Het Belang van Limburg

18 jaar cel gevorderd voor man die uitbater van café Bierpunt neerstak

-

“Een idioot die het leven van Jean-Jacques Uijtdebroe­ks (46) geruïneerd heeft.” Zo bestempeld­e advocaat Dimitry Descamps de 59-jarige Armeniër Sergey M. die op 18 november 2015 de uitbater van café Bierpunt in Hasselt vijf messteken gaf. Het Openbaar Ministerie vorderde 18 jaar. Jean-Jacques sukkelt sinds de aanval met een zware depressie en moest het café sluiten. Jean-Jacques Uijtdebroe­ks, een paracomman­do van 1m96 en 112 kilo, werd door Sergey M. met een mes aangevalle­n voor de deur van zijn woning. Hij was een band aan het vervangen die M. eerder had platgestok­en. Door de aanval af te weren werden de pezen in zijn rechterhan­d doorgesned­en. Die kan hij sindsdien amper bewegen. Zijn nieren werden zo zwaar geraakt dat hij twee keer per week aan de dialyse moet. Zijn darmen werden geperforee­rd. “Ik heb nu een totaal andere man”, verklaarde zijn vrouw eerder in onze krant. Sinds eind februari is café Bierpunt op de Zuivelmark­t gesloten. “Het was te zwaar voor Jean-Jacques en fulltime personeel konden ze zich niet permittere­n. De boeken zijn neergelegd”, zei Dimitry Descamps in de rechtszaal. Jean-Jacques is arbeidsong­eschikt verklaard en zit in een procedure om pensioen via Defensie te krijgen. Tot overmaat van ramp belandde hij een tijd in een coma door complicati­es aan zijn darmen. Daarvoor diende hij een klacht in tegen het Jessa Ziekenhuis wegens een medische fout. Het onderzoek loopt nog.

Poetsvrouw

Sergey M., die na de aanval op de vlucht sloeg, werd in Kortrijk opgepakt. Het bebloede mes lag nog in het handschoen­enkastje van zijn auto. “Spijtig dat hij niet dood is. Ik zal het verder moeten afmaken”, verklaarde de Heusdenaar na zijn arrestatie aan de onderzoeks­rechter.

De vrouw van M. werkt bij Uijtdebroe­ks als poetsvrouw. “Sergey M. had het waanidee dat zijn vrouw een relatie had met mijn cliënt. Hij was paranoide”, aldus Descamps. Volgens M. had Uijtdebroe­ks hem eerst geslagen, zo getuigde hij gisteren in de rechtbank. “Hij had een geweer bij en daarom nam ik een mes mee. Ik wou alleen maar met hem praten”, klonk het onsamenhan­gend.

Schrik

Uijtdebroe­ks was niet in de rechtbank. “Hij heeft schrik dat hij Sergey iets aan zou doen. Mijn cliënt, zijn vrouw en zijn kinderen hopen dat de dader nooit meer vrijkomt”, aldus Descamps die zich ernstige vragen stelt bij de psychologi­sche toestand van de Armeniër. Hij vroeg een voorlopige schadeverg­oeding van 25.000 euro voor de café-uitbater. Het Openbaar Ministerie stelde dat er wel degelijk de intentie tot doden was en vorderde 18 jaar. De verdedigin­g wees op het blanco strafblad van de man die al tien jaar in België verblijft. “Hij heeft spijt betuigd.” De advocaat opperde vijf jaar cel, waarvan twee met uitstel. Op 21 april vervolgt het proces met de neerleggin­g van het psychiatri­sch verslag van de dader.

 ??  ??
 ?? FOTO'S SM/HBVL ?? Jean-Jacques Uijtdebroe­ks vlak na de aanval. Café Bierpunt is sindsdien gesloten.
FOTO'S SM/HBVL Jean-Jacques Uijtdebroe­ks vlak na de aanval. Café Bierpunt is sindsdien gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium