Het Belang van Limburg

Oud pand Standaard Boekhandel gesloopt

Pleintje met groen en zitbanken voor shoppers in Maastricht­erstraat

- Dirk ROEFFLAER

Het Autonoom Gemeentebe­drijf Tongeren (AGB) koopt het pand van de voormalige Standaard Boekhandel in de Maastricht­erstraat. Het leegstaand­e gebouw wordt gesloopt en er komt een groen pleintje met zitbanken voor de shoppers in de winkelstra­at. De Standaard Boekhandel is verhuisd naar een groter pand in het centrum, waardoor het pand in de Maastricht­erstraat leeg kwam te staan. “Een kans voor de stad om het centrum wat groener te maken”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael. “Het modernisti­sche gebouw contrastee­rt te erg met de naastgeleg­en kanunniken­huizen. Na de afbraak krijgen deze panden meer ademruimte en zal het administra­tief centrum Praetorium ook echt deel uitmaken van het centrum.”, verduideli­jkt Luc Duyssens, adviseur AGB. “De stad wil het pand slopen om op die plek open ruimte te creëren die de winkelas moet versterken. Daarnaast willen we een betere toegang creëren tot de nieuwe ondergrond­se parkeergar­age in de Vermeulens­traat. Er is nog geen definitief concept, maar er zal binnenkort een ontwerper worden aangesteld om deze ruimte te ontwikkele­n tot een plek met groen en bankjes.”

Het Belang van Limburg

Het is nog niet duidelijk of het oude gedeelte van het pand behouden wordt. Achteraan het pand was immers ooit drukkerij Theelen gevestigd. Op 6 december 1879 gaf Nicolaas Theelen hier het eerste nummer uit van de lokale, wekelijks verschijne­nde krant ‘Het Algemeen Belang der Provincie Limburg’, de voorloper van uw krant. Theelen was uitgever en journalist. Samen met zijn echtgenote Eugenie Michiels baatte hij hier een winkel in teken- en bureelmate­riaal uit en de handelsdru­kkerij ‘Sint-Maternus’.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO DIRO ?? Het moderne pand ligt tussen oude kanunniken­huizen, waarvan rechts het poortgebou­w van het Praetorium.
FOTO DIRO Het moderne pand ligt tussen oude kanunniken­huizen, waarvan rechts het poortgebou­w van het Praetorium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium