Het Belang van Limburg

DE RONDE VAN GREG

-

Greg Van Avermaet (31) is favoriet voor de 101ste Ronde van Vlaanderen. Dat treft, want met een start in Antwerpen lijkt het nieuwe parcours wel een ‘Tribute Tour’ aan de olympische kampioen, met een doortocht door het Waasland, ook langs ‘zijn thuis’ in Hamme-Zogge. “Ongelofeli­jk. Een boerendorp waar niks te zien is. Op mijn twaalfde reed ik er toertjes rond de blok. Nu rijd ik er de Ronde van Vlaanderen.”

0,0 km Antwerpen

De tegen? start in Antwerpen: voor of “Ikne traditione­len.had graag Brugge.Als ietsIk ben voor nogal mij marcheert, veranderen. dan Dat zie was ik destijdsda­t liever ook niet al zo met de Muur en de aankomst in Oudenaarde. Of met iets onnozels als mijn ontbijt: dan zeggen een paar renners tegen mij: Greg, je moet eens havermoutv­lokken proberen. Ik doe dat twee dagen en dan is het toch weer kaas, hesp en confituur. Ik weet wel, Antwerpen zal ook speciaal worden, maar in Brugge had je het gevoel een arena binnen te rijden. Met zo’n golf van geluid die je constant begeleidt. Kippenvel.” Opvallend: in een interview met burgemeest­er Bart De Wever eind vorig jaar kwam jij ter sprake. Hij had nog nooit gehoord van Greg Van Avermaet. “Mijn vriendin heeft me dat gezegd, ja. Ik vind dat raar. Voor zo’n slimme mens. Als ik De Wever destijds bezig zag in De Slimste Mens, ik dacht: Amai, hoe dom ben ik?

Maar daaraan zie je dat iedereen vooral heel slim is in zijn eigen specialisa­tie.” Zou de Slimste Mens iets zijn voor Greg Van Avermaet? “Neen, daar weet ik niet genoeg voor. Ik ken wel iets van sport, maar dat komt niet zoveel aan bod. Zo’n Gilles Van Bouwel of Eva De Roo, hoeveel weten die, zeg? Jan Bakelants? Ik vond dat de Jan het echt nog wel goed deed. Gewoon beetje pech met de vragen.” Nog één keer Antwerpen: word jij daar in de zomer Belgisch kampioen? “Het is geen parcours op mijn maat

(biljartvla­k, nvdr.). Maar ze hebben mij hier in een eerder interview net voorgelegd dat ik altijd win als niemand het verwacht. Het wordt heel moeilijk, maar wie weet. Een heel jaar in de Belgische trui zou wel mooi zijn.”

2,8 km Beveren

Je was doelman bij Beveren. Je ploegmaats van de miniemenpl­oeg waarmee jullie kampioen werden, getuigden al dat je nog wel goed was ook. “Ja, ik denk het ook. Op mijn lijn en zo. Bij mijn klein ploegske (VK

Hamme, nvdr.) haalde ik toch al selecties. En Beveren is me daar komen halen. Ik was niet het grootste talent dat er rondliep, maar haalde toch een goed niveau. Van die ploeg heeft alleen Bjorn Vleminckx eerste klasse gehaald, terwijl hij zeker niet het grootste talent was. Lendert Putteman was veruit de beste, die speelde zelfs voor de nationale ploeg. Zo zie je nog een keer: talent is relatief, werkkracht is net zo bepalend.”

e

Heb jij bij Beveren ooit een bal gestopt van ‘superster’ Yaya Touré, die nu bij Man City speelt?

“Dat denk ik niet. Ik zat er wel in dezelfde periode, natuurlijk. Ik keepte af en toe bij de reserven en dan deden vaak Ivorianen mee. Die deden dan salto’s in de kleedkamer en zo. Onwaarschi­jnlijke toestanden. Maar Touré? Ik denk niet dat die op de Freethiel veel met de beloften heeft moeten spelen.”

(lacht)

11,5 km Temse

Temse is natuurlijk José De Cauwer. Hoe belangrijk is hij voor jou geweest? “Sowieso heb ik veel van José geleerd. In mijn tweede jaar bij Lotto, toent ik last had van evenwichts­stoornisse­n, s heeft hij mij en een paar andere renners meegepakt op stage. Daar kookte hij zelfs voor ons. Hoeveel ploegleide­rs zouden dat nog doen? Mensen die je helpen als het niet goed gaat, vergeet je niet rap.” Toch hoor je wel eens dat de relatie wat bekoeld is. “Zeker niet. Wat wel waar is: als je José bezig hoort, lijkt het soms alsof die elke dag bij mij thuis over de vloer komt. Dat is niet meer zo, wantdatgaa­tgewoonnie­t.Enoptv zegt hij wel eens iets waarvan ik denk:d José, dat klopt echt niet hoor.

Maar ik heb veel respect voor hem en hoor hem graag bezig. Als we elkaar tegenkomen, doen we elke k keer ons klapke.”

28,2 km Hamme-Zogge

Het privilege van de olympisch kampioen: de Ronde van Vlaanderen rijdt door het dorp waar jij opgroeide. “Ongelofeli­jk. Een klein boerendorp waar niks te zien is. Zot dat daar de Ronde van Vlaanderen passeert. Er zal wel een pak volk staan. Al die mensen die mij toertjes rond de blok zagen rijden toen ik twaalf was. Ze gaan me nu opnieuw zien, in de Ronde van Vlaanderen, met dezelfde motivatie als toen.” Hoe was het om op te groeien in Hamme-Zogge? We vermoeden: zorgeloos. “Tuurlijk. In Hamme kon dat niet anders.a Zo’n Vlaams boerendorp waarw je nog echt kon buiten spelen. Gewoon de straat afzetten en beginnen te voetballen. En kaatsen, datd heb ik ook nog veel gedaan. Zo’nZ typische cafésport, maar daar kwam soms wel duizend man naar kijken. We woonden juist naast het kaatsplein in Hamme. Ken jij dat? Wacht, ik zal het eens uitleggen (het gaat drie minuten lang over “de bal aanleveren”, “een kaats zetten”, “een enkele of een dubbele kaats”. Het besluit: “Als ge dat niet kent, is dat maar een eigenaardi­g spel.”) Koersen deed ik ook. Op domein De Braak in Zogge, naast de pleinen van de Chiro. Daar legde ik een parcours aan en met de maten reden we daar de hele tijd op. We speelden altijd buiten.” Je zus heeft wel eens geklaagd over die tijd: ze mocht nooit meespelen. “Hetistezeg­gen:zemochtnie­tmee fietsen. Maar soigneur spelen dat mocht wel. De pullen (drinkbusse­n) en de spons aanreiken en zo.

(lacht) Ja, het is waar, heel geëmancipe­erd waren we toen niet.” Je zou wellicht graag hebben dat je dochter Fleur precies zo’n jeugd heeft zoals jij die hebt gehad. “Ja, natuurlijk. Maar dat gaat niet meer. Jonge mensen spelen niet meer buiten. Ik zie dat bij de klein

mannen van mijn zus. En als ouder ben je ook bezorgd geworden. Ik reed overal naartoe met mijn fiets, vaak zonder dat mijn ouders precies wisten waar ik was. Nu zou ik niet eens willen dat Fleur met de

fiets naar school gaat. Het verkeer is zo druk geworden. Die auto’s langs de baan, ik kan me dat niet eens voorstelle­n dat zij daar langs rijdt. Onzen tijd kan je niet meer terugbreng­en. Allez, we moeten hier ook niet zitten babbelen alsof wij vijftig jaar zijn, maar geef toe dat er toch al veel veranderd is.”

36 km Zele Woonplaats van je grootvader Kamiel Buysse.

“Van al mijn grootouder­s zelfs. In Kamershoek en Huivelde, gehuchtjes in Zele. Daar heb ik nog het grootste deel van mijn jeugd doorgebrac­ht. Daar liggen mijn roots. Pas later zijn mijn ouders naar Hamme-Zogge verhuisd.”

Sporza zette vorig jaar jouw foto naast die van je grootvader Kamiel. De gelijkenis is onwaarschi­jnlijk.

“Ja, zelfde ogen, zelfde kin. Van uiterlijk ben ik meer een Buysse dan een Van Avermaet.”

Kamiel had na jouw olympische titel een paar bedenkinge­n bij het wielrennen van nu: “Jullie moeten niks meer zelf doen.” In de Tour werd hij nog gewoon uit een camion gezet, waarna hij met valies en al zelf zijn weg moest vinden naar het hotel. En hij sprak geen Frans.

“Juist. Ik zou zo graag eens teruggaan naar die tijd. Om mee te maken wat die mannen hebben meegemaakt. Ik weet dat hij eten van thuis moest meepakken om niet te verhongere­n tijdens de koers. Nu kan je je dat niet meer voorstelle­n, toch? Die mannen, dat waren coureurs en ondernemer­s. Je moest echt dúrven om wielrenner te kunnen zijn. Nu stap je op

de vlieger en is alles dichtbij. Maar Frankrijk of zelfs maar Spanje, dat was vroeger een wereldreis.”

46,5 km Berlare Berlare: verzamelpl­aats voor je trainingsg­roep De Parelvisse­rs.

“Ja, opgericht door mijn neven Thomas en Matthias Ongena. Ik was er ook rap bij en heb wat mannen meegenomen met wie ik samen trainde. We zijn nu met tien en dat is genoeg. Het zou niet lukken om met nog meer mensen af te spreken.”

In de zaak-Mertens heb je naar eigen zeggen ontdekt wie je echte vrienden zijn. Waren dat vooral Parelvisse­rs?

“Sowieso. Al die mensen die me zijn blijven steunen. Maar mijn grootste wapen is Ellen, mijn vriendin. Wat die vroeger en nu voor mij opgegeven heeft... Haar leven als 25-jarig meisje helemaal ten dienste gesteld van mij, terwijl het succes en de aandacht steeds mijn kant uitkomt. Dat vind ik knap.”

52 km Dendermond­e

Je huidige woonplaats, meer bepaald de deelgemeen­te Grembergen. Na je olympische titel werd je ereburger van Dendermond­e. En heette Grembergen even Gregbergen. “Wat kan ik vertellen over Dendermond­e? Ik zal als ereburger efkes reclame maken, zeker? Een heel mooie, gezellige Grote Markt. Ideaal om uit de wind en in de zon een koffie te drinken.” Weet je wie voor jou ereburger was van Dendermond­e? “Vanessa Chinitor. Die woonde vroeger in Appels, maar ze is verhuisd. Kijk, ik weet toch nog het één en ander. (lacht) Misschien toch eens meedoen aan De Slimste

Mens.”

Vijf trefwoorde­n dan nog graag. “Bij Vanessa Chinitor? Euh, Eurosong,LiketheWin­d.Stop.” (lacht)

82 km Zottegem Vorig jaar werd je onderzocht in het Sint-Elisabethz­iekenhuis in Zottegem na je gebroken sleutelbee­n. Wat opviel: je was toen tamelijk snel over de ontgoochel­ing heen.

“Laat ons zeggen dat ik rap alweer in staat was om mijn emoties te verbergen. Dat doe ik meestal. Ik weet niet waarom, maar dat zit in mij. Maar op het moment zelf, toen ik hoorde dat het sleutelbee­n gebroken was, kwam dat enorm hard binnen. Maar: daarna kom je thuis en zie je Fleur. Die weet echt niet dat er zogezegd iets ergs is gebeurd. Die vraagt zich alleen af waarom papa haar niet kan vastpakken. Ik was al tamelijk voeten op de grond, maar kinderen maken dat nog wat gemakkelij­ker. Het enige probleem: als je aan de start van de koers komt, dan mag je niet relativere­n. Dan moet je dat het allerbelan­grijkste in de wereld vinden.”

km 95 Oudenaarde Je bent samen met Rik Verbrugghe de nieuwe eigenaar van de BMC Concept Store in Eke. Wat zijn je plannen daarmee?

“Op dit moment zeker geen grootse plannen. Het is vooral Rik die zich daarmee bezighoudt. Dit zijn de beste jaren van mijn carrière. Daarin wil ik niet te veel afleiding. Ik ben louter betrokken omwille van naambekend­heid. Financieel heb ik ook niet in de winkel geïnvestee­rd.”

km 206 - km 244 De Oude Kwaremont Je zus vertelde dat jullie daar stonden tijdens de Ronde van 2003. Je zag Peter Van Petegem naar boven knallen en zou dan en daar besloten hebben: ik word ook coureur.

“Ja, ik weet het niet of het echt zo in één keer is gebeurd. Voetbal en koers, dat was toch lang dezelfde microbe. Maar ik genoot enorm op zulke momenten. Mijn zus was toen nog samen met Glenn D’Hollander, dus na de overwinnin­g van de Peet gingen we ook nog eens op bezoek in hun hotel. Ik was te bedeesd om veel op de voorgrond te treden, maar dat leven dat ik daar zag, dat was als een droom.”

km 247 Paterberg De helling waar je er zondag Peter Sagan afrijdt?

“De helling die mij sowieso het beste ligt. Kort en snedig. Daar wil ik het graag tegen de allersterk­ste coureurs opnemen. Ik zeg niet dat ik hen er ga afrijden. Ik zeg wel: zij gaan mij er ook niet lossen.”

 ?? Foto BELGA ?? Greg Van Avermaet toonde Jens Keukeleire de weg in Gent-Wevelgem.
Foto BELGA Greg Van Avermaet toonde Jens Keukeleire de weg in Gent-Wevelgem.
 ?? Jan-Pieter DE VLIEBER/Hans JACOBS
FOTO PHOTO NEWS ?? Zottegem.
Jan-Pieter DE VLIEBER/Hans JACOBS FOTO PHOTO NEWS Zottegem.
 ?? FOTO BELGA ?? Oude Kwaremont.
FOTO BELGA Oude Kwaremont.
 ?? FOTO HBVL ?? Zele.
FOTO HBVL Zele.
 ?? FOTO FOTO HBVLHBVL ?? Beveren.Beveren
FOTO FOTO HBVLHBVL Beveren.Beveren
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium