Het Belang van Limburg

“Ik wil in Limburg exposeren”

Musketon ontwerpt digitale stad met bestaande huizen

- Christof RUTTEN

Op zijn identiteit­skaart staat Bert Dries, geboren in 1989, afkomstig uit Zonhoven. Maar hij is veel meer bekend als de jonge, nu in Gent residerend­e, ontwerper Musketon. Met ‘Vector City’ heeft hij een eerste boek uit. Niet met tekst, maar met illustrati­es van 100 bestaande woningen. Dit weekend is zijn werk ook nog te zien in de Gentse Barbé gallerij. ‘Vector City’ is er gekomen na een periode dat Bert Dries niet meer goed wist wat te doen. Als designer werd hij ingeschake­ld door tal van topbedrijv­en: hij pimpte Mazda-auto’s, ging aan de slag voor MTV en Coca Cola en oogstte succes met zijn t-shirts van Angry Bear en Cara Pils. “Vorig jaar werd ik uitgenodig­d door het OFFF Festival in Barcelona (het grootste driedaagse designfest­ival van Europa, nvdr) om er te komen spreken. Ik was vereerd, maar ook zenuwachti­g om tussen al dat internatio­nale toptalent mijn zegje te komen doen. Maar wat me vooral opviel was dat de anderen veelal eigen, persoonlij­k werk toonden. Ik had dat nauwelijks. Dus in plaats van voor grote merken iets te doen, wilde ik een project dat dichter bij mezelf zou liggen.”

Daar kwam het toeval bij dat hij vorig jaar zijn hand brak. Zes weken lang kon hij niet ontwerpen, maar wel nadenken over een concept. Dat werd ‘Vector City’. Het principe: de eerste 100 personen die via crowdfundi­ngplatform Kickstarte­r 160 euro doneerden en een beeld van hun huis opstuurden, kregen in ruil een kunstwerk van Musketon. Met name een geprinte digitale tekening van hun huis én een print van alle huizen samen, de digitale stad Vector City.

Supercool

Musketon Illustrato­r “Na 30 dagen stond de teller al op 20.000 euro en kon ik aan de slag. Aanvankeli­jk kwamen er vooral verzoekjes vanuit België binnen en van de mensen die me volgen (Instagram, Twitter en Facebook samen betekent dat meer dan 60.000 volgers, nvdr). Naar het einde kwamen er alsmaar meer internatio­nale aanvragen binnen, tot in de VS en Australië toe. Het idee om 100 huizen te tekenen is heel simpel, maar onderschat het werk niet: ik heb zes manden lang achter mijn computer gezeten. De langste periode ooit dat ik aan één illustrati­e heb gewerkt. Maar het resultaat is supercool. Terwijl ik met het project bezig was, is uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts met het voorstel gekomen om er een boek van uit te brengen.” Dat boek is een collectors item: groot formaat, gelimiteer­d op 250 stuks, allemaal gesigneerd en genummerd. Kostprijs: 150 euro. “Ik verkoop liever 250 boeken helemaal uit dan er 1.000 te laten drukken en met 500 stuks te blijven zitten.”

Tom Boonen

Wie door het Vlaamse landschap bolt of de site Ugly Belgian Houses bezoekt, kan zich de vraag stellen of Musketon soms niet heeft gevloekt? “O jawel. Een aantal huizen waren inderdaad nogal saai. Maar dat maakte de uitdaging voor mij nog groter om er echts iets van te maken in mijn stijl. Bij het samenvoege­n van de aparte huizen in één stadsbeeld, zet ik bij een huis dat ik lelijk vind wel eens boom voor de gevel.” Dat is niet het enige wat hij toevoegt. Heel leuk zijn de talloze details: een hotdogkraa­m, de auto van Ghostbuste­rs, Michael J Fox in een scène van ‘Back To The Future’, een piepkleine verstopte Woody van Toy Story achter een autowiel en zelfs Tom Boonen op zijn koersfiets. “Een stad met alleen maar huizen leeft niet. Dat er veel elementen uit films komen is omdat ik films opzet terwijl ik werk. En Tom Boonen is een fan van mijn werk. Hij heeft illustrati­es van me gekocht, droeg mijn Angry Bear-t-shirt en heeft me ooit gevraagd om een illustrati­e te maken van zijn Porsche. Die staat ook in de stad ergens geparkeerd.”

Stad groeit

De prints en het boek zijn één ding, maar Musketon zou graag nog een vervolg zien op een website. De term ‘Vector’ verwijst naar een technische aanpak: “De illustrati­es bestaan niet uit pixels, daardoor kan je tot 64.000 keer inzoomen zonder aan kwaliteit te verliezen. Zo ontdek je de details die het afmaken. Ik ben met webdesigne­rs aan het overleggen om de stad als één lange straat op een site te zetten waar je dan door kan scrollen en inzoomen. In de toekomst zou ik nog meer huizen willen toevoegen, zodat de stad blijft groeien.”

Na zes maanden zwoegen achter de computer, is hij het beeldscher­m nu wel beu. “Ik ben nu bezig met ‘oude’ technieken: tekenen met potlood, houtskool, het maken van etsen… Daar wil ik meer mee gaan doen. Ik krijg er leuke reacties op als ik de resultaten post.” Verder werkt hij door aan de affiches van Club Forty Five in Hasselt en aan opdrachten voor grote merken. Toch knaagt er nog één ding. “Ik heb nog nooit in Limburg geëxposeer­d. Dat moet er toch ooit eens van komen.”

Vector City’, nog tot 2 april in Barbé Gallerij vlak bij de Vrijdagmar­kt in Gent (www.musketon.com, www.barbegalle­ry.com).

in en ontdek zo alle details van de illustrati­e op hbvl.be.

Bij lelijke huizen teken ik gewoon een boom voor de gevel

 ?? Foto FVV ?? Musketon met zijn illustrati­e vol leuke details zoals een fietsende Tom Boonen. “Een stad met alleen maar huizen leeft niet.”
Foto FVV Musketon met zijn illustrati­e vol leuke details zoals een fietsende Tom Boonen. “Een stad met alleen maar huizen leeft niet.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium