar Grand-Café Chaplin aan de Europalaan in Lanaken gereden. Vijf weken eerder had zij hem verlaten na een huwelijk van 16 jaar. Fripont stapte met positieve ver- wachtingen de Chaplin binnen, hij had de hoop dat Femke naar hem zou terugkeren zeker nog niet opgegeven. Maar de avond verliep anders. Na enkele gesprekken met Femke werd het duidelijk dat zij een definitiev­e streep onder de relatie had getrokken. Ze zou hem ook enkele verhalen hebben ver- die hem van zijn sokken bliezen. Zo zouden er in de zestien jaar huwelijk nog andere mannen zijn geweest. In die gemoedstoe­stand zou de zestiger naar zijn auto zijn gelopen, waar hij een mes uit de koffer haalde. Dat mes zou daar al maanden hebben gelegen om klusjes uit te voeren. Op de dansvloer stak hij Femke meerdere keren in de borststree­k. Ze werd nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp kon niet meer baten.

Fripont heeft de breuk met de tandartsas­sistente nooit kunnen verteren. Vrienden beweren dat hij ziekelijk jaloers was, dat hij haar voortduren­d controleer­de en bedreigde.

“De raadkamer heeft het aanhouding­smandaat van mijn cliënt met een maand verlengd”, aldus zijn advocaten Lennard Hellings en Flavia Lubandy na afloop van de zitting van de raadkamer. “Nadat hij eerder deze week opnieuw werd verhoord, is het duidelijke­r geworden wat er zich heeft afgespeeld. Maar het onderzoek loopt nog volop.”

Schoonbroe­dermoord

De raadkamer heeft vrijdag ook het aanhouding­smandaat verteld lengd in een andere moordzaak die zich dezelfde week afspeelde in Lanaken. Op maandag 27 februari stak de 52-jarige Pool Mariusz M. zijn 47-jarige landgenoot met een mes dood op een bedrijfste­rrein aan de Nijverheid­slaan in Smeermaas. De vijftiger verdacht zijn schoonbroe­r ervan dat hij seksuele avances had gemaakt bij zijn twee dochters.

 ?? FOTO HBVL ?? René Fripont stak zijn ex Femke Wetzels neer in Grand-Café Chaplin.
FOTO HBVL René Fripont stak zijn ex Femke Wetzels neer in Grand-Café Chaplin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium