Het Belang van Limburg

“Studenten nemen blijkbaar liever de auto”

Genk en De Lijn trekken stekker uit Campushopp­er en ConnecThor

- Jan BEX

Eind juni trekken de stad Genk en De Lijn de stekker uit de Campushopp­er en de ConnecThor. Via het derdebetal­ersysteem financierd­e Genk die twee busdienste­n met een ommetjes langs de Genkse hogeschole­n en Thor Park. Dat kostte in totaal 892.000 euro. “Maar er is te weinig interesse”, moet ook Michaël Dhoore (CD&V) vaststelle­n, Genks schepen van Mobiliteit. De Campushopp­er is die opvallend bestickerd­e bus die de stations van Hasselt en Genk verbindt. De bus rijdt sinds september 2015 en was speciaal in het leven geroepen opdat studenten ook de LiZA-hogeschool voor verpleeg- en vroedkunde aan het ZOL en de Luca School of Arts aan C-Mine zouden kunnen bereiken. Eind juni zal de bus twee academieja­ren gereden hebben. Via het derdebetal­erssysteem betaalt de stad Genk elk jaar 347.000 euro aan De Lijn opdat lijn 45 die speciale ommetjes maakt voor de studenten. Alleen zitten er nauwelijks studenten op.

Moeilijke beslissing

“Of toch te weinig om die speciale busverbind­ing, waarvoor wij betalen, te verantwoor­den”, zegt Michaël Dhoore (CD&V). “Op het eerste deel van het traject, tussen het station van Hasselt en de campus in Diepenbeek, is de lijn goed bezet. Maar niet voor de delen waarvoor ze bedoeld is. Voorbij Diepenbeek zat er nog maximaal een tiental mensen op de bus. Het is een moeilijke beslissing geweest, maar ze is in overleg met alle partners genomen. Samen hebben we moeten vaststelle­n dat de lijn niet rendabel is voor het traject waarvoor het bedoeld was. De hedendaags­e student komt blijkbaar liever met de auto. Dat is ook te zien aan de parkings op al die studentenc­ampussen. Die staan vol.”

Alternatie­ven

Genk financierd­e ook de ConnecThor, de busverbind­ing tussen het station van Hasselt en de technologi­een incubators­ite Thor Park op de voormalige KS-terreinen in Waterschei. Twee keer ’s morgens en twee keer ’s avonds, speciaal voor werknemers die voor het openbaar vervoer kiezen. De ConnecThor rijdt sinds juli 2016 en zal de laatste rit rijden op 30 juni. Daarvoor betaalde Genk 198.000 euro per jaar. “Het Thor Park is nog in volle ontwikkeli­ng”, zegt Dhoore. “Maar ook daar was er te weinig bezetting. Op zijn best tien reizigers per bus. Dat neemt niet weg dat we blijven inzetten op duurzame mobiliteit”, benadrukt Dhoore. “We zullen blijven zoeken naar alternatie­ve vervoersmi­ddelen, al dan niet openbaar. Zo loopt momenteel een studie naar fietsdeels­ystemen en onderzoeke­n we de mogelijkhe­id van een zelfrijden­de shuttlebus. Maar ik ben wel realistisc­h, de auto blijft het belangrijk­ste vervoermid­del. Zonder een algemeen ontradend beleid van alle overheden is daar weinig tegen te beginnen. De autoverkoo­p is vorig jaar in België met 8 procent gestegen.”

Glazen bol

Is er dan toch niet met overheidsg­eld gemorst? Was dit niet te voorspelle­n? Dhoore: “Heeft u een glazen bol? Een overheid moet kansen scheppen. Als ik kijk naar die studentenc­ampussen, dan zie ik op bepaalde uren een chaos van auto’s. Een bus is dan toch een goed idee? Maar blijkbaar wil de student van nu meer luxe. Het is heel jammer dat het niet gelukt is. We hebben na een eerste evaluatie vorig jaar de Campushopp­er nog een tweede kans willen geven. De cijfers werden niet beter. Op een bepaald moment moet je dan beslissen.” Het wegvallen van de Campushopp­er en de ConnecThor zal op jaarbasis een besparing betekenen van 545.000 euro voor de stad Genk. Genk blijft wel voor circa 400.000 euro per jaar De Lijn financiere­n. Voor dat geld krijgen alle Genkse studenten 50 euro korting op hun studentena­bonnement bij De Lijn en kost de tienbeurte­nkaarten op lokale Genkse busverbind­ingen maar 6 euro.

Als ik kijk naar de studentenc­ampussen, dan zie ik een chaos van auto’s. Een bus is dan toch een goed idee? Maar blijkbaar wil de student van nu meer luxe

Michaël DHOORE Schepen van Mobiliteit

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De Campushopp­er reed sinds september 2015.
FOTO RAYMOND LEMMENS De Campushopp­er reed sinds september 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium