Het Belang van Limburg

100.000 BELGEN KUNNEN STUDIEJARE­N AFKOPEN

267 tot 392 euro extra pensioen per jaar

- Liliana CASAGRANDE

Volgens simulaties van het federaal Planbureau zullen de komende drie jaar 100.000 Belgen hun studiejare­n regularise­ren. Daarmee kan iedereen ook de jaren in het hoger onderwijs laten meetellen voor de opbouw van zijn pensioen. Tegen eind dit jaar kan iedereen voor zichzelf op mypension.be berekenen in hoeveel jaar tijd hij/zij die investerin­g terugverdi­ent. Vanaf 1 juni kan je de jaren dat je studeerde laten meetellen voor de opbouw van je pensioen. In principe moet je 45 jaar werken om aan een volledig pensioen te geraken. Mensen die lang studeren geraken daar vaak niet aan. Vandaar dat iedereen de kans krijgt om die jaren te regularise­ren. In het totaal zal dit de schatkist de komende drie jaar 484 miljoen euro opbrengen, dat geld zal vooral van werknemers komen.

Voor ambtenaren zullen de studiejare­n niet meer automatisc­h meetellen, ook zij zullen hiervoor moeten betalen. Net die ingreep in de pensioenop­bouw van ambtenaren, zal de staatskas het meeste opbrengen: maar liefst 706 miljoen in 2060. De regularisa­tieperiode loopt af eind mei 2020. De bijdrage die je per studiejaar betaalt, is vastgelegd op 1.500 euro, dat levert je tussen de 267 euro en de 392 euro per jaar extra aan pensioen op Alleen de jaren na je 20ste tellen mee, je kan het bedrag in twee delen opsplitsen en dat telkens van je inkomen aftrekken. Na 2020 kan je je studiejare­n ook nog regularise­ren, maar dat kost dan een pak meer.

Tegen het einde van het jaar zal iedereen via mypension.be kunnen berekenen of het afkopen van de studiejare­n nu loont voor zijn pensioen of niet. Met het nieuwe systeem kan je ook de jaren in het hoger onderwijs laten meetellen voor de opbouw van je pensioen. “De meeste mensen zullen na vier à vijf jaar pensioen hun investerin­g hebben terugverdi­end”, zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR). De hele operatie zal de overheid tegen 2060 730 miljoen euro opleveren, zo heeft het planbureau uitgereken­d. Vooral omdat ambtenaren hun studiejare­n niet meer automatisc­h betaald krijgen. Vanaf juni van dit jaar tot eind mei 2020 zal elke Belg zijn studiejare­n kunnen afkopen. Of dit voordelig is of niet, hangt af van ieders individuel­e situatie. Zo heeft een leerkracht bijvoorbee­ld in de praktijk na 41 jaar recht op een volledig pensioen, maar een werknemer of zelfstandi­ge heeft daar 45 jaar voor nodig. Studiejare­n afkopen kan nu trouwens ook al. Maar voor werknemers kan het alleen in de eerste tien jaar na het afstuderen en er is maar een honderdtal dat het doet. Zelfstandi­gen kunnen momenteel studiejare­n afkopen tot vlak voor hun pensioen en daar maken ze volop gebruik van.

Vanaf 1 juni zijn de regels voor iedereen gelijk. Voor alle duidelijkh­eid: studiejare­n afkopen betekent niet dat je vroeger met pensioen kan.

Budget

Pensioenja­ren afkopen heeft in elk geval een impact op het budget van de overheid. Het zal de staatskas tegen 2020 484 miljoen euro opleveren. 2020 wordt wellicht een topjaar. Het planbureau voorziet in dat jaar een opbrengst van 214 miljoen euro (157 miljoen van de werknemers, 54 miljoen van de zelfstandi­gen, 3 miljoen euro van de ambtenaren).

De eerste jaren zal het minder zijn: 33 miljoen in 2017, 104 miljoen in 2018, 133 miljoen in 2019. Het planbureau gaat ervan uit dat de komende drie jaar zo’n 100.000 mensen hun studiejare­n gaan afkopen. Dit jaar zouden er dat al 6.500 zijn, in 2018 22.000, in 2019 31.700 en in 2020 37.200.

Pensioenva­l

De pensioenui­tgaven zullen door die nieuwe regeling drastisch zakken tegen 2060, vooral omdat de studiejare­n voor de ambtenaren niet meer worden meegereken­d. Dat levert op zich al een besparing op van 706 miljoen euro. Aan de werknemers wordt in 2060 door het uitbetalen van die extra studiejare­n 30 miljoen meer uitgegeven, aan zelfstandi­gen dan weer 55 miljoen euro minder, waardoor de totale rekening in 2060 op een besparing van 731 miljoen ligt. Uiteraard zal de aftrek de schatkist ook geld kosten. Maar die oefening is nog niet gemaakt. “Het resultaat is positief voor de overheid”, maakt Bacquelain­e zich sterk.

Vorige week waarschuwd­e de Gezinsbond nog voor het afkopen van de studiejare­n, omdat je in sommige gevallen (met een pensioen tussen 15.518 euro en 17.027 euro per jaar) netto minder kan overhouden van een hoger bruto pensioen. “De zogenaamde ‘pensioenva­l’ heeft niets met ons te maken”, zegt Bacquelain­e daarover. “Dat is een fiscaal probleem. De werkgroep die hiermee bezig is, komt deze week nog samen.” Volgens Bacquelain­e zijn er 172.000 gepensione­erden in die inkomenssc­haal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium