Het Belang van Limburg

Baldewijns met sluiting bedreigd

Raad van State vernietigt milieuverg­unning na klacht buren Stokrooie

- Dirk JACOBS

Het transportb­edrijf Baldewijns in Stokrooie is met sluiting bedreigd. Nog voor de firma een vijftal jaren geleden vanuit Kuringen naar Stokrooie verhuisde, protesteer­den de buren al. Twee keer trokken ze naar de Raad van State. Een eerste keer schorste die de milieuverg­unning. Baldewijns vroeg daarop een nieuwe aan en kreeg die ook van Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V), hoewel de stad en het provincieb­estuur negatief adviseerde­n. Deze keer heeft de Raad van State de milieuverg­unning niet geschorst, maar vernietigd.

In het arrest, dat deze krant kon inkijken, oordeelt de Raad van State dat de activiteit­en van een hinderlijk bedrijf klasse I niet thuishoren op een kmo-zone. In tegenstell­ing tot bij een schorsing dreigt dit keer wel de sluiting voor het bedrijf op de site in Stokrooie. Toch blijven zowel de Vlaamse overheid als Baldewijns voorlopig op de vlakte. “De laatste ons bekende milieuverg­unning dateert van 19 februari 2014. Die werd verleend door Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e”, zegt Brigitte Brogmans, woordvoerd­er van het departemen­t Leefmilieu, Natuur en Energie. “Een recente weigering is ons niet bekend, dus meer informatie kunnen we daar voorlopig niet over geven.”

“Ook wij hebben nog geen arrest van de Raad van State gezien”, zegt zaakvoerde­r Steven Lisens van Baldewijns. “We wachten dan ook af tot we de documenten zelf hebben kunnen inkijken.”

Kmo-zone

“Onze advocaat heeft het arrest wel al ingekeken. Wij zijn uiteraard tevreden”, zegt Peter Brauns, één van de drie buren die de procedure aanspanden. Maar achter dat trio staat een hele buurt die mee voor de nodige centen zorgt. “We zijn wel nog op onze hoede. Na het vorige arrest is Baldewijns ook doodleuk stof blijven produceren. Soms is wie je bent en kent, toch belangrijk­er dan wat je doet.”

Voor de buren zijn vooral het vrachtverv­oer en de breekinsta­llatie een doorn in het oog omdat die volgens hen stof en lawaai produceren. “De rede en het gezond verstand hebben het uiteindeli­jk gehaald van het politieke opportunis­me”, voegt een andere Stokrooien­aar Wilfried Croux toe. “Andermaal heeft de Raad van State de bevolking van Stokrooie gelijk gegeven in haar verzet tegen de verkeerson­veiligheid, het vuil, het stof en lawaai van de breekcentr­ale vlakbij onze dorpskern. Met dank aan de volgehoude­n inspanning, het doorzettin­gsvermogen van een kleine kern van enkele mensen in het dorp. Geen inspanning was te veel, tijd, geld en veel energie heeft het gekost. Samen moeten we nu verder gaan en onze politici overhalen mee de doelstelli­ngen van het structuurp­lan voor de herwaarder­ing van ‘Stokrooie dorp’ waar te maken. Het is nu tijd om het industriet­errein de bestemming te geven waarvoor het bedoeld is namelijk een kmo-zone met kleine tot middelgrot­e en niet-vervuilend­e bedrijven. Dat alles met het oog op een maximum aan jobs.”

Het is nu tijd om het industriet­errein de bestemming te geven waarvoor het bedoeld is, namelijk een kmo-zone met kleine tot middelgrot­e bedrijven Wilfried CROUX

Buurman

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het bedrijf in de Albertkana­alstraat ziet zijn milieuverg­unning vernietigd, waardoor het met sluiten bedreigd is.
FOTO SERGE MINTEN Het bedrijf in de Albertkana­alstraat ziet zijn milieuverg­unning vernietigd, waardoor het met sluiten bedreigd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium