Het Belang van Limburg

Rotonde Jef Didden maakt plaats voor kruispunt

-

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert aanpassing­swerken uit op de drukke N76 in Opglabbeek en aan de verzadigde rotondes. Er ligt nu een voorstel op tafel om een rotonde om te bouwen tot een kruispunt met verkeersli­chten. Aan de andere rotonde ter hoogte van de Bedrijfsst­raat komen drie bypasses. Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode zijn al enige tijd vragende partij om de files in de ochtend en avondspits­opdeN76aan­tepakken.“Tijdens de ochtendspi­ts staat er een structurel­e file, soms zelfs tot aan de rotonde aan de omleidings­weg in Meeuwen”, zeggen burgemeest­ers Benny Spreeuwers en Lode Ceyssens.

AWV voerde tellingen uit, bestudeerd­e de situatie en heeft nu een voorstel uitgewerkt. Aan de rotonde aan DHL (Bedrijfsst­raat) komt naast de rotonde een aparte ventweg voor het verkeer van Meeuwen naar Genk. “Dat verkeer moet dus niet meer over de rotonde. Eenzelfde oplossing komt er voor verkeer vanaf het industriet­errein met bestemming Meeuwen en verkeer vanuit Genk richting industriet­errein. In het voorgestel­de plan komen er ventwegen voor doorgaand verkeer. Het verkeer van Meeuwen naar Genk kan dan de rotondes letterlijk links laten liggen”, zegt Jo Seutens, Opglabbeek­s schepen van Openbare Werken.

De rotonde aan de afslag naar Nieuwe Kempen verdwijnt en wordt vervangen door een kruispunt met slimme verkeersli­chten. “Die verkeersli­chten houden rekening met de verkeersdr­ukte, zodat je niet onnodig moet wachten”, zegt schepen Seutens. Verkeer van Meeuwen naar Genk en van Genk naarOpglab­beekwordto­veraparte ventwegen buiten de verkeersli­chten gehouden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heefteenha­lfmiljoene­urovoorzie­n voor enkele snelle aanpassing­en. “Datisnietv­oldoendeom­hetvolledi­ge plan uit te voeren, daarom wordt het gefaseerd uitgevoerd. AWV is gevraagd om de doorstromi­ng van Meeuwen naar Genk prioritair te behandelen, door die bypasses aan beide rotondes al aan te leggen”, aldus burgemeest­er Spreeuwers.

Vanaf de rotonde tot aan de Weg naar Houthalen komt langs de gewestweg een fietspad. Dit jaar komt er ook nog een carpoolpar­king.

 ?? FOTO HBVL ?? Er komen bypasses en een rotonde wordt vervangen door verkeersli­chten.
FOTO HBVL Er komen bypasses en een rotonde wordt vervangen door verkeersli­chten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium