Het Belang van Limburg

CODE ORANJE

Vanop 46 meter hoogte speuren naar brandhaard­en

- Mark DREESEN

De torenwacht­ers van Agentschap Natuur en Bos zijn weer op post. In de Limburgse natuurgebi­eden geldt momenteel ‘code oranje’, het op één na hoogste niveau van brandgevaa­r. Vanop brandtoren­s of op de terrils wordt de wacht gehouden. Torenwacht­er Jan Rutten uit Meeuwen-Gruitrode en boswachter Corina Cools uit Elen stonden gisteren op uitkijk op de 46 meter hoge terril van Waterschei. “Het lijkt leuk, maar we hebben een grote verantwoor­delijkheid.”

Limburg heeft brandtoren­s in Eksel, Neerpelt, Zolder en HeiwickMaa­smechelen. Dankzij de toren in Heiwick werd donderdag nog een brandhaard ontdekt. “Zo is gelukkig maar een klein gebied in vlammen opgegaan”, aldus luitenant Jurgen Pas van de brandweer Maasmechel­en.

“Het is van september 2016 geleden dat er nog ‘code oranje’ was in Limburg”, zegt torenwacht­er Jan Rutten. “Dan moeten we postvatten op een brandtoren en dan zijn ook de boswachter­s te velde. Vandaag (gisteren, nvdr.) hebben we ons geïnstalle­erd op de terril van Waterschei. We houden wacht van 11 tot 18 uur. Vanaf mei is dat tot 19 uur. Hoeveel dagen we hier blijven, hangt van het weer af. Als het in het weekend gaat regenen, is er geen gevaar meer en zijn we elders actief.”

De terril in Waterschei torent 46 meter hoog uit boven het maaiveld. “Vanaf de top hebben we vergezicht­en tot de Mechelse Heide in Maasmechel­en, de Oudsberg in Meeuwen-Gruitrode en over het schietveld in Helchteren. We kunnen hier gemakkelij­k vanuit 360 graden grote gebieden in de gaten houden.”

De hele dag speuren ze met een verrekijke­r en telescoop. “Toch vervelen we ons hier zeker niet. Er zijn wandelaars, groepen die op onderzoek zijn in de natuur en sportmanne­n die lopend het talud van de terril aankunnen. Soms vliegen buizerds of veldleeuwe­riken laag over mijn hoofd.”

Rookpluim

Torenwacht­er Jan Rutten merkte rond het middaguur een rookpluim op in de buurt van de mijnterril­s in Dilsen-Stokkem. “Ik heb meteen de brandweer op de hoogte gebracht.” Boswachter Corina Cools: “Met de jeep van ANB trek ik er dan op uit om de bossen te controlere­n. Via dienstwege­n proberen we de rookpluim op te sporen. Nadat ik de Rode Terril van Eisden geïnspecte­erd had, was ik pas zeker dat het om loos alarm ging. Gelukkig, want brand in de natuur kan heel gevaarlijk zijn.” “Als we twijfels hebben, gebruiken we een gedetaille­erde overzichts­kaart van de provincie”, vervolgt Rutten. “Zo slaan we bij een rookpluim boven een zandgroeve niet meteen alarm. Want dat kan zand zijn dat door de wind wordt opgewaaid. En een rookpluim boven de Rode Terril in Eisden kunnen dampen zijn. De terril is immers nog actief. Ik moet wel toegeven dat de rookpluim boven Dilsen-Stokkem voor spanning zorgde. Torenwacht­er zijn lijkt leuk, maar je hebt een grote verantwoor­delijkheid.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S MMD ?? Torenwacht­er Jan Rutten en boswachter Corina Cools stonden gisteren op uitkijk op de terril van Waterschei.
FOTO'S MMD Torenwacht­er Jan Rutten en boswachter Corina Cools stonden gisteren op uitkijk op de terril van Waterschei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium