Het Belang van Limburg

Wekelijkse huisvuilop­haling in zomer

Gemeente betaalt zelf voor extra ophaalrond­e

- Toon ROYACKERS

Vanaf 1 juni tot 30 september wordt in Heusden-Zolder voortaan wekelijks in plaats van tweewekeli­jks het huisvuil opgehaald. In de warme zomermaand­en zitten veel appartemen­tsbewoners immers met stinkende vuilniszak­ken op hun terras. Een primeur voor Limburg, maar intercommu­nale Limburg.net wilt toch nog een gesprek met de gemeente. “We krijgen ongelofeli­jk veel vragen van inwoners die niet begrijpen dat het afval in de zomer maar één keer om de twee weken wordt opgehaald”, zegt bevoegd schepen Lode Schops (Goed). “Het is geen pretje als je met warm weer in een appartemen­t met veel afval zit. Na een poos gaat het allemaal erg stinken op het terras of in de bergplaats­en. We hebben ook gehoord dat er plannen zijn om de vuilniszak­ken binnenkort toe te laten op het containerp­ark. Maar blijkbaar kan het nog niet vanaf deze zomer. Daarom zijn we naar alternatie­ven gaan zoeken, en het enige alternatie­f was dus extra ophaalrond­es. We moeten daardoor 88.000 euro extra betalen, maar we denken dat het nodig is. De burger zal het niet voelen, want we gaan de gemeenteli­jke budgetten gebruiken. Het zal deze zomer alleszins frisser ruiken in Heusden-Zolder.”

Containerp­ark

Afvalinter­communale Limburg. is officieel nog niet op de hoogte. “We hebben inderdaad wel al gesprekken gehad”, zegt woordvoers­ter Ilse Luypaerts. “Overal in Limburg wordt het afval om de twee weken opgehaald, ook in de zomermaand­en. Als Heusden-Zolder meer ophalingen wil, zullen ze dat uiteraard zelf moeten betalen. Het kan, maar ons lijkt het logischer om inwoners toe te laten hun vuilniszak­ken dan naar het containerp­ark te brengen. De gesprekken daarover lopen volop, en eventueel kunnen we dit voor Heusden-Zolder deze zomer al toelaten. We moeten dan enkel een uitzonderi­ng aanvragen. We gaan daarvoor toch nog eens met

“De timing is te kort”, reageert schepen Lode Schops. “Daarom blijven we deze zomer bij ons plan

de

gemeente

overleggen.” voor de extra ophalingen. Maar overleggen met Limburg.net willen we natuurlijk altijd. Misschien dat we het volgend jaar wel anders kunnen organisere­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO TORO ?? “Er is veel vraag van inwoners naar een wekelijkse ophaling in de zomer”, zegt schepen Lode Schops.
FOTO TORO “Er is veel vraag van inwoners naar een wekelijkse ophaling in de zomer”, zegt schepen Lode Schops.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium