Het Belang van Limburg

“Bij de Jeneverfee­sten lanceer ik mijn jenever”

Hasselaar Olivier Vanderlind­en ruilt IT-sector voor eigen jeneversto­kerij

- Dirk JACOBS

De betonwerke­n zijn bijna klaar en dan volgen de stookketel­s, kolommen en andere attributen. Olivier Vanderlind­en staat te popelen om te beginnen met zijn eigen stokerij aan de rand van het gebied Pietelbeek-Zuid, dat recent nog een mogelijke locatie voor het nieuwe ziekenhuis was. “Stokerij des Hasseltse echtheid”, zegt Vanderlind­en fier. “Ik ga op een behoorlijk­e nieuwe manier jenever stoken en ook anderen kunnen hier hun product komen afstoken en afwerken. En er komt een proefpanel dat de eigen creaties moet goedkeuren. Tegen de Jeneverfee­sten in oktober wil ik een eigen jenever laten proeven.”

Bij mij gaat de passie voor het authentiek­e product voor op de massaprodu­ctie

“De geschieden­is herhaalt zich”, opent Olivier Vanderlind­en, al geeft hij meteen toe dat een toevalligh­eid meer hiervan de oorzaak is dan een familieban­d. “112 jaar nadat de brouwersfa­milie Vanderlind­en hun bier in de Minderbroe­dersstraat brouwde, start ik nu onder dezelfde naam met het stoken van jenever. Als Commandeur van de Confrerie van de Hasseltse Jenever moest ik dit gewoon doen. Op korte termijn wil ik vanuit de eigen moutwijn een jonge jenever, een gin en twee fruitjenev­ers (citroen en appel/kers) distillere­n.” “Bij mij gaat de passie voor het authentiek­e product voor op de massaprodu­ctie”, zegt Olivier. “Om dezelfde reden wil ik de stokerij ook openstelle­n voor anderen die vanaf hun eigen beslag hier kunnen distillere­n en zo produceren. We gaan een ketel hebben die 350 liter moutwijn kan bevatten. Daarmee gaan we aan de slag en kunnen we tot 1.000 liter tegelijk klaarmaken. Ik maak er ook een onderwijsp­roject van door studenten van ‘Junior Consults’ van de UHasselt en The Cube van PXL te betrekken. En ik ga zelf stokers opleiden binnen Syntra, Olivier VANDERLIND­EN

Jeneversto­ker omdat ik absoluut wil dat deze ambacht blijft bestaan en dat meer mensen weer Hasseltse jenever leren stoken. Daarnaast wil ik ook een geïnteress­eerd publiek actief mee betrekken via een crowdfundi­ng. 30.000 euro is nodig voor de complete opstart. Maar ook als de crowdfundi­ng niet lukt, zal de ‘Vanderlind­en’ er in oktober zijn. Geld inzamelen is geen doel op zich, maar het biedt aan geïnteress­eerden een kans om deel te nemen aan dit Hasseltse jeneverpro­ject.”

stokerijva­nderlinden.be

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Olivier Vanderlind­en (links) en Willy Smeets. “112 jaar nadat de brouwersfa­milie Vanderlind­en bier in de Minderbroe­dersstraat brouwde, start ik onder dezelfde naam met het stoken van jenever.”
FOTO SERGE MINTEN Olivier Vanderlind­en (links) en Willy Smeets. “112 jaar nadat de brouwersfa­milie Vanderlind­en bier in de Minderbroe­dersstraat brouwde, start ik onder dezelfde naam met het stoken van jenever.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium