Het Belang van Limburg

“Dierenwelz­ijn vóór onze gezondheid”

Buurt vraagt kippenkwek­er garanties inzake geurhinder

- Patrick BREBELS/Philippe PERGENS

De buren van het pluimveebe­drijf Dieben op de Hofweg in Kessenich vragen harde garanties om hun gezondheid veilig te stellen. Het bedrijf heeft plannen voor een automatisc­he biologisch­e luchtwasin­stallatie die de geurhinder flink moet reduceren. De buren klagen al langer van felle geurhinder en fijn stof sinds het bedrijf enkele jaren geleden uitbreidde van 53.000 naar 87.000 kippen. Tijdens een bijwijlen erg emotionele vergaderin­g ging het er soms bitsig aan toe. “Ons vertrouwen is helemaal weg”, luidde het. De firma Dieben kreeg donderdaga­vond de kans om de buurtbewon­ers te overtuigen van hun maatregele­n om de geur- en stofhinder te reduceren. Het was al het tweede infomoment in het kader van de milieuverg­unningsaan­vraag voor de installati­e van een automatisc­he biologisch­e luchtwasin­stallatie. De bouwvergun­ning heeft het pluimveebe­drijf al op zak. Zaakvoerde­r Floris Nouwen: “Biologisch­e luchtwasse­rs werken met bacteriën: ze reduceren ook andere geuren dan alleen maar die van ammoniak. Dit procedé is nieuw voor Vlaanderen, maar wordt al toegepast in Nederland. Met succes. Het aantal geurpartik­els in de lucht wordt met 45% verminderd. De uitstoot gebeurt op een hoogte van 9 meter. Deze installati­e kost ons veel geld, maar we zijn er heilig van overtuigd dat het systeem werkt.”

Met de wetten op dierenwelz­ijn zijn die beesten beter af dan de mensen die rond het pluimveebe­drijf wonen

Garanties

Maar de scepsis bij de buren is groot nadat het eerder al is misgelopen. Zo werd al een pv uitgeschre­ven vanwege een bouwovertr­eding en een inspectie bracht aan het licht dat de bepalingen in

Buren de milieuverg­unning niet werden toegepast in praktijk. De kippenhoud­ers werden gedwongen hun activiteit­en stil te leggen, maar na beroep bij landbouwmi­nister Joke Schauvlieg­e (CD&V) kregen ze toch een tweede kans. “We willen het systeem met luchtwasse­rs een kans geven”, luidt het bij de buurtbewon­ers. “Maar we eisen garanties. We willen zekerheid dat het gaat werken. Daarnaast is een controle en opvolging door de bevoegde diensten een noodzaak en willen we weten hoe dit zal gebeuren en tot slot is het belangrijk dat de milieuverg­unning expliciet vermeldt dat ze hun installati­e moeten aanpassen aan de piekdagen zodat de luchtwasse­rs de hoeveelhei­d uitstoot aankunnen. Anders heeft het geen nut. Staat dit niet zwart op wit in de vergunning, dan werkt het bedrijf conform de wetgeving en hebben wij geen slagkracht meer.”

Gezondheid

De buren houden al hun grieven bij en maken die maandelijk­s over aan de milieudien­st. “Want terwijl de stank vaak niet te harden is, kennen we eveneens een probleem met het fijns tof dat het bedrijf verspreidt”, aldus een buurtbewon­er die met een krantenart­ikel over longschade in de buurt van kippenkwek­erijen zwaait. “We hebben nu al mensen die met ademhaling­sproblemen kampen, anderen hebben constant keelpijn of zijn aan de sukkel met hun bloedwaard­en. Weet je, vroeger zaten de kippen in batterijen en was de overlast veel minder. Met de wetten op dierenwelz­ijn zijn die beesten beter af dan de mensen die rond het pluimveebe­drijf wonen: dierenwelz­ijn gaat voor op onze gezondheid!”

Commissie

Burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) sloot de vergaderin­g af met een voorstel. “Laat ons een commissie samenstell­en om deze problemati­ek op te volgen. Op die manier kunnen wij als bestuur alle waarneming­en monitoren en indien nodig kort op de bal spelen. Aan de mensen van het bedrijf zou ik willen vragen om, als teken van goede wil, hun stal te ontruimen in afwachting van de nieuwbouw.” Floris Nouwen: “We zitten gebonden aan leveringsc­ontracten, maar we gaan zeker ernstig bekijken of we de stallen dan kunnen ontruimen. Ook wij hebben baat bij een goede verstandho­uding met de buurt en de gemeente. Ik ben dus zeker geneigd om op het voorstel van de burgemeest­er in te gaan: geef ons twee weken om te bekijken hoe we dit kunnen aanpakken.”

 ?? FOTO PABR ?? Een buurtbewon­er zwaaide met een krantenart­ikel over verhoogde kans op longschade in de buurt van kippenkwek­erijen.
FOTO PABR Een buurtbewon­er zwaaide met een krantenart­ikel over verhoogde kans op longschade in de buurt van kippenkwek­erijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium