Het Belang van Limburg

Huisvuil oude stortplaat­s komt weer aan oppervlakt­e

Kolisberge­n niet bekend als stortplaat­s

- Roger DREESEN

Meeuwen-Gruitrode telt acht geïnventar­iseerde stortplaat­sen. Maar volgens enkele verontrust­e inwoners zijn er meer. Daarvoor verwijzen ze onder andere naar het oude gemeenteli­jke stort aan Kolisberge­n in Meeuwen. Bij de gemeente is deze site niet bekend als stortplaat­s. “We laten eerst de juiste locatie vaststelle­n en zullen aandringen bij afvalstoff­enmaatscha­ppij Ovam om het nodige te doen”, belooft schepen van Milieu Koen Geusens (CD&V). Naar aanleiding van het bodemonder­zoek op stortplaat­s De Roes maakte een aantal verontrust­e inwoners gemeentera­adslid Jan Schonkeren (MG) attent op andere voormalige en onbekende stortplaat­sen. “In Wijshagen en in Ellikom. En wellicht minder bekend is dat er een grote hoeveelhei­d huishoudel­ijk afval gestort werd aan Kolisberge­n. Het afval werd in jaren zeventig van de vorige eeuw toegedekt met een laagje aarde om het aan het zicht te onttrekken”, zegt Jan Schonkeren.

Spelende kinderen

Hij trok met een getuige naar deze gewezen stortplaat­s. De verhoging van het afvalstort in het Koen GEUSENS

Schepen maaiveld is erg duidelijk. Op bepaalde plaatsen tot om en bij een meter hoog. “Sommige stortplaat­sen zijn toegankeli­jk voor het publiek. In de Kolisberge­n komen vaak mountainbi­kers, wandelaars en spelende kinderen”, weet Schonkeren, zelf een mountainbi­ker. Hij vraagt de gemeente om deze stortplaat­sen op termijn te laten saneren. “Met voorrang aan de stortplaat­s op de Kolisberge­n.”

Het onderzoek van Ovam op de stortplaat­s aan De Roes zorgde voor ongerusthe­id bij de Meeuwen-Gruitroden­aren. Maar ook het gemeentebe­stuur is misnoegd om het nieuws in de krant te moeten lezen. “Een werkwijze die we niet kunnen appreciëre­n. Dit is de tweede keer dat we niet tijdig geïnformee­rd worden over een bodemonder­zoek op ons grondgebie­d”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens.. Dat gebeurde ook al bij het arseenonde­rzoek in Ellikom, toen werd de gemeente ook laattijdig door Ovam ingelicht.

Maatregele­n

Van de acht bekende stortplaat­sen zijn er twee eigendom van de gemeente of het OCMW. De andere bekende stortplaat­sen zijn de kiezelgroe­ve Vermeulen, De Roes, in Ellikom, Sompen in Meeuwen, Heimes in de Neerhovens­traat, de kiezelgroe­ves in Meeuwen, Meeuwen, bij bij Kristus Kristus en en Ferson. Ferson. Tot slot is er het stort in Neerhoven en Solterheid­e. Allemaal stortplaat­sen in private handen. “Het stort Kolisberge­n is niet bij ons als stort bekend”, verduideli­jkt schepen Koen Geusens. Voor sommige stortplaat­sen is meer onderzoek nodig. “Zodra we de juiste locatie in Kolisberge­n kennen, laten we die opnemen in de lijst van Ovam. Wat de sanering van de stortplaat­sen betreft, willen we van Ovam horen welke stappen en maatregele­n ze zullen nemen nemen”,, besluit besluit Geusens. Geusens.

Zodra we de juiste locatie in Kolisberge­n kennen, laten we die opnemen in de lijst van Ovam

 ??  ??
 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Jan Schonkeren toont het plastic afval dat na jaren weer aan de oppervlakt­e komt.
FOTO ROGER DREESEN Jan Schonkeren toont het plastic afval dat na jaren weer aan de oppervlakt­e komt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium